Γιατί δεν πρέπει να τον αφήνετε μόνο του τον σκύλο σας στην ακρογιαλιά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί δεν πρέπει να τον αφήνετε μόνο του τον σκύλο σας στην ακρογιαλιά



Δεν αγαπούν όλοι οι σκύλοι το κολύμπι στη θάλασσα, όμως όλοι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες τους -με κάποιες εξαιρέσεις- αδημονούν να βρεθούν στην παραλία.
Και δεν διανοούνται να αφήσουν τον μικρό τους φίλο στο σπίτι.

Ωστόσο, φθάνοντας στην παραλία, εγκαταλείπουν προσωρινά τον σκύλο τους για να απολαύσουν τη θάλασσα. Εκείνος στην ακρογιαλιά και ο άνθρωπός του, μακριά του.

Είναι μεγάλο λάθος! Το γιατί, μας το εξηγεί η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, κυρία Ασπασία Σκιαδαρέση.

«Έχετε αποφασίσει να πάρετε μαζί σας, στην παραλία, τον σκύλο σας. Ωστόσο, αυτό εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά εάν ο σκύλος σας δεν αρέσκεται στο κολύμπι.

Δεν αρέσει σε όλους τους σκύλους να κολυμπούν. Ούτε η θάλασσα. Οπότε, δεν χρειάζεται να τους πιέζουμε.
Και σε αυτήν την περίπτωση σκύλων θα αναφερθούμε.

Έχετε πάρει, λοιπόν, μαζί σας τον σκύλο σας, ο οποίος, όμως, δεν κολυμπά, και αποφασίζετε να κάνετε την πολυπόθητη βουτιά στη θάλασσα. Τον αφήνετε μόνο του στην παραλία.

Τι κινδύνους κρύβει αυτή η συμπεριφορά σας;
  • Ο σκύλος σας θα είναι σε σύγχυση, όλο το χρονικό διάστημα της απουσίας σας.
  • Τα συναισθήματα που θα τον διακατέχουν, είναι η αγωνία, το άγχος και ο φόβος.
  • Θα έχει συνεχώς το μυαλό του σε εσάς. Να σας εντοπίσει.

Στην περίπτωση που βρίσκεστε σε μια ερημική παραλία και τον έχετε χωρίς λουρί, μπορεί να συμβούν τα εξής:

-Καθώς ο σκύλος σας περιμένει στην ακροθαλασσιά, υπάρχει κίνδυνος να πιει πολύ θαλασσινό νερό, ή να καταπιεί μεγάλη ποσότητα άμμου, με αποτέλεσμα να πάθει απόφραξη εντέρου. Μία κατάσταση πολύ επικίνδυνη.

-Να κουραστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε σημείο εξαντλήσεως, από την υπερβολική ζέστη και την έκθεσή του στον ήλιο. Οι σκύλοι έχουν μικρότερη αντοχή στην ζέστη, απ’ ό,τι ο άνθρωπος.

-Να δεχτεί επίθεση από αγέλη σκύλων, από ένα αδέσποτο, ή από άλλο, δεσποζόμενο ζώο που μόλις έφτασε στην παραλία και είναι κι αυτό ελεύθερο.

-Να εμφανιστεί κάποιος περαστικός και να αρχίσει να του γαβγίζει, ακόμη και να του επιτεθεί, στην προσπάθειά του να διαφυλάξει τον χώρο, τα πράγματα σας, ή να προστατέψει τον εαυτό του. Ο άνθρωπος, από την πλευρά του, μπορεί να φοβηθεί και, προσπαθώντας να προστατεύσει τον εαυτό του, να αρπάξει μια πέτρα και να του την πετάξει, ή ένα ξύλο και να τον χτυπήσει. Ακόμα και να τον κλωτσήσει. Ο σκύλος σας θα τραυματιστεί. Το επεισόδιο αυτό θα τραυματίσει τον σκύλο σας και σε επόμενο χρόνο, ψυχικά.

-Να εντοπίσει έναν λαχταριστό μεζέ, που όμως είναι απαγορευτικός και επικίνδυνος, όπως ένα κόκκαλο, που μπορεί να τραυματίσει το έντερό του.

-Επίσης, στην παραλία μπορεί να «ανακαλύψει» και να φάει ψόφια ψάρια, φύκια, αγκίστρι, φόλα κ.ά.

-Να θελήσει να μασουλήσει μια πέτρα ή ένα ξύλο, που επίσης είναι επικίνδυνο.

-Να απομακρυνθεί, στην προσπάθειά του να σας βρει, να βγει στο δρόμο και να προκαλέσει ατύχημα. Με κίνδυνο, το διερχόμενο αυτοκίνητο να τον τραυματίσει. Επίσης, υπάρχει η περίπτωση να χαθεί, ή κάποιος να τον αρπάξει.

Αν έχετε επισκεφτεί οργανωμένη παραλία και ο σκύλος σας είναι με λουρί κάτω από την ομπρέλα, τότε μπορεί:

-Να γυρίσει ο ήλιος και ο σκύλος σας να πάθει ηλίαση, θερμοπληξία, ή δερματικά εγκαύματα – ειδικά οι ανοιχτόχρωμοι σκύλοι.

-Να τελειώσει το νερό του, ή να το χύσει στην προσπάθειά του να βολευτεί, και να αφυδατωθεί σε μεγάλο βαθμό.

-Να πνιγεί με το λουρί, καθώς θα προσπαθεί να λυθεί για να έρθει κοντά σας, ή γιατί τρόμαξε από έναν δυνατό θόρυβο, ένα δυνατό κύμα που σηκώθηκε, ή έναν σεισμό. Ακόμα, μπορεί να ανησυχήσει για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

-Στην περίπτωση έντονου αέρα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να παρασυρθεί η ομπρέλα σας, ή κάποια άλλη, και να τραυματιστεί.

-Να πλησιάσει κάποιος λουόμενος για να τον χαϊδέψει, και ο σκύλος σας να στρεσαριστεί, ή να του επιτεθεί από φόβο.

Αυτοί είναι, λοιπόν, οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να πάρετε τον σκύλο σας μαζί σας, ιδίως εάν δεν αγαπά τα… θαλάσσια σπορ.

Αν είστε από τους επίμονους και θέλετε, σώνει και καλά, να έχετε τον σκύλο σας μαζί, τότε μην τον αφήσετε ποτέ μόνο χωρίς την επίβλεψη ενός φίλου, που θα εμπιστεύεται απόλυτα και ο σκύλος σας.

Εάν δεν έχετε παρέα, να έχετε τα μάτια σας… 14! Το βλέμμα σας να είναι συνεχώς στραμμένο προς τον σκύλο σας, και οι βουτιές σας να είναι συχνές και ολιγόλεπτες.

Ως υπεύθυνη επαγγελματίας εκπαιδεύτρια, αλλά και ως σκυλο-γονιός δύο υπέροχων σκύλων, δεν θα το επέλεγα».