Επιδόματα: Τα προγράμματα που δίνουν λύση σε έξοδα νοσηλείας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επιδόματα: Τα προγράμματα που δίνουν λύση σε έξοδα νοσηλείας




Τα επιδοματικά προγράμματα προτείνονται κατά κόρον στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε μία πλήρη κάλυψη υγείας και κάνουν χρήση του δημόσιου συστήματος
Τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες ενός ασθενή, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το πέρας της νοσηλείας του, αναλαμβάνουν να καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, προσφέροντας ως λύση τα επιδόματα. 

Πρόκειται στην ουσία για προγράμματα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά με άλλα προγράμματα ζωής ή υγείας και προβλέπουν την χορήγηση στον ασφαλισμένο ενός ποσού, προκειμένου να τον βοηθήσουν να ανταποκριθεί στα έξοδα που θα προκύψουν ως απόρροια του προβλήματος της υγείας του. 

Πιο αναλυτικά, τα επιδόματα μπορούν αν παρέχονται:

– Σε ημερήσια βάση για νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, για ορισμένο αριθμό ημερών. Για παράδειγμα, εταιρία θέτει ως όριο τις 180 ημέρες νοσηλείας, με το ποσό – που συνήθως ξεκινά από τα 50 ευρώ, για να φτάσει έως και τα 300 ευρώ/ημέρα – να καταβάλλεται ανεξάρτητα από το ύψος των πραγματικών δαπανών ή εάν τα έξοδα του νοσοκομείου πληρώθηκαν από άλλο ταμείο ή από τον ίδιο τον ασφαλισμένο. 

Στην περίπτωση δε, νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας, το επίμαχο ποσό διπλασιάζεται, με τις ημέρες κάλυψης, όμως, να πέφτουν στις 30 (αντίστοιχο όριο τίθεται και για την νοσηλεία σε θεραπευτήριο στο εξωτερικό).

– Ως επίδομα χειρουργικής επέμβασης που καταβάλλεται εφάπαξ, με το ύψος του να εξαρτάται από τη βαρύτητα της επέμβασης. Ο ασφαλισμένος μπορεί είτε να προστρέξει στο συμβόλαιό του είτε να ζητήσει από τον ασφαλιστή του να ενημερωθεί για τις καλυπτόμενες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και το επίδομα που θα έχει λαμβάνειν.

– Ως εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Οι εταιρίες δέχονται να απελευθερώσουν κεφάλαια αμέσως μετά τη διάγνωση, ανεξαρτήτως εάν υφίσταται ή όχι νοσηλεία. Τέτοιες ασθένειες μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νεφρική ανεπάρκεια ή η καρδιακή προσβολή. Σε κάποιες περιπτώσεις η καταβολή ενδέχεται να γίνεται σε δόσεις (ενδεικτικά σε τρεις, μέσα σε διάστημα τριών μηνών).

Τα επιδοματικά προγράμματα προτείνονται κατά κόρον στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε μία πλήρη κάλυψη υγείας και κάνουν χρήση του δημόσιου συστήματος. 

Όπως σημειώνουν στο ygeiamou.gr αρμόδια στελέχη της αγοράς, πρόκειται για μία επιλογή που έρχεται να συμπληρώσει μία ασφάλιση – είτε αυτή είναι ιδιωτική είτε δημόσια – και βοηθά τους ασφαλισμένους να αντιμετωπίσουν τυχόν… περιφερειακά έξοδα που θα προκύψουν σε περίπτωση νοσηλείας.