Στην αγορά τα φέρετρα που μετατρέπονται ταχύτατα σε φυσικό λίπασμα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Στην αγορά τα φέρετρα που μετατρέπονται ταχύτατα σε φυσικό λίπασμα

Το «ζωντανό κουκούλι», που είναι φτιαγμένο από μυκήλιο, αποσυντίθεται πολύ πιο γρήγορα από ένα παραδοσιακό φέρετρο, καθώς γίνεται ένα με το έδαφος, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητά του

Το «ζωντανό κουκούλι», που είναι φτιαγμένο από μυκήλιο, αποσυντίθεται πολύ πιο γρήγορα από ένα παραδοσιακό φέρετρο, καθώς γίνεται ένα με το έδαφος, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητά του 


Υστερα από μήνες δοκιμών, στην Ολλανδία πραγματοποιήθηκε η πρώτη κηδεία με το νέο «ζωντανό φέρετρο», που μέσα σε λίγους μήνες γίνεται ένα με το έδαφος, δίνοντας την ευκαιρία στον ένοικό του να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία ενός ή και παραπάνω δέντρων, στον τόπο όπου αναπαύεται. Η πρωτοπορία αυτή στον τομέα της ταφής ήρθε από την ολλανδική εταιρεία startup Loop και τον ιδρυτή της, Μπομπ Χέντριξ.

Αναφερόμενος στο δημιούργημά του, ο 26χρονος ερευνητής είπε ότι «επιτρέπει στους ανθρώπους να γίνουν και πάλι ένα με τη φύση. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το έδαφος, αντί να το μολύνουμε». Το «ζωντανό φέρετρο» αποτελείται από το φυτικό μέρος ενός μύκητα, γνωστό και ως μυκήλιο, που εξουδετερώνει τις τοξίνες και δίνει τροφή στους ζωντανούς φυτικούς οργανισμούς, ενώ οι ίνες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή φαγητών, ρούχων ή ακόμη και φερέτρων. 

«Το μυκήλιο ψάχνει συνεχώς για απόβλητα, όπως πετρέλαιο, πλαστικό και μέταλλα, και τα μετατρέπει σε θρεπτικές ουσίες για το περιβάλλον» είπε στον Guardian ο Χέντριξ.

 Σύμφωνα με τον 26χρονο ερευνητή, χρειάζονται περισσότερα από δέκα χρόνια γα να ολοκληρωθεί η αποσύνθεση του ανθρώπινου σώματος μέσα σε ένα παραδοσιακό φέρετρο, καθώς καθυστερούν τη διαδικασία το ξύλο και τα μέταλλα, αλλά και τα συνθετικά ρούχα, που αποσυντίθενται με ακόμη πιο αργούς ρυθμούς. 

Από την άλλη, το φέρετρο από μυκήλιο θα απορροφηθεί από το έδαφος μέσα σε έναν μήνα ή έξι εβδομάδες, συμβάλλοντας στην αποσύνθεση της σορού και βελτιώνοντας την ποιότητα του υπεδάφους, μέσα σε δύο ή τρία χρόνια. 

Αυτή τη στιγμή, η Loop συνεργάζεται με επιστήμονες για να καθορίσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι ανθρώπινες σοροί στο έδαφος, για να «πείσουμε τους πολιτικούς να μετατρέψουν μολυσμένες περιοχές σε υγιή δάση, με τα σώματά μας ως θρεπτικά συστατικά» δήλωσε ο Χέντριξ. 

Ως τώρα, η εταιρεία έχει καταφέρει να φτιάξει δέκα φέρετρα, τα οποία κοστίζουν 1.250 ευρώ το καθένα. Αν όλα πάνε καλά και η ζήτηση για τα «ζωντανά φέρετρα» αυξηθεί, τότε η τιμή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά. 

Το μυκήλιο χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να πάρει τη μορφή φερέτρου, αλλά από την πρώτη στιγμή που έρχεται σε επαφή με το υγρό έδαφος, ξεκινά τη διαδικασία για να γίνει ένα μαζί του.