Δίχτυ προστασίας για τις άπορες οικογένειες οι κοινωνικές δομές του δήμου Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δίχτυ προστασίας για τις άπορες οικογένειες οι κοινωνικές δομές του δήμου Θέρμης



//Η ανακοίνωση του Δ.Θέρμης:
 
Τη σπουδαιότητα του δικτύου κοινωνικών δομών του δήμου Θέρμης το οποίο υποστηρίζει εκατοντάδες ευπαθείς οικογένειες αναδεικνύει η ανταπόκρισή του, με την πολύτιμη αρωγή πολιτών, συλλόγων, οργανώσεων και εθελοντικών ομάδων, για την κάλυψη των αναγκών μιας πολυμελούς άπορης οικογένειας η οποία εγκαταστάθηκε πρόσφατα στη Θέρμη.
Μέσα σε ελάχιστες μέρες άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, από το δήμο Θέρμης αλλά και από άλλες περιοχές, ακόμη και εκτός συνόρων, ενεργοποιήθηκαν και προσέφεραν από το υστέρημά τους προκειμένου να βοηθήσουν την οικογένεια να καλύψει κάποιες από τις βασικές ανάγκες της.

Όλα ξεκίνησαν με την κλήση ενός ευαισθητοποιημένου πολίτη ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τον δήμο Θέρμης για μια οικογένεια, για την οποία εκτίμησε ότι βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. 

Το θέμα ανέλαβε να το χειριστεί η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας του δήμου η οποία επικοινώνησε με την οικογένεια και διαπίστωσε ότι πράγματι, χρειάζεται στήριξη σε πολλαπλά επίπεδα. Αρχικά, η κοινωνική λειτουργός ενημέρωσε τα μέλη της οικογένειας σχετικά με παροχές και επιδόματα, που μπορούν να έχουν και ξεκίνησε τη διαδικασία της υποβολή αιτήσεων. 

Ακολούθησε η ενεργοποίηση της διαδικασίας για ένταξη της οικογένειας στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου απ’ όπου τα μέλη της προμηθεύτηκαν τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζονταν για τις πρώτες ημέρες διαμονής τους στη Θέρμη.



Ταυτόχρονα, με παρότρυνση της κοινωνικής λειτουργού, έγινε έκκληση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δήμου Θέρμης προς τους πολίτες για να προσφέρουν κάποια είδη πρώτης ανάγκης τα οποία δεν μπορούσε να διαθέσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο. 

Μέσα σε λίγες ώρες γνωστοί και άγνωστοι πολίτες, από τους γείτονες της διπλανής πόρτας, μέχρι και ομογενείς από το εξωτερικό, ενεργοποιήθηκαν και προσέφεραν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να καλυφθούν κάποιες πρώτες βασικές ανάγκες μιας άγνωστης σε αυτούς οικογένειας.

Ταυτόχρονα, έπειτα από συνεργασία του Κέντρου Κοινότητας με την “Πνοή Ελπίδας”, μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με φιλανθρωπική δράση η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή εθελοντικά, προσφέρθηκαν απλόχερα επιπλέον είδη, τα οποία είχαν ανάγκη τα μέλη της οικογένειας. Μάλιστα, σε ανταπόδοση αυτής της χειρονομίας τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας παρέδωσαν στην “Πνοή Ελπίδας” πλαστικά καπάκια, τα οποία ανακυκλώνονται με αντάλλαγμα την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.

Η κοινωνική λειτουργός περιγράφοντας συγκινημένη την ανταπόκριση των απλών ανθρώπων εξομολογείται πως “μίλησα με ανθρώπους, που ‘άκουγα’ το χαμόγελο και τη λαχτάρα τους, ήδη, από το τηλέφωνο! Με μάνες που προσέφεραν απ’ το γάλα του παιδιού τους. Με ομογενείς από το εξωτερικό που προθυμοποιήθηκαν να στείλουν κούτες γάλατα. Δε νιώθω περήφανη, που απλά είμαι κοινωνική λειτουργός. Νιώθω συγκίνηση, που εξαιτίας αυτού αξιώνομαι να βιώνω την ευαισθητοποίηση, την αφύπνιση και την παρακίνηση να κατακλύζουν τις ζωές μας σε κάθε κάλεσμα”.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν μέσα σε λίγες εβδομάδες η οικογένεια να ζει σε καλύτερες συνθήκες, καθώς όχι μόνο καλύφθηκαν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες τους, αλλά και με συνεχή καθοδήγηση, παροτρύνσεις, παραπομπές και συνεργασίες με φορείς και υπηρεσίες, προχώρησαν και μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, που τους αφορούσαν.

Σημείο αναφοράς όλων των κοινωνικών δομών του δήμου Θέρμης είναι το Κέντρο Κοινότητας. Το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Σε αυτό μπορούν να απευθύνονται όλοι οι κάτοικοι για να μιλήσουν με κοινωνικό λειτουργό ή ψυχολόγο, ώστε να βρουν στήριξη σε θέματα που τους απασχολούν, να ενημερωθούν για παροχές και επιδόματα που μπορούν να έχουν και να έρθουν σε επαφή με αρμόδιους φορείς ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Βασικός πυλώνας των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Θέρμης είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο στηρίζει περί τα 370 νοικοκυριά. Πολύτιμοι αρωγοί στο έργο του είναι εταιρείες και φορείς όπως τα σούπερ μάρκετ “Μασούτης”, η Κεντρική Λαχαναγορά, το Ίδρυμα Νιάρχος, το Κολέγιο Ανατόλια, αλλά και δεκάδες ανώνυμοι πολίτες οι οποίοι τροφοδοτούν το Κοινωνικό Παντοπωλείο με όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής, οικιακού εξοπλισμού, ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, βιβλία κ.ά. Εξαιρετικά πολύτιμη είναι και η προσφορά των εθελοντών οι οποίοι διαθέτουν τον προσωπικό χρόνο τους για τη στήριξη των ωφελούμενων οικογενειών.

Σπουδαία είναι και η συνεισφορά του Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου Θέρμης το οποίο λειτουργεί στη Νέα Ραιδεστό και στηρίζει περί τις 230 οικογένειες χάρη στις προσφορές από τουλάχιστον είκοσι πολίτες ή επιχειρήσεις που κάθε μήνα προσφέρουν δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Εκτός από τους ωφελούμενους το Κοινωνικό Φαρμακείο προσφέρει και σε άλλες δομές, όπως το Κέντρο Υγείας Θέρμης, τα φάρμακα ή το υλικό που δεν χρειάζεται. Έτσι κανένα φάρμακο δεν πάει χαμένο.

Το δίκτυο κοινωνικών δομών του δήμου Θέρμης εξυπηρετεί όλους τους δημότες και κατοίκους της περιοχής που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η λειτουργία τους στηρίζεται στις αρχές του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή ιδεολογίας, ενώ πάντα συμπαραστάτες στο έργο τους είναι οι ίδιοι οι πολίτες με τον εθελοντισμό ή τις προσφορές τους.

Τα στελέχη και οι εργαζόμενοι του δικτύου κοινωνικών δομών του δήμου Θέρμης κρίνουν σκόπιμο να ευχαριστήσουν όλους αυτούς τους πολίτες, που από κάθε γωνιά της γης ευαισθητοποιούνται και προσφέρουν ανώνυμα ό,τι μπορεί ο καθένας, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα αξιόλογο επίπεδο διαβίωσης στις άπορες οικογένειες.