Έρευνα: Το σεξ μετά από το έμφραγμα μπορεί να σώσει ζωές - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Έρευνα: Το σεξ μετά από το έμφραγμα μπορεί να σώσει ζωές



Μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης έχουν όσοι επιστρέψουν στα συνηθισμένα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας λίγους μήνες μετά από έμφραγμα, σύμφωνα με έρευνα Ισραηλινών επιστημόνων.


Το σεξ αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση, καθώς λειτουργεί και ως σωματική άσκηση. Παρ’ όλο που ορισμένες φορές η έντονη σωματική δραστηριότητα είναι υπαίτια για την πρόκληση εμφράγματος, όταν γίνεται τακτικά μειώνει σε βάθος χρόνου τον βαθμό καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαρίβ Γκέρμπερ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μελέτησαν 495 ασθενείς (το 90% άνδρες) με μέση ηλικία 53 ετών, που είχαν νοσηλευτεί για έμφραγμα.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Σε αυτούς που απείχαν για καιρό από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα μετά το έμφραγμα (το 47%) και εκείνους που σχετικά γρήγορα επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας ή και σε μεγαλύτερα (το 53%). Σε βάθος 22 ετών, 211 από τους ασθενείς (43%) πέθαναν.

Η ανάλυση έδειξε πως οι άνθρωποι της δεύτερης ομάδας διέτρεχαν κατά μέσο όρο 35% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους απείχαν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Λόγω της μικρής συμμετοχής γυναικών στο δείγμα, είναι ασαφές κατά πόσο κάτι παρόμοιο συμβαίνει στον ίδιο βαθμό στις γυναίκες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Γκέρμπερ, «αυτά τα ευρήματα πρέπει να μειώσουν τις ανησυχίες των ασθενών όσον αφορά την επιστροφή τους στο συνηθισμένο επίπεδο σεξουαλικής δραστηριότητας μετά από έμφραγμα».