Η "Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης" για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 που συζητήθηκε στο Δ.Σ. της 5/8 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η "Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης" για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 που συζητήθηκε στο Δ.Σ. της 5/8

Οι εκλεγμένοι Σύμβουλοι Κοινοτήτων με τον συνδυασμό "Παρέμβαση ...

Συζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο (5/8/2020) το Tεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2021 (έργα, μελέτες, προμήθειες- πλην όσων αφορούν τη ΔΕΥΑΘ).



Διαπιστώνοντας ότι:
🟢Δεν υπάρχει ιεράρχηση ανάλογα με τις ανάγκες και τον επείγοντα χαρακτήρα, δηλαδή, με απλά λόγια πλην των συνεχιζόμενων έργων, η διοίκηση για ακόμη μια φορά θα αποφασίσει κατά την εκτέλεση του προγράμματος ποια έργα θα γίνουν και ποια όχι, γι’ αυτό άλλωστε τα ποσά που υποδεικνύει για τα έργα είναι απολύτως ενδεικτικά.

🟢Υπάρχουν επαναλαμβανόμενα έργα που πηγαίνουν και έρχονται κάθε έτος και δεν γίνονται ποτέ (ενδεικτικά: κλειστό γυμναστήριο Ραιδεστού)!

🟢Έργα που ολοκληρώθηκαν αλλά δεν είναι λειτουργικά (ενδεικτικά: το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης παραδόθηκε από τον εργολάβο αλλά ο περιβάλλων χώρος δεν έχει διαμορφωθεί, τοποθετούνται στις παιδικές χαρές καινούργια παιχνίδια αλλά κατά τα λοιπά είναι ημιτελείς και επικίνδυνες).

🟢Έργα που δεν γίνονται εδώ και έτη ενώ έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (ενδεικτικά: τα έσοδα από την πώληση των μετοχών της Σουρωτής αποφάσισε η ίδια διοίκηση προ ετών να διατεθούν σε μια παιδική χαρά στη Σουρωτή, σε πάρκο στην Αγ. Παρασκευή, στον κόμβο των σχολείων στα Βασιλικά και στα αποδυτήρια του Αγ. Αντωνίου- τίποτα δεν έχει γίνει!).

🟢Η δημοτική αρχή διοικεί εδώ και 20 και πλέον έτη οπότε έχει ευθύνη για την επιλογή και την μη υλοποίηση.

🟢Το προταθέν Τεχνικό Πρόγραμμα είναι φτωχό και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον κορωνοϊό. Λόγω του κορωνοϊού είναι μειωμένα τα έσοδα του Δήμου, αλλά προφανώς η διοίκηση δεν περιμένει μόνο με τα έσοδά της να κάνει έργα. Επισημαίνει μεν ο Δήμαρχος ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, αλλά η διοίκηση του Δήμου δεν διεκδικεί μαχητικά και σθεναρά έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος!

Ήδη από τον προϋπολογισμό, προ κορωνοϊού, είχε διαφανεί η οικονομική λιτότητα στους δήμους και το είχαμε επισημάνει . Πρώτη χρονιά χωρίς μνημόνια και ενώ προβλεπόταν η αύξηση των ΚΑΠ, αυτοί έμειναν ίδιοι, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώθηκε και για ακόμη μια φορά τα παρακρατηθέντα δεν αποδόθηκαν. 

Παράλληλα έργα δεν έγιναν και δεν προχώρησαν επί οκτώ μήνες διότι καταργήθηκε από τη νέα κυβέρνηση, απολύτως αδικαιολόγητα, το αποδεδειγμένα αδιάβλητο χρηματοδοτικό εργαλείο του Φιλόδημου και χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να δημιουργηθεί και να αρχίσει να λειτουργεί το ‘ Αντώνης Τρίτσης’. 

Ενώ υπήρχε χρηματοδότηση και για τον τοπικό χωρικό σχεδιασμό σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήμου, ένα χρόνο μετά η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτηθούν χωρικά σχέδια ανά δημοτική ενότητα (!) και να θέσουν οι Δήμοι προτεραιότητες ποια επιθυμούν να γίνουν, δηλαδή ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι θα χρηματοδοτήσει μόνο τα υψηλής προτεραιότητας! Αντικειμενικές παραδοχές στις οποίες προχωρούν όλοι οι Δήμαρχοι, ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα , γιατί υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες.

🟢Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι φτωχό και για έναν ακόμη λόγο: δεν συμπεριέλαβε νέα αιτήματα των κοινοτήτων - ακόμη και για έργα μικρά που δεν χρειάζονται πολλά χρήματα !

🟢Αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν θα φέρει τοπική ανάπτυξη. Πώς να υπάρξει τοπική ανάπτυξη όταν έχουν μείνει πίσω χωρικός σχεδιασμός και υποδομές; Αναφερόμαστε και στα έργα που λείπουν από το τεχνικό πρόγραμμα -επειδή είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΘ, αλλά είναι τα απολύτως ζητούμενα: ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλημμυρικά, αλλά αναφερόμαστε και στους κόμβους, τα πεζοδρόμια, τη σχολική στέγη, τις παιδικές χαρές.

🟢Ακόμη και σε αυτό το στενό οικονομικό πλαίσιο που μας παρέθεσε η διοίκηση ζητήσαμε ως minimum τη δέσμευση της δημοτικής αρχής κατά το νέο έτος να έχουν προτεραιότητα έργα τα οποία έχουν συμπεριληφθεί : μία τουλάχιστον πιστοποιημένη παιδική χαρά για κάθε οικισμό, ασφαλής χώρος για τη στέγαση του ΚΔΑΠ ΜΕΑ, κατασκευή όλων των προβλεπόμενων κόμβων στο Δήμο, πεζοδρόμια στους οικισμούς και στην επέκταση της Θέρμης, προτείναμε από νέα έργα να συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα ένα έργο προτεραιότητας που έχουν επιλέξει τα τοπικά συμβούλια του Μονοπήγαδου και του Λιβαδίου διότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν έχουν έργο κ.α., αλλά δεν λάβαμε δέσμευση.

🟢Τέλος στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει όραμα και όταν λέμε όραμα δεν εννοούμε φυσικά μόνο ένα μεγάλο έργο πνοής. Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να αλλάξει μέσα από την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την αλληλέγγυα οικονομία κ.α., σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο όραμα και αυτό να καθοδηγεί συνολικά το τεχνικό πρόγραμμα έχοντας στο επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Το όραμα όταν υπάρχει, είναι ενιαίο, όχι αποσπασματικό, διαπνέει τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά έργα.

Μετά τα παραπάνω, σε ένα πρόγραμμα που δεν υπάρχουν και δεν δεσμεύεται κανείς για προτεραιότητες και δεν γίνεται αντιληπτό ποιο είναι το όραμα της διοίκησης (πέρα από τη διαχείριση) δεν θα συμφωνήσουμε. Και ναι, η διαφωνία μας είναι πολιτική!