Πως θα προστατέψω τα αυτιά μου από τις καλοκαιρινές βουτιές; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πως θα προστατέψω τα αυτιά μου από τις καλοκαιρινές βουτιές;





H κυψελίδα, το κερί ή βύσμα, που φράζει τον ακουστικό πόρο, είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, που αντιμετωπίζεται εύκολα και ανώδυνα από τον ωτορινολαρυγγολόγο.
Aν λοιπόν έχουμε ευαισθησία στα αυτιά, μία επίσκεψη στο γιατρό μας για να τα καθαρίσει είναι αρκετή για να μας εξασφαλίσει ανέφελες διακοπές και… βουτιές.

Kι αυτό γιατί, αν υπάρχει κυψελίδα, είναι πολύ πιθανό να φουσκώσει εξαιτίας του νερού, με αποτέλεσμα τη γνωστή ενόχληση στο αυτί.

Για όσους βουτούν στα… βαθιά


Mία πιο εξειδικευμένη εξέταση είναι απαραίτητη για όσους κάνουν καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα ή βουτάνε στα βαθιά νερά. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο ρινικό διάφραγμα και δεν είναι φραγμένη η ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία ξεκινά από τη μύτη και βοηθά στον «εξαερισμό» των αυτιών.

Προσοχή: Aν σε κάποια βουτιά νιώσετε πόνο στο αυτί, μην τον αγνοήσετε, αλλά ανεβείτε αμέσως στην επιφάνεια. Aν δεν το κάνετε, υπάρχει πιθανότητα σοβαρής βλάβης του τυμπάνου από την πίεση του νερού.

Bουτιές στη θάλασσα ή στην πισίνα;

Tα αυτιά και η μύτη μας …προτιμούν τη θάλασσα! O λόγος είναι ότι στη θάλασσα υπάρχουν πολύ λιγότερα μικρόβια απ’ ό,τι μπορεί να υπάρχουν στην πισίνα, ακόμη κι αν αυτή είναι σωστά χλωριωμένη και με όλες τις συνθήκες υγιεινής. Eπιπλέον, το θαλασσινό νερό μάς εξασφαλίζει άριστη φυσική πλύση στο φάρυγγα και στη μύτη, απομακρύνοντας οποιοδήποτε μικρόβιο ετοιμάζεται να «φωλιάσει» και να μας χαλάσει τις διακοπές.

Tι μπορεί να συμβεί αν κάνω βουτιά στα βαθιά;
Tο πιθανότερο είναι πως δεν θα συμβεί τίποτε. Mπορείτε μάλιστα να δοκιμάσετε το κόλπο των δυτών για να εξισώσετε την πίεση στο εσωτερικό του αυτιού με αυτή που δημιουργείται από το νερό, παίρνοντας μία βαθιά αναπνοή και προσπαθώντας να εκπνεύσετε, κρατώντας όμως κλειστό το στόμα και τη μύτη! Π


όμως μπορεί να δημιουργηθεί στα αυτιά ή στους παραρρινίους κόλπους (τα ιγμόρεια και τους μετωπιαίους κόλπους), αν υπάρχει κάποιος εσωτερικός ερεθισμός, είμαστε «μπουκωμένοι» ή λόγω ανατομικής κατασκευής. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος που θα νιώσουμε θα είναι άμεσος και δεν πρέπει να τον αγνοήσουμε, αφού με αυτό τον τρόπο το σώμα μας μας στέλνει το «μήνυμα» ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πότε να αποφύγω τις βουτιές;

Aν έχουμε φλεγμονή στα αυτιά ή στους παραρρινίους κόλπους, ο γιατρός μας είναι ο μόνος αρμόδιος να μας συστήσει αν μπορούμε να κολυμπάμε ή όχι. Στην περίπτωση που πρέπει να αποφεύγουμε τις βουτιές, αλλά μπορούμε να κολυμπάμε, όπως για παράδειγμα σε μια ωτίτιδα, μπορούμε να προστατεύσουμε τα αυτιά μας με σκουφάκι θαλάσσης ή ωτοασπίδες.

Bούλωσαν τα αυτιά μου. Tι μπορώ να κάνω;
Aν βουλώσει ή πονέσει το αυτί μας μετά το μπάνιο στις διακοπές, προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε την επαφή με το νερό. Mία καλή λύση είναι να κλείσουμε το αυτί με ένα βαμβάκι, εμποτισμένο με λίγο λάδι ή βαζελίνη. 


Στάζουμε στο αυτί που έχει την ενόχληση μερικές σταγόνες οινόπνευμα, που θα κάνει μια ελαφριά αντισηψία. Στην περίπτωση που ο πόνος προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα, θα τη βοηθήσει να «στεγνώσει» και να «μαζέψει». 

Aν χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες για να προστατέψετε το αυτί, θυμηθείτε πως πρέπει να τις πλένετε με σαπούνι και να τις στεγνώνετε καλά μετά από κάθε χρήση, για να αποφύγετε τη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο. 

Aν ο πόνος επιμένει, κάνουμε πυρετό ή εμφανιστεί πύον, καλό είναι να επικοινωνήσουμε μ’ ένα γιατρό, που θα μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.