Νέα Δομή Ενόπλων Δυνάμεων: Αύξηση θητείας και ίδρυση Στόλου Μεσογείου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Νέα Δομή Ενόπλων Δυνάμεων: Αύξηση θητείας και ίδρυση Στόλου Μεσογείου



Ίδρυση Camp στα πρότυπα των ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών και ταυτόχρονο κλείσιμο των αχρείαστων μονάδων. Ευέλικτες Ένοπλες Δυνάμεις με έμφαση στην διακλαδικότητα.
Αυτή είναι η βασική αρχή που διέπει τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, αλλά με τη διαφωνία του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης και το ΜέΡΑ25 να δηλώνει «παρών», εγκρίθηκε από την Επιτροπή Aμυνας της Βουλής, που συνεδρίασε χθες στην αίθουσα Καποδίστριας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα ισχύσει την περίοδο 2020-2034. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η αύξηση των αμυντικών δαπανών για την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων, με το ύψος να ξεπερνά τα 30 δισ. Στο ποσό δεν περιλαμβάνονται οι πάγιες δαπάνες και τα λειτουργικά κόστη.

Μεταξύ άλλων δύο είναι τα μέτρα που ξεχωρίζουν. Το ένα είναι η εξισορρόπηση της θητείας στον στρατό ξηράς που πλέον από 9 μήνες γίνεται 12, όπως ισχύει δηλαδή σε ναυτικό και αεροπορία. Σε αυτό το σημαντικό είναι ότι αυξάνεται από 5 σε 8 μήνες η υποχρεωτική θητεία σε μονάδα της παραμεθόριου.

Το δεύτερο είναι ότι ενισχύεται ο ναύσταθμος της Σούδας, όπου πλέον θα μετακομίσει μεγάλο μέρος του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι κάτι που σχεδιάζεται από πέρυσι τον Δεκέμβριο κι επί της ουσίας μιλάμε για την ίδρυση του Στόλου Μεσογείου, αφού με την επιτήρηση αυτής της περιοχής θα είναι επιφορτισμένη η νέα βάση.