Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι προϋποθέσεις και τα ποσά - Η διαφορά ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι προϋποθέσεις και τα ποσά - Η διαφορά ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέαΑναδρομικά συνταξιούχων 2020: Την Τρίτη ψηφίζεται η διάταξη για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου - Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα.
Πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι μετράνε πλέον αντίστροφα για την καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015-2016 μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους έχει ήδη ξεκινήσει και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους δικαιούχους για να δουν τα ποσά που θα πάρουν.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά, κατά πληροφορίες, από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τα τέλη του μήνα. Τα ποσά των αναδρομικών θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις κύριες συντάξεις που λάμβαναν οι συνταξιούχοι την περίοδο των περικοπών.

Σε όλους θα επιστραφούν οι αντισυνταγματικές μειώσεις του 11μηνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή την περίοδο από τις 11 Ιουνίου 2015 έως τις 13 Μαΐου 2016.

«Kλειδί» της κυβερνητικής απόφασης για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι ότι όσοι λάβουν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων παραιτούνται από όλες τις άλλες αξιώσεις για την καταβολή αναδρομικών (δηλαδή από τα δώρα και τις επικουρικές) καθώς η σχετική τροπολογία αφήνει εκτός τα κομμένα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών.

Δεν παραγράφονται οι αξιώσεις για 400.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν να περιμένουν αναδρομικά, είτε τα εισπράττουν και ξεχνούν τις υπόλοιπες διεκδικήσεις ή αρνούνται την καταβολή και συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα.

Στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, αναλογούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτοί θα λάβουν αναδρομικά μόνο για τις περικοπές σε άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, καθώς οι περικοπές άνω των 1.300 ευρώ κρίνονται συνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στους συνταξιούχους του Δημοσίου θα επιστραφούν τα ποσά μιας αντισυνταγματικής περικοπής, αυτά του νόμου 4093 του 2012, ενώ στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα επιστραφούν τα ποσά δύο αντισυνταγματικών περικοπών, αυτά των νόμων 4093 και 4051 του 2012. Αυτό συμβαίνει λόγω διαφορετικής κρίσης του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί της συνταγματικότητας του νόμου 4051 του 2012.Για να πάρει κάποιος συνταξιούχος από το ΙΚΑ 600 ευρώ για το 11μηνο, η σύνταξή που έπαιρνε την περίοδο που έγιναν οι περικοπές ήταν περίπου 1.000 ευρώ.

Τα ποσά των αναδρομικών που θα λάβουν οι συνταξιούχοι ορίζονται ως εξής:
  • ΙΚΑ: Από 600 - 4.560 ευρώ
  • Δημόσιο: Από 1.340 - 5.100 ευρώ
  • Δικαστικοί: Από 4.500 - 9.000 ευρώ
  • ΕΤΑΑ: Από 1.450 - 3. 400 ευρώ
  • Τράπεζες και ΔΕΚΟ: Από 1.360 - 9.200 ευρώ
  • Απόστρατοι: Από 2.500 - 6000 ευρώ ΝΑΤ: Από 450 - 3.700 ευρώ
Η κυβέρνηση κατέθεσε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή την τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Φορολόγηση

Τα ποσά των αναδρομικών θα είναι για όλους –συνταξιούχους του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα – ανεκχώρητα και ακατάσχετα από το Δημόσιο ή τρίτους, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Τα ποσά θα δοθούν χωρίς παρακράτηση 20% φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην πηγή, όπως προβλέπεται για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά.

Ωστόσο, θα φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν θα πρέπει να κάνουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για το 2015 και το 2016, ώστε να φορολογηθούν αναλόγως με το εισόδημά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια