Κ.Ο.Θέρμης-Μίκρας ΚΚΕ: "Ν'αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν σε όλες τις σχολικές δομές" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κ.Ο.Θέρμης-Μίκρας ΚΚΕ: "Ν'αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν σε όλες τις σχολικές δομές"

//ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν' αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν σε όλες τις σχολικές δομές

 

«Αν δεν στηριχθεί με κυβερνητική ευθύνη η λειτουργία, η υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή, αλλά πάνω απ’ όλα το έμψυχο δυναμικό των εκπαιδευτικών δομών, τα όποια μέτρα της κυβέρνησης δε θα μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των χώρων της Παιδείας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Θέρμης και Μίκρας του ΚΚΕ, με αφορμή τις ανακοινώσεις της υπ. Παιδείας λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που σε καμία περίπτωση δεν καθησυχάζουν τις αγωνίες των γονιών, των εκπαιδευτικών και μαθητών. 

Φέρνει συγκεκριμένα παραδείγματα για τις σοβαρές ελλείψεις στις κτιριακές υποδομές σε όλες τις σχολικές μονάδες, όπως νηπιαγωγεία που θα λειτουργούν σε προκάτ αλλά και γυμνάσια και απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για την προστασία μαθητών κι εκπαιδευτικών. 

Συγκεκριμένα, οι Κομματικές Οργανώσεις αναφέρουν αποκαλυπτικά παραδείγματα στο Δήμο Θέρμης για τα σχολεία:

α) για το πώς η κυβέρνηση αφήνει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας τα σχολεία εν μέσω πανδημίας
Η κυβέρνηση, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου η οποία εκδόθηκε την Τετάρτη, ενέκρινε συνολικά 67 προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολικών κτιρίων, ενώ ο Δήμος έχει αιτηθεί τουλάχιστον 78 άτομα. Μάλιστα από τα 67 άτομα, 40 θα εργαστούν με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και 27 με σύμβαση μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Δήμου, τα σχολικά κτίρια του Δήμου μας διαθέτουν συνολικά 664 αίθουσες εκ των οποίων 386 είναι στην πρωτοβάθμια και 278 στη δευτεροβάθμια, ξέχωρα οι υπόλοιποι βοηθητικοί χώροι, οι αυλές κ.λπ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας αυτής της περιόδου.

β) για το πώς θα αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών εν μέσω πανδημίας
Οι συνέπειες τα προηγούμενα χρόνια από την έλλειψη δρομολογίων, ήταν να μένουν μαθητές εκτός λεωφορείου ή να στριμώχνονται όρθιοι βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους σε επαρχιακούς δρόμους με ανηφόρες, κατηφόρες και επικίνδυνες στροφές.

γ) για το φλέγον ζήτημα της σχολικής στέγης, που εν μέσω πανδημίας έρχεται πιο έντονα στην επιφάνεια. 
Είναι χαρακτηριστικές οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης, που σε τέτοια περίοδο, όχι απλά δεν μειώνει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά τον αυξάνει. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις στη σχολική στέγη δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση. Έτσι πχ φέτος λειτουργεί για πρώτη φορά το 7ο Νηπιαγωγείο Θέρμης έχοντας όμως ως μαθητές 50 περίπου νήπια και προνήπια από τη Θέρμη που θα μεταφέρονται στα προκάτ του 3ου Δημοτικού που βρίσκεται στο Τριάδι. Επίσης, στο Πλαγιάρι σε ένα κτίριο και μια αυλή συγχρωτίζονται πάνω από 400 μαθητές. Γεμάτα ασφυκτικά είναι και το 1ο και 3ο Γυμνάσιο Θέρμης.

Η κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να μην το κουνάει σε εκπαιδευτικούς, γονείς και νεολαία. 
Σήμερα, σε συνθήκες αύξησης των κρουσμάτων κι ενώ ήταν γνωστό κι αναμενόμενο ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο που δεν μπορεί να καθησυχάσει τη λαϊκή οικογένεια και τους νέους, ενώ δημιουργεί νέα ερωτηματικά. Σήμερα, είναι απολύτως επιτακτικό να περιφρουρηθεί το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και τη ζωή!
Έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση να σταματήσει να χαρίζει δεξιά κι αριστερά εκατομμύρια ευρώ κι ας τα διαθέσει στην εκπαίδευση, στην υγεία του λαού, στην ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει από το Μάη, άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η όποια λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών να γίνει με κριτήριο την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Για το άνοιγμα των σχολείων απαιτείται, να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει:

  • Ότι διασφαλίζεται η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές, με επισκευή σχολείων - εξασφάλιση κατάλληλων χώρων. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη, σε ένα Δήμο Θέρμης που λείπουν 11 σχολικά κτίρια!
  • Ότι εξασφαλίζονται κονδύλια στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).
  • Ότι εξασφαλίζονται έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Ότι άμεσα εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Ότι διασφαλίζεται η δυνατότητα ώστε να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, άλλους εργαζόμενους και μαθητές για να ελέγχεται η διάδοση του ιού και να υπάρχει άμεση παρέμβαση αντιμετώπισης όπου χρειαστεί.
  • Ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία μακριά από τη κατοικία τους, επιπρόσθετα δρομολόγια για την αποφυγή του συνωστισμού σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».