Σχολεία: Πρώτο κουδούνι αύριο σε πρωτόγνωρες συνθήκες για μαθητές - εκπαιδευτικούς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι αύριο σε πρωτόγνωρες συνθήκες για μαθητές - εκπαιδευτικούς



Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή ημέρα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά, στην οποία η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναγνώρισε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, λέγοντας ότι ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, να κλείσουν ενδεχομένως και σχολεία.
Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ κάνει αγώνα δρόμου για να μοιρασθούν οι μάσκες τη Δευτέρα το πρωί στα σχολεία.

Τι γίνεται αν εμφανιστεί κρούσμα
Στην νέα σχολική χρονιά εάν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια. Στη συνέχεια, το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού. Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.

Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ. Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών.

Εάν υπάρχουν τουλάχιστον τρία περιστατικά εντός διαστήματος 14 ημερών σε σχολείο τότε υπάρχει συρροή κρουσμάτων και κάθε φορά θα αποφασίζεται αν θα κλείνει το σχολείο και αν θα γίνονται διαγνωστικά τεστ.

Όσον αφορά στις στενές επαφές, στην περίπτωση εκπαιδευτικού αφορούν σε όλη την τάξη. Αν διδάσκει σε Γυμνάσιο ή Λύκειο, τότε οι στενές επαφές θα αφορούν περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα. Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο ύστερα από 14 ημέρες.

Αν καταγραφούν δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, τότε ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.

Το πρόγραμμα για τη Δευτέρα
Το νέο τοπίο περιλαμβάνει ότι στις 8:15, το πρωί, καλούνται να προσέλθουν στα σχολεία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προκειμένου να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο, οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Επιπλέον, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει: Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. Στην συνέχεια θα υπάρχει επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία και διανομή μάσκας ανά μαθητή και Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Oι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Πρέπει να διαπιστώνεται αν πληρούνται οι όροι σχετικά με τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κλπ.

Κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων πρέπει να δίνεται προσοχή στην τήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγιεινής της ύδρευσης και της αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων, καθώς επίσης στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, την γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.