ΕΟΠΥΥ: Προς παραίτηση ο νυν Πρόεδρος – Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΕΟΠΥΥ: Προς παραίτηση ο νυν Πρόεδρος – Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο



Προς παραίτηση βαίνει ο νυν Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Οργανισμό
Την παραίτησή του αναμένεται να δώσει άμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο νυν Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου που φέρνει ριζικές ανατροπές.

 Το νομοσχέδιο που αποκάλυψε το HealthReport.gr και τηρήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό εδώ και εβδομάδες, φέρνει τα πάνω κάτω στον Οργανισμό αφού εκτός των άλλων εγκαθιδρύει Διοικητή, ενώ καθιστά μη εκτελεστικό τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ



Όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του Healthreport , ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος φέρεται να έχει ενημερώσει ήδη τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και στελέχη του υπουργείου Υγείας ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα αποχωρήσει ουσιαστικά από τον Οργανισμό δίνοντας την παραίτησή του, προκειμένου να επιστρέψει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. Γι’ αυτό άλλωστε και αφαιρέθηκαν και τα σημαντικότερα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν στο ΔΣ.

Ο κ.Πλαγιανάκος αποχωρεί πάντως από τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, έχοντας παραμείνει στη θέση του σχεδόν επί 1,5 χρόνο με κυβέρνηση ΝΔ. Είχε διορισθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όπως μετέφεραν οι πληροφορίες, του είχε ζητηθεί η παραίτησή του πολλάκις στο παρελθόν, την οποία όμως δεν είχε δώσει.



Παρ’ αυτά, αξιόπιστες πηγές του Healthreport σημειώνουν ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν είχε κακές σχέσεις με την νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε οι περισσότερες αρμοδιότητες είχαν περάσει στην Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη η οποία είχε τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου, όπως περιγράφουν καλά ενημερωμένες πηγές στο Healthreport .

Από την άλλη ο Βασίλης Πλαγιανάκος φέρεται να «έτρεξε» με καλούς ρυθμούς τον ΕΟΠΥΥ, κυρίως βέβαια επειδή οι υπηρεσίες και τα στελέχη του Οργανισμού έτρεχαν την τελευταία στιγμή να λύσουν εκκρεμότητες και οικονομικά ζητήματα που προέκυπταν.
Η επόμενη μέρα και οι αλλαγές στο νομοσχέδιο

Πάντως η επόμενη μέρα είναι άγνωστο πως θα βρει τον ΕΟΠΥΥ, καθώς ήδη οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου φορέα Υγείας της χώρας, ανησυχούν για τις αλλαγές που θα έρθουν με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Το ζήτημα είναι ωστόσο ποια θα είναι η τελική μορφή του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί στη Βουλή, καθώς σήμερα με τον ορισμό Διοικητή στον ΕΟΠΥΥ και μη εκτελεστικού Προέδρου, θεωρείται πιθανό ακόμη και να αλλάξει χαρακτήρα ο Οργανισμός. Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα τροποποιήσει ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ επειδή ακριβώς έχουν προκληθεί ήδη αντιδράσεις σε διάφορους εμπλεκόμενους φορείς.


Εξάλλου ο ορισμός Διοικητή και μάλιστα όχι μέσα από διεθνή διαγωνισμό και με την έγκριση της Βουλής, γεννά ερωτηματικά εάν ο ΕΟΠΥΥ μετατραπεί τελικώς κάτι σε ΔΕΚΟ ή σε υπερ – Ταμείο, το οποίο μπορεί να ελέγχεται με διαφορετικό τρόπο από ότι σήμερα.

Ερωτηματικά προκαλεί και το θέμα του διορισμού του νέου ΔΣ και αν αυτό θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των φορέων όπως των εργοδοτών, των γιατρών, των Ατόμων με αναπηρίες κ.α. ή θα διορίζεται απ ευθείας από τον υπουργό Υγείας.

Όλοι αναμένουν πάντως τις οριστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο αλλά και τις υπουργικές αποφάσεις που πιθανώς να ακολουθήσουν ώστε να διευκρινιστούν διάφορα ζητήματα.

Healthreport