Εισφορά αλληλεγγύης - ΕΝΦΙΑ: Τι θα ισχύσει -Τι αλλάζει σε ενοίκια, μερίσματα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εισφορά αλληλεγγύης - ΕΝΦΙΑ: Τι θα ισχύσει -Τι αλλάζει σε ενοίκια, μερίσματα



Βελτιώσεις στο πακέτο μέτρων που θα κατατεθεί έως το τέλος της εβδομάδας για ψήφιση στη Βουλή - Ποιους αφορά η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, τι θα ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ.
Ξεπερνά τελικά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η περίμετρος των φοροελαφρύνσεων που παρουσιάστηκαν προχθές από την ΔΕΘ. Το νομοσχέδιο για την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ σε νησιά γράφεται τις ώρες αυτές στο υπουργείο Οικονομικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, το «πακέτο» μέτρων που θα κατατεθεί ως το τέλος της εβδομάδος για ψήφιση στη Βουλή γίνεται όλο και καλύτερο.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο ήταν κατάργηση για το 2021 της Εισφοράς Αλληλεγγύης για υπαλλήλους ιδιωτικού τομέα, για ελεύθερους επαγγελματίες και για αγρότες, αλλά και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από φέτος για τους ακρίτες κατοίκους 26 νησιών της χώρας.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται όμως στο υπουργείο Οικονομικών, κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις για πολλούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει επιπλέον Κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης το 2021:– και στα εισοδήματα από Ενοίκια
– και στα εισοδήματα από μερίσματα
– και για εμπόρους, αυταποασχολουμένους και για εταίρους.

Ουσιαστικά το 2021 δεν θα πληρώσει κανείς Εισφορά Αλληλεγγύης για εισόδημα που παράγει ο Ιδιωτικός Τομέας. Το 2021 η Εισφορά θα διατηρηθεί μόνον για εισοδήματα όσων μισθοδοτούνται από το δημόσιο (δηλαδή αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων) με ενδεχόμενο να καταργηθεί και για αυτούς την επόμενη χρονιά.

Τι και πότε θα ισχύσει
«Επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας γιατί έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, από όσο οι συνταξιούχοι ή οι δημόσιοι υπάλληλοι» είχε υποστηρίξει στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός για τα μέτρα αυτά.

Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι δεν απαλλάσσονται και συνταξιούχοι ή δημόσιοι υπάλληλοι από την εισφορά το 2021.