Δράσεις του Προγράμματος REACT για την ένταξη των παιδιών-προσφύγων στην εκπαίδευση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δράσεις του Προγράμματος REACT για την ένταξη των παιδιών-προσφύγων στην εκπαίδευση


Δήμος Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα REACT, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσαρμόζοντας τη λειτουργία του στις συνθήκες που προέκυψαν από τον COVID-19, έχει προβεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή επανένταξη των παιδιών στο σχολείο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αριθμός των παιδιών τα οποία έχουν εγγραφεί στο σχολείο παρουσιάζεται ως εξής:



Παράλληλα και επειδή οι συνθήκες και ο περιορισμός των συναθροίσεων δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γιορτή για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, «Το REACT πάει σχολείο», πετυχαίνοντας τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στην ευαισθητοποίηση του ωφελούμενου πληθυσμού αναφορικά με τη σχολική παρακολούθηση, έχουν υλοποιηθεί οι παρακάτω ενέργειες για την ομαλή ένταξή τους.
 Συγκεκριμένα:
  • Διανομή σχολικών τσαντών και σχολικών ειδών που ελήφθησαν μέσω χορηγιών ή ιδιωτικών πρωτοβουλιών (IOCC – International Orthodox Christian Charities, ΑΡΣΙΣ).
  • Δημιουργία μασκών με εξοπλισμό και υλικά που παραχωρήθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με εθελοντική συμμετοχή των ωφελουμένων του Προγράμματος.
  • Δράσεις για τους γονείς των παιδιών σχολικής ηλικίας, με σκοπό την ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου και την προετοιμασία τους για την αυτόνομη και ανεξάρτητη διαχείριση των σχολικών θεμάτων μετά το πέρας της φιλοξενίας τους στο Πρόγραμμα με την δημιουργία οδηγού εκπαιδευτικών θεμάτων στους ωφελούμενους και την ενημέρωση με στόχο την εξοικείωση με τις διαδικασίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τονίζεται ότι το πρόγραμμα REACT αποτελεί μέρος του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA και στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής του εταιρικού σχήματος, με εταίρους τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, τον Δήμο Καλαμαριάς, την Ανατολική Α.Ε (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α Ανατολικής Θεσσαλονίκης), την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΑΕ/ΟΤΑ, τη ΧΑΝΘ- Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), την ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) και το Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο. 

Το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 2.478 άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε διαμερίσματα των Δήμων Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών, Καλαμαριάς, Θέρμης και στο Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο, από τα οποία τα 768 είναι παιδιά.