Ποιοι δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού και μειωμένο ωράριο στο Δημόσιο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποιοι δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού και μειωμένο ωράριο στο Δημόσιο



Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στο Δημόσιο, τα οποία αφορούν άδεια ειδικού σκοπού και μειωμένο ωράριο εργασίας, ανακοίνωσε την Τρίτη (1/9) ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως όσοι εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν παιδί που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και πρέπει να μείνει στο σπίτι, θα δοθεί άδεια ειδικού σκοπού.
 
Παράλληλα, σε όσες περιπτώσεις δεν μπορέσει να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, τότε θα εφαρμοστεί μειωμένο ωράριο εργασίας, ώστε τουλάχιστον ένας γονέας να βρίσκεται στο σπίτι.

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών,Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι προβλέπεται η τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος δήλωσε πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης η προστασία της ανθρώπινης ζωής» και ότι «δεν γίνεται καμία ταξική διάκριση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Πρόγραμμα «ΣΥΝεργασία» και επίδομα ανεργίας
Επιπλέον, παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας, ενώ το πρόγραμμα «ΣΥΝεργασία» μέχρι το το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε ότι:
1. Επεκτείνουμε το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.

2. Επεκτείνουμε τη χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" μέχρι τέλος του χρόνου .

3. Δίνουμε παράταση για 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

4. Διευκολύνουμε τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.

5. Παρατείνουμε το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.

6. Θεσμοθετούμε οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

7. Δημιουργούμε θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.

8. Θεσμοθετούμε νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορονοιό Covid-19».

Με την ίδια ανακοίνωση το υπουργείο σημειώνει, επίσης, πως «έχει διαθέσει για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέχρι σήμερα το συνολικό ποσό των 1,195 δις ευρώ για 2.027.408 εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και 420,3 εκατ. ευρώ προς τον e- ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική τους κάλυψη.