Ξεκινά σήμερα και τυπικά το φθινόπωρο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ξεκινά σήμερα και τυπικά το φθινόπωροΤην έναρξη του φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα) από αστρονομική άποψη σηματοδοτεί η φθινοπωρινή ισημερία, η οποία φέτος θα συμβεί το απόγευμα, σήμερα Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου στις 16:31.

Αντίστοιχα όταν στο βόρειο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, η «ισότητα» μέρας και νύχτας στη ώρα μας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση μέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. 

Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια μέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις μέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.Δεν υπάρχουν σχόλια