Κρούσμα COVID 19 σε επιχείρηση – Ποιες οι υποχρεώσεις εργοδότη και εργαζομένου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κρούσμα COVID 19 σε επιχείρηση – Ποιες οι υποχρεώσεις εργοδότη και εργαζομένου



Τα κρούσματα του κορωνοϊού, αυξάνονται καθημερινά στη χώρα μας, με το μέσο όρο ηλικίας των νοσούντων να πέφτει συνεχώς.

Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με την αρχή της πανδημίας, οι φορείς είναι πλέον νεαρότεροι, άρα άτομα με ενεργό συμμετοχή στον εργασιακό βίο. Κάπου εδώ λοιπόν προκύπτουν τα επίκαιρα ερωτήματα για το ποιές είναι οι υποχρεώσεις του εργοδότη και του ασθενή εργαζόμενου, τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος υπάλληλος αρνηθεί να κάνει το τεστ COVID-19, αλλά και τι μπορεί να κάνει ένας εργαζόμενος σε περίπτωση που η επιχείρηση στην οποία εργάζεται αποκρύψει την ύπαρξη κάποιου κρούσματος.

«Καταρχήν, η άνευ συγκαταθέσεως του εργαζομένου επιβολή υποχρεωτικών εξετάσεων για την ανίχνευσή του ιού Covid-19 και την τήρηση αρχείου ιατρικών δεδομένων για λογαριασμό του εργοδότη, συνιστά ευθεία παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων του εργαζομένου, εκμετάλλευση της ισχύος που παρέχει η ούτως ή άλλως εξουσιαστική σχέση εργοδότη-εργαζομένου καθώς και παραβίαση του κείμενου καθεστώτος περί προστασίας προσωπικών δεδομένων», εξηγεί στο ThessToday.gr o δικηγόρος Αλέξης Ντουμιάς.

Στο πλαίσιο των ευθυνών του ο εργοδότης, όμως, οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων πρόληψης, ενημέρωσης και κατάρτισης, καθώς και της δημιουργίας της απαραίτητης οργάνωσης και της παροχής των αναγκαίων μέσων.

«Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα εντός της επιχειρήσεως ή ακόμα και επαφές των εργαζομένων με εξακριβωμένα κρούσματα ή επαφές με χώρες που βρίσκονται σε έξαρση του ιού, κρίνεται επιβεβλημένη η λήψη ευρύτερων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του ιού, σε συνδυασμό με το καθήκον προνοίας των εργαζομένων, με το οποίο ο εργοδότης είναι ήδη επιφορτισμένος, κατά την Εργατική Νομοθεσία», επισημαίνει ο κ. Ντουμιάς.

Τι γίνεται αν κάποιος εργαζόμενος αρνηθεί να κάνει το τεστ;


Με αφορμή την άρνηση εργαζομένων στην κονσερβοποιία των Γιαννιτσών να κάνουν το τεστ κορωνοϊού, μετά τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα στο τι θα συμβεί σε μια παρόμοια κατάσταση, σε κάποια άλλη επιχείρηση. 


«Εν προκειμένω, η λήψη δειγματοληψίας για την διάγνωση νοσούντων από τον Covid-19, σε επιχείρηση που έχει ήδη 46 διαγνωσμένα κρούσματα, κρίνεται απαραίτητη για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την οποία ο εργοδότης υποχρεούται να ζητήσει ρητώς αλλά όχι να επιβάλλει στους εργαζομένους της επιχείρησης του, με οικονομική επιβάρυνση της επιχειρήσεως» τονίζει ο Αλέξης Ντούμας 

προσθέτοντας ότι σε περίπτωση άρνησης εργαζομένων να υποβληθούν στις αναγκαίες εξετάσεις, «ο εργοδότης έχει υποχρέωση να ζητήσει από τον εργαζόμενο να μην προσέλθει στην εργασία του, καταβάλλοντάς του όμως τον νόμιμο μισθό καθώς και να του ζητήσει να προσφέρει την εργασία του απομακρυσμένα αν αυτό είναι εφικτό».

Αξίζει να επισημανθεί, ότι ακόμη και σε περίπτωση που η επιχείρηση κλείσει λόγω προσβολής των εργαζομένων από το ιό, ο εργοδότης είναι καταρχήν υποχρεωμένος να αμείβει τους νοσούντες και μη εργαζομένους, οικονομική επιβάρυνση που καλύπτεται από το κράτος στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας .

Ποιος καλύπτει όμως τα έξοδα των τεστ; 


«Ο ΕΟΔΥ δε δίνει σαφείς οδηγίες για το αν η επιχείρηση ή ο εργαζόμενος θα καλύψει τα έξοδα των τεστ στους υπαλλήλους. Ακόμα και στην τεχνική υπηρεσία της επιθεώρησης, δεν κοινοποιεί το τι επιβάλει σε κάθε εργοδότη και έτσι και η τεχνική επιθεώρηση δε μπορεί να ελέγξει αν αυτά που επιβλήθηκαν, έχουν γίνει. Ουσιαστικά είναι ένας προφορικός λόγος του ΕΟΔΥ με τον εργοδότη και μετά η επιθεώρηση εργασίας στηρίζεται στο τι θα πει ο εργοδότης», αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

Οι περισσότεροι εργοδότες ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη, «δεν καλύπτουν τα έξοδα των τεστ, εκτός από μεγάλες επιχειρήσεις που είναι πιο άνετες οικονομικά ή έχουν κάποιο ιατρικό πρόγραμμα που τους καλύπτει. Συνήθως το κόστος είναι το πρόβλημα και ίσως κάποιοι αρνούνται γι αυτό να το κάνουν».

Τι συμβαίνει σε περίπτωση απόκρυψης ύπαρξης κρούσματος;
Αν σε μια επιχείρηση υπάρξει κρούσμα και ο εργοδότης αρνείται να το αναφέρει, ο εργαζόμενος μπορεί να το καταγγείλει στην επιθεώρηση εργασίας, γιατί πλην των οδηγιών που υπάρχουν αυτή την περίοδο από τον ΕΟΔΥ, «ο αστικός κώδικας είναι ρητός πάνω σε αυτό, ότι ο εργοδότης οφείλει να εξασφαλίζει υγιές περιβάλλον για τον εργαζόμενο» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Ο εργαζόμενος για να αποδείξει την ύπαρξη κρούσματος πρέπει να έχει κάποια ιατρικά έγγραφα που το αποδεικνύουν ή τη μαρτυρία του ίδιου του φορέα. Αυτός είναι και ο τρόπος για να καλυφθεί νομικά και να υποστηρίξει την καταγγελία του. Αν από την άλλη πλευρά ένας εργαζόμενος κρύψει ότι έχει νοσήσει ο εργοδότης δε φέρει ευθύνη.

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που κρύβουν κρούσματα. Στέλνουν βέβαια τον εργαζόμενο που έχει νοσήσει σπίτι του, αλλά δεν αναφέρουν το γεγονός για να μη μπουν στη διαδικασία της απολύμανσης, των μαζικών τεστ και του λουκέτου» δήλωσε ο Χάρης Κυπριανίδης. «Κανονικά αφού υπάρχει το θετικό τεστ και τα αποτελέσματα πηγαίνουν στον ΕΟΔΥ, η ιχνηλάτηση θα έπρεπε να ‘δείχνει’ την επιχείρηση», συμπλήρωσε ο ίδιος.


Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

thesstoday.gr