Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης: Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα απλώνει ρίζες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης: Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα απλώνει ρίζες



//ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Με ένα βιωματικό εργαστήριο, με τη συμμετοχή δεκάδων νέων, το οποίο έγινε χθες το βράδυ στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των δράσεων τις οποίες ανέπτυξε το νεοσύστατο Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης.
Εδώ και λίγους μήνες στο δήμο Θέρμης εξελίσσεται ένα πρωτοποριακό εγχείρημα από νέους και νέες ηλικίας 15 έως 29 ετών, από σχεδόν όλες τις Κοινότητες του δήμου, που συγκροτούν το Συμβούλιο Νέων, εφαρμόζοντας τη σοσιοκρατική ή κοινωνιοκρατική κυκλική μέθοδο λειτουργίας.

Η ιδιαιτερότητα της κοινωνιοκρατίας είναι ότι λειτουργεί με βάση την απόλυτη συναίνεση και όχι τη συγκέντρωση των εξουσιών σε μία ομάδα, ή ένα άτομο, ακόμη και στην πλειοψηφία. Αυτό το νέο μοντέλο, το οποίο λειτουργεί στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, εισήγαγε στην Ελλάδα ο δήμος Θέρμης. Με τη βοήθεια της κοινωνιοκρατίας, νέοι και νέες αποφασίζουν οι ίδιοι και οι ίδιες για τις δράσεις τις οποίες θεωρούν σημαντικές για τον τόπο τους, χωρίς μεσολαβητές και εξωτερικές παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν συγκροτηθεί στο δήμο Θέρμης επτά “κύκλοι πράξης”, δηλαδή Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΣΝ) στα οποία εκπροσωπούνται νέοι και νέες από 14 κοινότητες του δήμου. Κατά τους πρώτους μήνες υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος τα ΤΣΝ συνεδρίαζαν ξεχωριστά, ορισμένες φορές διαδικτυακά, λόγω της συγκυρίας και προχώρησαν στη σταδιακή συγκρότησή τους, με την εγγραφή μελών, τη μεταξύ τους γνωριμία, αλλά και κάποια πρώτη χαρτογράφηση των προβληματισμών τους, των προβλημάτων της περιοχής τους, καθώς και κάποιες προτάσεις για δράση.

Αυτός ο πρώτος κύκλος αυτοοργάνωσης έκλεισε με τη συνάντηση εκπροσώπων από τα επτά ΤΣΝ, για πρώτη φορά, όλοι μαζί, στην εκδήλωση η οποία έγινε στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Θέρμη. Συμμετείχαν περί τους 40 νέους και νέες, από το σύνολο των 110 που έχουν εγγραφεί έως τώρα στα ΤΣΝ.

Η χθεσινοβραδινή εκδήλωση ήταν ένα βιωματικό εργαστήριο, μέσω του οποίου οι νέοι και νέες γνωρίστηκαν μεταξύ τους, η κάθε ομάδα παρουσίασε την έως τώρα δράση της, περιέγραψε τους πρώτους άμεσους στόχους της και τις προτεραιότητές της, ενόψει και του δεύτερου κύκλου ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Ήταν στην ουσία, μια προσομοίωση της λειτουργίας του Γενικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Θέρμης, μια πρώτη ώσμωση και δικτύωση των επτά επιμέρους ΤΣΝ.



Τα θέματα τα οποία τέθηκαν σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο αφορούσαν το Περιβάλλον (ανακύκλωση, ανάπτυξη πρασίνου, απορρίμματα), τον Πολιτισμό (διάφορες δράσεις σε όλες τις κοινότητες), την Κοινωνία, τις Μεταφορές και τις Υποδομές (βιώσιμη κινητικότητα, ποδηλατόδρομοι, επέκταση πεζοδρομίων, ράμπες για ΑμεΑ, βελτίωση της οδοποιίας), την Ασφάλεια (καλύτερος φωτισμός, αποτροπή βανδαλισμών σε πάρκα και παιδικές χαρές, καλύτερη αστυνόμευση), την Τοπική Ανάπτυξη (προβολή τοπικών επιχειρήσεων, κίνητρα για ανάπτυξη νεανικής επιχειρηματικότητας) κ.λπ. Τέθηκαν επίσης και επιμέρους θέματα όπως το πρόβλημα με τα αδέσποτα, οι διακοπές ρεύματος και νερού, η οδική ασφάλεια κ.ο.κ.

“Ο δήμος Θέρμης πήρε αυτήν την πρωτοβουλία καθώς πιστεύει ότι η δημιουργία Συμβουλίου Νέων στο δήμο μας με νέα οργανωτική δομή και μορφή, θα συμβάλει στη διεύρυνση της συμμετοχής και έκφρασης των νέων και στην ενεργοποίηση τους σε τοπικό επίπεδο. Στόχος μας είναι η ενεργός συμμετοχή τους στα κοινά. Και αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με δράσεις και πράξεις που οι ίδιοι θα αποφασίζουν, σε τομείς που τους αφορούν. Είμαστε βέβαιοι ότι οι νέοι του δήμου μας θα ευαισθητοποιηθούν και θα αγκαλιάσουν αυτόν τον θεσμό. Εμείς θα τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο” δηλώνει ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος.



Οι νέοι και νέες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο όταν θα ανοίξει ο δεύτερος και ουσιαστικότερος κύκλος στα ΤΣΝ, με πρώτο στόχο την περαιτέρω μαζικοποίησή τους, καθώς και την εντατική και παραγωγική λειτουργία τους. Το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται με θέρμη από τον δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο, τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Στέλιο Αποστόλου, το γενικό γραμματέα του δήμου Γιώργο Κουλαουζίδη, καθώς και τα στελέχη του Γραφείου Παιδείας του δήμου (Χρύσα Κληματσούκα, Μελίνα Ραμπίδου κ.ά.).