Χημειοθεραπεία: Η πολύτιμη βιταμίνη που μετριάζει τις παρενέργειες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Χημειοθεραπεία: Η πολύτιμη βιταμίνη που μετριάζει τις παρενέργειες





Αποτελεί γεγονός -και θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί από τους καρκινοπαθείς– πως η χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου, με όλες τις σοβαρές παρενέργειες,
είναι συχνά πιο εξαντλητική από τον ίδιο τον καρκίνο.

Μια από τις πλέον συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες της χημειοθεραπείας αφορά στην γαστρεντερική τοξικότητα και εκδηλώνεται συνήθως με ανορεξία, ναυτία και εμετούς. Επί πολλά έτη αποτελούσε τον εφιάλτη των χημειοθεραπειών. Η εισαγωγή τα τελευταία χρόνια ανταγωνιστών φάρμακων (αντιεμετικά κ.α.), έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την ταλαιπωρία των ασθενών από την ναυτία και τους εμετούς. Τέλος η χημειοθεραπεία προκαλεί επίσης στοματίτιδα, οισοφαγίτιδα, έλκος και διάρροια.

Την ελπίδα για την αντιμετώπισή της επώδυνης φλεγμονής και του έλκους στον πεπτικό σωλήνα φέρνουν πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, σύμφωνα με τα οποία η βιταμίνη D θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τη φλεγμονή στο πεπτικό και να ανακουφίσει τους καρκινοπαθείς από τους πόνους.

Η νέα μελέτη υπό τον Δρ. Andrea Stringer, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Paul Anderson και τη διδακτορική φοιτήτρια Cyan Sylvester, ανέδειξε τη συμβολή της βιταμίνης D και των προβιοτικών ως την πλέον ελπιδοφόρα θεραπεία για τη μείωση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων. Τα πορίσματα δημοσιεύτηκαν στο Supportive and Palliative Care.

Σύμφωνα με τη Cyan Sylvester, επικεφαλής της έρευνας, ο ρόλος και η δράση της βιταμίνης D αναφορικά με την υγεία του γαστρεντερικού ήταν μερικώς γνωστή: συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου ενώ έλλειψή της έχει συνδεθεί με νόσους του όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τώρα, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε την αντιφλεγμονώδη δράση της μέσω της ενίσχυσης της λειτουργίας των Τ-λεμφοκυττάρων και κατ’ επέκταση του ανοσοποιητικού.

Έρευνες έχουν δείξει πως η βιταμίνη D φαίνεται να συμβάλλει στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες σχετικά με την παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση της στις παρενέργειες που προσβάλλουν το πεπτικό, περισσότερη έρευνα κρίνεται απαραίτητη για ασφαλέστερα συμπεράσματα περί τον τρόπο που η βιταμίνη D μειώνει τις βλάβες στο γαστρεντερικό και περιορίζει τις μεταβολές που προκαλεί η χημειοθεραπεία στο μικροβίωμα του εντέρου.

Τέλος, οι ερευνητές αναφέρθηκαν και στο ρόλο των προβιοτικών, τα οποία ωφελούν μεν την υγεία του πεπτικού και μετριάζουν την ένταση συμπτωμάτων όπως η διάρροια και οι κοιλιακοί πόνοι, δεν έχει όμως αποδειχθεί η κάποια επίδρασή τους στην αντιμετώπιση των παρενεργειών από τις χημειοθεραπείες.


ygeiamou.gr