To Hyperion XP-1 κινείται με υδρογόνο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

To Hyperion XP-1 κινείται με υδρογόνο

Tο Hyperion XP-1 είναι το πρώτο hypercar στον κόσμο που εφοδιάζεται με κινητήρα κυψελών υδρογόνου.

Η Hyperion ιδρύθηκε το 2011 και αποτελεί μία τεχνολογική εταιρεία που επικεντρώνεται στην διαχείριση του υδρογόνου, εφαρμόζοντάς την τόσο σε μελλοντικά οχήματα δρόμου, όσο και στον τομέα της αεροδιαστημικής.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους εξέλιξης του XP-1, το συγκεκριμένο όχημα αποτελεί το αποκορύφωμα σχεδόν μίας δεκαετίας ανάπτυξης, δοκιμών και έρευνας στην τεχνολογία υδρογόνου από περισσότερους από 200 ερευνητές και επιστήμονες.



Ξεκινώντας από την εμφάνισή του, το αμερικάνικο hypercar διαθέτει έναν άκρως εντυπωσιακό σχεδιασμό, με το αμάξωμα να έχει κατασκευαστεί από υλικά όπως το τιτάνιο, ενώ δεν λείπει και το monocoque σασί από ανθρακονήματα.

Όλα τα παραπάνω λειτουργούν υπέρ της μείωσης του βάρους, που φτάνει τα 1.032 κιλά. Φυσικά, οι σχεδιαστές έχουν επικεντρωθεί στην βελτίωση της αεροδυναμικής, με την τοποθέτηση ενός διαχύτη από κέβλαρ και ενεργών πτερυγίων με ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ που ακολουθούν την πορεία του ήλιου και χρησιμεύουν στο να αυξηθεί η πρόσφυση στις στροφές και η κάθετα παραγόμενη πίεση (downforce).

Επίσης, το Hyperion XP-1 διαθέτει τεραστίων διαστάσεων carbon-κεραμικά δισκόφρενα (457 χλστ. εμπρός, 432 χλστ. πίσω) που συνοδεύονται από ζάντες 20 και 21 ιντσών, τοποθετημένες σε ελαστικά της Pirelli. Το ιδιαίτερο της κατασκευής συμπληρώνει ο μοναδικός τρόπος ανοίγματος των θυρών «v-wing» και η ανεξάρτητη αλουμινένια ανάρτηση με σύστημα αυξομείωσης της απόστασης από το έδαφος.

Κάτω από το κέλυφος του XP-1 υπάρχουν συστήματα αποθήκευσης υδρογόνου από ανθρακονήματα, τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας με υπερπυκνωτές, τέσσερις ηλεκτρικοί κινητήρες, τετρακίνηση και μετάδοση τριών σχέσεων.

 Η εταιρεία ανακοινώνει ότι για το 0-96 χλμ./ώρα το συγκεκριμένο όχημα χρειάζεται μόλις 2,2 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα να εκτοξεύεται στα 356 χλμ./ώρα. Σε ότι αφορά την αυτονομία, υπολογίστε πάνω από 1.630 χλμ., με τον ανεφοδιασμό να διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά.


Στο εσωτερικό του XP-1 κυριαρχούν τα carbon καθίσματα, η κυρτή οθόνη με διάμετρο 98 ίντσες με τεχνολογία ελέγχου μέσω χειρονομιών και αρκετές λεπτομέρειες από τιτάνιο. 

Η παραγωγή του Hyperion XP-1 θα ξεκινήσει το 2022 και θα περιοριστεί συνολικά στα 300 μοντέλα.


protothema.gr