Τελευταία Νέα:

Λαϊκή Συσπείρωση Δ.Θέρμης: Η υγεία στις μέρες της πανδημίας


//ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ

Είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κατάστασης.
 Το ξέσπασμα της πανδημίας και οι συνέπειές της συγκλονίζουν. 
Οι εικόνες από ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ιταλία, η Βρετανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, αλλά και η κατάσταση στην Ελλάδα, παρά τους χαμηλούς δείκτες, είναι τραγικές.

Σε όλο τον προηγμένο καπιταλιστικό κόσμο τα συστήματα υγείας αποδείχτηκαν ανεπαρκή έως ανίκανα να αντιμετωπίσουν μια αναμενόμενη πανδημία. 

Είτε κατέρρευσαν με τους χιλιάδες νεκρούς, είτε “άντεξαν” όπως στην Ελλάδα, γιατί "ξεφορτώθηκαν" την περίθαλψη του λαού για χρόνιες και άλλες παθήσεις. Μετατράπηκαν σε “σύστηματα υγείας της μιας νόσου”, αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό από τις επιπτώσεις όλων των άλλων αναγκών για την υγεία του.

Αντί να μπει στη μάχη για την υγεία του λαού, με κρατικό σχεδιασμό, το σύνολο των δομών και των υγειονομικών -δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα- ένα μεγάλο μέρος του με ευθύνη της κυβέρνησης παροπλίστηκε.

Σήμερα η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τα άλλα αστικά κόμματα, “παίζει” στο χρηματιστήριο των κερδών των επιχειρηματιών στον τουρισμό και στις μεταφορές ό,τι κερδήθηκε από το λαό την περίοδο της πανδημίας. 

Από τη μια περιορισμός στο ελάχιστο κάθε προληπτικού μέτρου που θα απέτρεπε τους τουρίστες – πελάτες, αυξάνοντας την πιθανότητα ακόμα και μαζικών κρουσμάτων και από την άλλη “νουθεσίες” προς το λαό για την τήρηση των προληπτικών μέτρων.

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ:

1.     Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, που θεωρεί τη λαϊκή υγεία “κόστος” και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης

2.     Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων, που δεν μπορεί να έχει ως προτεραιότητα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

ΜΑΣ ΛΕΝΕ: “ΒΕΒΑΙΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΗΡΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΜΕΤΡΑ” ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ;

Η κυβέρνηση “πήρε έγκαιρα μέτρα εγκλεισμού του λαού στα σπίτια για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας”. Το δημόσιο σύστημα όμως θα κατέρρεε, γιατί τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν 10.000 κλίνες. Σήμερα αντί για 3.500 κλίνες Μoνάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπάρχουν 685. 

Η αναμονή για κρεβάτι σε ΜΕΘ σε «κανονικές» συνθήκες φτάνει μέχρι και τους 50 ασθενείς τη μέρα. Τον χειμώνα, με την έξαρση της γρίπης, ξεπερνά τους 100, αφού οι ελάχιστες δημόσιες κλίνες έχουν μονίμως πληρότητα 100% καλύπτοντας μόλις το 1/6 των αναγκών.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΚΕΙ;

Η πολιτική, που “μετράει” την υγεία και τη ζωή του λαού με τη μεζούρα του “κόστους” υπονομεύει την ανάγκη να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές για να αντιμετωπίζονται οι τρέχουσες, αλλά και οι έκτακτες περιπτώσεις. Αυτό αποδεικνύει και η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Θέρμης, που έχει σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωσή του.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙ:

·       Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων υγείας για τις “τρέχουσες” και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.

·       Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι”.

·       Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.

·       Να επαναλειτουργήσουν πλήρως όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας, τα εργαστήρια κλπ., που έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν.

·       Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.

·       Να αναπτυχθούν τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

·       Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και σε ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικό υλικό κλπ.

·       Να εφαρμοστούν μέτρα προληπτικού ελέγχου μαζικά των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στη χώρα, καθώς και πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων όπως και διαγνωστικά τεστ.

·       Να καταργηθεί κάθε εκχώρηση και εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια υγεία.

 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής & των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα, όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. 

Με υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωμένες, που θα διασφαλίζει το λαϊκό κράτος με πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός!

 Στον σοσιαλισμό καθιερώνεται αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, σύγχρονο και καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

  Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην πρόληψη.

  Παρέχονται υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δημόσια Υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική δράση.

Η πείρα από τις χώρες που αποπειράθηκαν για πρώτη φορά να οικοδομήσουν τον σο- σιαλισμό είναι πολύτιμη, γιατί αντιμετώπισε αποτελεσματικά τέτοια προβλήματα, αν και ξεκινούσε από χαμηλότερες υλικές, τεχνικές, επιστημονικές δυνατότητες.

«Γιατρειά» η εργατική τάξη, η νεολαία μπορούν να βρουν όχι «γιατροπορεύοντας» το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά παλεύοντας τώρα, αρνούμενοι να δεχτούν την “καραντίνα” στα εργατικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις.

ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ!

Σημαδεύουμε τον ορατό εχθρό μας, τον καπιταλισμό. Αντιπαλεύουμε την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαί- ου, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα. Οπλιζόμαστε με ανοσία απέναντι στα μολυσματικά ιδεολογήματα του “ανθρώπινου” καπιταλισμού. 

Δίνουμε μια μάχη «τώρα» με την προοπτική «του αύριο», με την προοπτική μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


 ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!Δεν υπάρχουν σχόλια