Δώρο Χριστουγέννων 2020: Ψαλίδι στον ιδιωτικό τομέα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Ψαλίδι στον ιδιωτικό τομέα





Δώρο Χριστουγέννων 2020: Από τις 2 Ιουνίου το flash.gr είχε επισημάνει, από τα λεγόμενα του υπουργού εργασίας,

ότι θα επηρεαστεί και το δώρο Χριστουγέννων από τα μέτρα κατά του κορονοϊου.

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους εργαζόμενους που μπήκαν στο πρόγραμμα των 534 ευρώ ή το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία,με “μισή εργασία – μισό μισθό” καθώς όπως φαίνεται αυτό θα επηρεάσει και το δώρο Χριστουγέννων.

Όπως είχαμε γράψει και στις 2 Ιουνίου 2020, όποτε σε συνέντευξή του στο Open ο υπουργός εργασίας, επιβεβαίωσε έμμεσα ότι θα μειωθούν το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας, καθώς όσοι μπουν στο πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας, θα προσμετρηθεί η μείωση μισθού και στον λεγόμενο 14ο μισθό.

Δηλαδή εκτός από το ψαλίδισμα του μισθού, προσωρινού όπως λέγεται μέχρι να επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα, θα δουν ανάλογη μείωση και στο δώρο χριστουγέννων. Οπως είχε πει τότε ο υπουργός «Δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη νόμου που να λέει ότι μειώνουμε επίδομα αδείας ή δώρο Χριστουγέννων του εργαζόμενου.

Η προσαρμογή θα γίνει βάσει των χρημάτων που παίρνει στην τσέπη του».

Ειδικότερα, η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας είχε αλλάξει όσα ίσχυσαν για το δώρο Πάσχα, που το κράτος καλύπτει το ποσοστό επί του πραγματικού μισθού του διαστήματος κατά το οποίο ήταν σε αναστολή σύμβασης, αλλά και την ημερομηνία καταβολής, η οποία έφθασε μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Tελικά το δώρο Πάσχα καταβάλεται στο σύνολό του από τους εργοδότες, καθώς οι αναστολές εργασίας έγιναν προς το τέλος Μαρτίου,

Για το δώρο Χριστουγέννων το μερίδιο του κράτους θα υπολογισθεί επί των 534 ευρώ που λαμβάνουν μηνιαίως όσοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.


Για παράδειγμα αν η συμμετοχή του κράτους στο δώρο Χριστουγέννων 2020 (14ος μισθός) είναι το μισό των αποδοχών ενός εργαζόμενου-βάσει που χρόνου που τέθηκε σε αναστολή σύμβασης εργασίας- με 800 ευρώ μηνιαίο μισθό, δεν θα καταβάλλει 400 ευρώ, αλλά 267 ευρώ. Άρα ο εργαζόμενος αντί για 800 ευρώ δώρο θα λάβει 667 ευρώ (400 από τον εργοδότη και 267 από το κράτος), ήτοι 133 ευρώ λιγότερα.

Γενικά κουτσουρεμένο δώρο Χριστουγέννων που καταβάλλεται στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν και όσοι αμείβονται με ποσά άνω του βασικού μισθού, ενώ θα ευνοηθούν εκείνοι που έχουν ονομαστικό μισθό κάτω από 534 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές δρομολογούνται για τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους σε σχέση με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, που έχουν παραταθεί για πληττόμενους κλάδους

Έφη Αχτσιόγλου: Σχεδιάζουν περικοπή του δώρου Χριστουγέννων
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση σχετικά με τη διάταξη, που νομιμοποιεί, μεταξύ άλλων, την απλήρωτη εργασία. Όπως τόνισε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το Υπουργείο Εργασίας «σχεδιάζει την επίσημη περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή» και σχολιάζει πως «φαίνεται ότι η αντεργατική εμμονή συνδυάζεται με περίσσευμα αλαζονείας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει, τέλος, ότι «δεν υπάρχει περίπου εργασιακός μεσαίωνας, η θέσπιση απλήρωτων υπερωριών είναι νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας είτε πρόκειται για μία είτε για τρεις ώρες την ημέρα».