Η ιστορία πίσω από την χαμένη ταινία της αξέχαστης Τζένης Καρέζη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η ιστορία πίσω από την χαμένη ταινία της αξέχαστης Τζένης Καρέζη



Σας αρέσει η Τζένη Καρέζη; Θεωρείται τον εαυτό σας θαυμαστή της; Λέτε πως έχετε γελάσει ή έχετε κλάψει με όλες της, τις ταινίες; Τώρα ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Όχι, για το αν αγαπάτε την αξέχαστη ηθοποιό. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Αλλά για το ότι έχετε δει όλες τις ταινίες στις οποίες έχει παίξει.

«Μια σφαίρα στην καρδιά»! Το πιθανότερο είναι πως αυτός ο τίτλος δεν σας λέει και πολλά πράγματα. Εκτός κι αν τις τελευταίες ημέρες ψάχνατε να βρείτε τι θα δείξουν τις επόμενες ημέρες οι θερινοί κινηματογράφοι και πέσατε πάνω της. Αν και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα τον προσπεράσατε. Κι όμως…

Αυτός είναι ο τίτλος της χαμένης ταινίας της Τζένης Καρέζης. Της μοναδικής διεθνούς παραγωγής που συμμετείχε ποτέ η Ελληνίδα σταρ. Μια ταινία που είχε να προβληθεί στους κινηματογράφους από το 1966 και πολλοί θεωρούσαν πως δεν πρόκειται να την δουν ποτέ ξανά!

Η υπόθεση της ταινίας και το λαμπρό καστ


Ο Φραντσέσκο Μοντελέπρε (τον υποδύεται ο Σάμι Φρέι) είναι ένας νεαρός ξεπεσμένος αριστοκράτης από τη Σικελία. Ένας μαρκήσιος που μπλέκει με την τοπική μαφία η οποία προσπαθεί να του «φάει» την περιουσία. Ο Μοντελέπρε αποκτά επιπλέον μπελάδες με τους μαφιόζους όταν τραυματίζει έναν από αυτούς. Αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ιταλία κυνηγημένος από τους μαφιόζους.

Φτάνει στην Ελλάδα και προσπαθεί να κρυφτεί στην πολύβουη Αθήνα. Ο αρχιμαφιόζος Ριτσάρντι (τον οποίο υποδύεται ο Βασίλης Διαμαντόπουλος) δίνει εντολή να βρεθεί και να εκτελεστεί ο Μοντελέπρε και κάπως έτσι ξεκινάει το κυνηγητό.

Ο νεαρός αριστοκράτης αναγκάζεται να κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού, όπως πιανίστας ή κομπάρσος.

Το αίσθημά του η Άννα, που υποδύεται η εντυπωσιακή Φρανσουάζ Αρντί (που εκείνη την εποχή ήταν ήδη διάσημη τραγουδίστρια στη Γαλλία), κάνει διακοπές στην Ελλάδα μαζί με μια φίλη της και περιπλέκει την υπόθεση όταν διαπιστώνει πως ο Φραντσέσκο Μοντελέπρε έχει… πέσει στον έρωτα μιας τραγουδίστριας ενός μπαρ.




Η Κάρλα είναι ο τρίτος διαδοχικός ρόλος και μάλιστα σε ισάριθμα χρόνια, όπου η αξέχαστη Τζένη Καρέζη υποδύεται μια γυναίκα «ελευθέρων ηθών» που βγάζει τα προς το ζην σε κάποιο καμπαρέ της Τρούμπας.

Εκτός από το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Σάμι Φρέι και Φρανσουάζ Αρντί και την συμπρωταγωνίστρια Τζένη Καρέζη στο καστ συμμετέχουν επίσης ο Σπύρος Φωκάς, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Σωτήρης Μουστάκας, η Βιβέτα Τσιούνη, ο Αρτέμης Μάτσας, ο Δημήτρης Μυράτ, η Αννα Ραυτοπούλου, ο Γιώργος Μούτσιος, ο Χρήστος Νέγκας και οι Νίκος Τσακιρίδης, Νίκος Φέρμας, Κώστας Φέρρης, Φάνης Χηνάς, Γιώργος Μαρίνος και Ζανίνο!

Η ιστορία μιας ταινίας που θεωρούταν χαμένη


Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Τρούμπα, το Πέραμα, την Αθήνα, τους Δελφούς, τον Αχλαδόκαμπο, τη Σκύρο και τη Σικελία. Γυρίστηκε το 1965 και κάποια από τα γυρίσματα (που διήρκεσαν τέσσερις μήνες) συνέπεσαν με τα αιματηρά Ιουλιανά στην Αθήνα.

Ο σκηνοθέτης της Ζαν – Ντανιέλ Πολέ επέλεξε ως βοηθό του τον Κώστα Φέρρη με τον οποίο ανέπτυξαν μια ισχυρή φιλία όταν ο πρώτος είχε έρθει και πάλι στην Ελλάδα για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα το 1964.

Οι δυο τους μετά τα γυρίσματα της ταινίας κατέβαιναν στους δρόμους της Αθήνας για να διαδηλώσουν. Η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους οδήγησε τον Φέρρη να βρει καταφύγιο στη Γαλλία όταν επιβλήθηκε η χούντα των συνταγματαρχών το 1967.

Για να επιστρέψουμε στα της ταινίας, πρέπει να τονιστεί πως στην αρχική διανομή των ρόλων, αυτός της «τραγουδίστριας του μπαρ», της Κάρλα, ήταν προορισμένος για την Βέρα Κρούσκα. Η Τζένη Καρέζη κέρδισε τον ρόλο της στην ταινία με τα άπταιστα γαλλικά που είχε διδαχθεί ως μαθήτρια στις Ουρσουλίνες. Η ίδια ερμηνεύει και δύο τραγούδια στην ταινία, τη μουσική της οποίας υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το φιλμ κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και στην Γαλλία το 1966 και μετά εξαφανίστηκε από τις οθόνες. Η ειρωνεία είναι πως αυτή ήταν και η μοναδική απόπειρα του Πολέ να φλερτάρει με τον εμπορικό κινηματογράφο, αποσκοπώντας σε εισιτήρια, αλλά η εμπορική απόδοση της ταινίας σε Ελλάδα και Γαλλία απογοήτευσε. Είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1967, αλλά δεν παίχτηκε ποτέ στην τηλεόραση, αφού θεωρήθηκε καλλιτεχνική και εισπρακτική αποτυχία και έκτοτε ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι.



Η διάρκεια της ταινίας είναι 84 λεπτά, είναι έγχρωμη και η γλώσσα στην οποία γυρίστηκε είναι τα γαλλικά και έχει ελληνικούς υπότιτλους.

Όλα αυτά τα χρόνια τα μόνα που είχαν διασωθεί από την ταινία ήταν κάποιες αφίσες της, τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που έγραψε τη μουσική για την ταινία κι ένα μικρό απόσπασμα στο οποίο η Καρέζη δεν εμφανίζεται (καθώς πρωταγωνίστρια ήταν η Φρανσουάζ Αρντί). Όλοι ήξεραν για την χαμένη ταινία της Καρέζη αλλά κανείς δεν μπορούσε να πει κάτι περισσότερο γιατί αφενός ουδείς ήξερε που ήταν και αφετέρου ελάχιστοι ήταν εκείνοι που την είχαν δει.

Όλα άλλαξαν, ωστόσο, το 2018 όταν ανακαλύφτηκε μια κόπια της στη Γαλλία. H Carousel Films ανέλαβε την αποκατάστασή της και την επανέκδοσή της ενώ ένα χρόνο αργότερα το 2019, το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου, χρηματοδότησε την πλήρη ψηφιακή αποκατάσταση της ταινίας.




Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου η ταινία προβλήθηκε ξανά για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά το 1966 και κάπως έτσι τα γαλαζοπράσινα μάτια της Τζένης Καρέζη έλαμψαν και πάλι στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα με υλικό που από πολλούς θεωρούταν χαμένο.

Για όσους ενδιαφέρονται, να μεταφερθούν σε μια άλλη εποχή και να θαυμάσουν μια ξεχασμένη ταινία της αξεπέραστης Τζενης Καρέζη, το «μια σφαίρα στην καρδιά» προβάλλεται καθημερινά στον θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα, στην οδό Βαλτετσίου 46 στα Εξάρχεια και στον κινηματογράφο Μάρθα Καραγιάννη στην Δραπετσώνα, μόνο τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου.

newsbeast.gr