Εφορία : Αυτοί είναι οι τρόποι για να πληρώσετε τους φόρους σας – Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εφορία : Αυτοί είναι οι τρόποι για να πληρώσετε τους φόρους σας – Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ



Στην παροχή μιας σειράς επιλογών προς τους φορολογούμενους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μπορέσουν να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Η υγειονομική κρίση και τα προβλήματα καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων από πολλούς φορολογουμένους οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών στην παροχή μιας σειράς επιλογών με στόχο να μπορέσουν να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν.
 
Η πληρωμή φόρων   
Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τους φόρους:


-Eφάπαξ, όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λαμβάνοντας μάλιστα έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού της οφειλής. Η έκπτωση δίνεται εφόσον το σύνολο της οφειλής εξοφληθεί έως και το τέλος Αυγούστου.

-Mε πιστωτική κάρτα κάνοντας χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες. Οι φόροι, όχι μόνο το σύνολο αλλά και κάθε δόση, μπορούν να εξοφληθούν σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

-Tμηματικά με τη χρήση της πάγιας ρύθμισης οφειλών που προσφέρει η εφορία. Οι φόροι, ακόμη και πριν λήξουν μπορούν να εξοφληθούν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις εντόκως. Το επιτόκιο, εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει την εξόφληση των φόρων σε περισσότερες από 12 δόσεις, προσαυξάνεται κατά 1,5 μονάδα. Η ελάχιστη δόση για τον οφειλέτη είναι 30 ευρώ και το ύψος της δόσης εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου.

-Mε πληρωμή όποιου ποσού διαθέτει ο φορολογούμενος έναντι της οφειλής του κάθε μήνα. Με τον τρόπο αυτό χρεώνεται περισσότερες προσαυξήσεις σε σχέση με την πάγια ρύθμιση. Μειώνει όμως τις πιθανότητες να ληφθούν εναντίον του μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις.
 Και ο ΕΝΦΙΑ

Αμέσως μετά το τέλος της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, η εφορία θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Για το έτος 2020 οι δόσεις του φόρου ακινήτων αυξάνονται από 5 σε 6, εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του έτους 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου του έτους 2021.

Ο φετινός λογαριασμός θα είναι ίδιος με αυτόν του προηγούμενου έτους.
 
Για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει:
• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα. 

Πλήρης απαλλαγή χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% υπό προϋποθέσεις.