Τελευταία Νέα:

Απειλούνται με… εξαφάνιση ο καφές και η σοκολάτα


Η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες και η αποψίλωση των δασών θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια αγαπημένων τροφών όπως ο καφές και η σοκολάτα.

Οι καύσωνες και οι λειψανδρίες επηρεάζουν την καλλιέργειά τους με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η παγκόσμια παραγωγή τους. Το πλήγμα θα είναι βαρύ τόσο στη βιομηχανία όσο και στην οικονομία.

Είδος υπό εξαφάνιση και ο καφές. Οι συνεχείς και έντονες περίοδοι ξηρασίας και οι μειωμένες βροχοπτώσεις συμβάλλουν στην τραγική μείωση της παγκόσμιας παραγωγής του. Η καλλιέργεια του καφέ απαιτεί συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες, όπως υγρασία, προκειμένου να είναι αποδοτική.

Παράλληλα το φυτό έχει να αντιμετωπίσει την εξάπλωση ασθενειών που απειλούν την ύπαρξη του, λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 60% των καφεόδεντρων κινδυνεύουν με αφανισμό γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια του αγαπημένου ροφήματος όλης της ανθρωπότητας.

Μετρημένες, φαίνεται να είναι και οι μέρες της σοκολάτας, όσο η κλιματική αλλαγή απειλεί και αυτόν τον κλάδο. Τα φυτά κακάο κινδυνεύουν με εξαφάνιση μέχρι το 2050, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών και των ξηρότερων καιρικών συνθηκών.

Οι επιπτώσεις και στα δύο προϊόντα θα είναι η αύξηση της τιμής λόγω της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς και η αλλοίωση της ποιότητας του καφέ και της σοκολάτας, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τη γεύση τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια