Αλλο ένα παράξενο για τον Κορωνοϊό: Οι ψηλοί άνθρωποι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν τον ιό, λέει νέα έρευνα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αλλο ένα παράξενο για τον Κορωνοϊό: Οι ψηλοί άνθρωποι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν τον ιό, λέει νέα έρευνα



Διεθνής έρευνα στην οποία συμμετείχε Έλληνας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δείχνει ότι το ύψος παίζει ρόλο στο πόσο ευάλωτοι είμαστε στον ιό.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά στη εμφάνισή μας που δείχνουν πόσο ευάλωτοι είμαστε στον νέο κορωνοϊό, όπως υποστηρίζει διεθνής έρευνα με ελληνική υπογραφή.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, το ύψος ενός ανθρώπου παίζει ρόλο στον κίνδυνο που διατρέχει να μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Οι ψηλοί άνθρωποι -με ύψος άνω του 1,80μ.- διατρέχουν τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με όσους είναι κοντύτεροι, να νοσήσουν από Covid-19, όπως επισημαίνει έρευνα που διενήργησαν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν επίσης ότι ο νέος κορωνοϊός «μένει» στον αέρα, αφού το ύψος δεν θα έκανε τη διαφορά αν μεταφερόταν μόνο μέσω σταγονιδίων, επισημαίνουν οι συντάκτες.

Διεθνής ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα δύο χιλιάδων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για να εξετάσουν εάν τα προσωπικά χαρακτηριστικά, η εργασία και οι συνθήκες διαβίωσης ενδέχεται να επηρεάζουν την μετάδοση του νέου κορωνοϊού.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα ψηλότερα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται και μέσω του αέρα επειδή το ύψος δεν θα έκανε τη διαφορά εάν οι άνθρωποι κολλούσαν αποκλειστικά μέσω των σταγονιδίων που εκτοξεύονται όταν βήχουμε.

«Τα αερολύματα μπορούν να συσσωρευτούν σε περιοχές με χαμηλό αερισμό και μεταφέρονται από ρεύματα αέρα. Τα σταγονίδια, ωστόσο, είναι μεγαλύτερα από τα αερολύματα και πιστεύεται ότι ταξιδεύουν σχετικά μικρές αποστάσεις και δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ στον αέρα», όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ο Έλληνας καθηγητής Ευάγγελος Κοντοπαντελής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα «Telegraph»:

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ύψους και διάγνωσης δείχνουν ότι η μετάδοση σταγονιδίων προς τα κάτω δεν είναι ο μόνος μηχανισμός μετάδοσης και η μετάδοση μέσω αερολυμάτων είναι εφικτή.

«Αυτό έχει προταθεί από άλλες μελέτες, αλλά η μέθοδος που το επιβεβαιώσαμε, είναι νέα», προσθέτει ο Έλληνας καθηγητής.

«Αν και η κοινωνική απόσταση εξακολουθεί να είναι σημαντική, επειδή η μετάδοση μέσω σταγονιδίων είναι πιθανό να συμβεί, αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση μάσκας μπορεί να είναι εξίσου - αν όχι περισσότερο - αποτελεσματική στο θέμα της πρόληψης», διευκρινίζει.

zougla.gr