Διώξεις για τον δρόμο καρμανιόλα Επανομής - Πλαγιαρίου (ΦΩΤΟ) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Διώξεις για τον δρόμο καρμανιόλα Επανομής - Πλαγιαρίου (ΦΩΤΟ)



Σε δίκη παραπέμπονται ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης, ο πρώην δήμαρχος Απόστολος Οικονομίδης και ένας υπηρεσιακός παράγοντας  για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στον εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο Επανομής – Πλαγιαρίου.


Εξαιρετικά επικίνδυνος παραμένει ο δρόμος που οδηγεί στην Επανομή καθώς, ελλείψει διαχωριστικής νησίδας, πάρα πολλοί οδηγοί κάνουν αναστροφές με τα οχήματα τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για κάποιο τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα. 


Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες  τα πλαστικά «φτερά καρχαρία» που τοποθετήθηκαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους δεν είναι ικανά να σταματήσουν αυτήν την πρακτική καθώς καταπατούνται και καταστρέφονται από τις ρόδες των αυτοκινήτων.


Όλα αυτά συμβαίνουν στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Επανομής- Πλαγιαρίου όπου έχει καταγραφεί πλήθος τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων λόγω της έλλειψης διαχωριστικής νησίδας ασφαλείας. Μάλιστα, τα εκκλησάκια που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του δρόμου, «μαρτυρούν» πως έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι. Οι δε συγκρούσεις οχημάτων που σημειώνονται, λόγω της ανυπαρξίας μέτρων ασφαλείας, είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Από το 2009 έως το 2017 στο συγκεκριμένο σημείο της οδού πραγματοποιήθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα με υλικές ζημιές και τραυματίες ενώ άφησαν την τελευταία τους πνοή, συνολικά πέντε άνθρωποι σε ισάριθμα τροχαία δυστυχήματα, μετά το 2014. 


Εξαιτίας της έλλειψης διαχωριστικής νησίδας οι οδηγοί παραβιάζουν τη διπλή διαχωριστική γραμμή, κάνοντας αναστροφή  προκειμένου να προσεγγίσουν τα καταστήματα όπως τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, που βρίσκονται εκατέρωθεν του δρόμου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόσφατα ενέκρινε την κατασκευή του έργου το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και 20 χρόνια και βέβαια ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον παραπάνω δρόμο κρίνεται επικίνδυνη ιδιαίτερα αυτή την εποχή, λόγω της αυξημένης κίνησης κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Η επικινδυνότητα στο συγκεκριμένο τμήμα της επαρχιακής οδούς είχε τεθεί υπόψη των αρχών και τώρα αναζητούνται ποινικές ευθύνες. Κατά συνέπεια θα καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου τρία άτομα, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακός παράγοντας, που φέρονται ότι ευθύνονται για την έλλειψη προστατευτικών μέτρων σε αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο του νομού Θεσσαλονίκης.

Δικογραφία για διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμφθηκαν να δικαστούν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης, ο πρώην δήμαρχος Επανομής Απόστολος Οικονομίδης και ένας προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. 

Κατηγορούνται για «διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών από την οποία επήλθε θάνατος τελούμενη με παράλειψη, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία» μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος τους .

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο , οι τρεις κατηγορούμενοι παρέλειψαν να προβούν στις απαραίτητες μελέτες και εργασίες επί της οδού προκειμένου να καταστεί αδύνατη η παραβίαση της διπλής αξονικής οριζόντιας σήμανσης και η εκτέλεση επιτόπιας αναστροφής, στο ύψος του 1ου χιλιομέτρου, από τους οδηγούς οχημάτων. Οι τελευταίοι προσπαθούσαν να εισέλθουν και να εξέλθουν κυρίως στους χώρους παρακείμενων σούπερ –μάρκετ και εμπορικών επιχειρήσεων.


Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι δεν μερίμνησαν για την εφαρμογή μόνιμου μέτρου με την τοποθέτηση προστατευτικής μπάρας – διαχωριστικού στηθαίου ασφαλείας μεταξύ των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου. 


Επίσης δεν προχώρησαν στη λήψη ούτε προσωρινών μέτρων τοποθετώντας πασαλάκια ή άλλα κατάλληλα υλικά, κατά μήκος της διπλής διαχωριστικής γραμμής. Και όλα αυτά παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Τροχαίας Θέρμης και πολιτών, σχετικά με την επικινδυνότητα του εν λόγω δρόμου και την πρόκληση τροχαίων δυστυχημάτων.



Διώξεις για δρόμο – καρμανιόλα της Επανομής (ΦΩΤΟ)
grtimes.gr