Κλείνουν τα μάτια σας; Δείτε γιατί μπορεί να κινδυνεύει η καρδιά σας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κλείνουν τα μάτια σας; Δείτε γιατί μπορεί να κινδυνεύει η καρδιά σας




Ο διαταραγμένος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων προάγοντας την φλεγμονή. Ο κατακερματισμένος ύπνος έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρυνσης,
αλλά ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής.


Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ανοικτής πρόσβασης PLOS Biology από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αποκαλύπτει ότι ο κατακερματισμένος ύπνος επιτείνει την αθηροσκλήρυνση και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω της επίδρασής του σε φλεγμονώδη μονοπάτια του οργανισμού.

Τα εν λόγω συμπεράσματα παρέχουν έναν μηχανισμό που βοηθά να εξηγηθεί η παρατήρηση ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου και προτείνουν απλούς τρόπους να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.


Για να ελέγξουν εάν η επίδραση μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη φλεγμονώδη σηματοδότηση, οι συγγραφείς της μελέτης μέτρησαν τη διαταραχή του ύπνου μέσω διεξαγωγής μελέτης ύπνου στο εργαστήριο καθώς και μέσω ενός απλού ανιχνευτή κίνησης που φοριέται στον καρπό για πολλές νύχτες. 


Παράλληλα μέτρησαν τα επίπεδα των ουδετερόφιλων και μονοκυττάρων, δυο τύπων λευκών αιμοσφαιρίων υπεύθυνων για την απόκριση του οργανισμού στη φλεγμονή.

Οι μετρήσεις των ερευνητών βάσει του ανιχνευτή κίνησης έδειξαν ότι ο ανεπαρκής ύπνος οδηγούσε σε αύξηση των ουδετερόφιλων που με τη σειρά τους οδηγούσαν σε αύξηση της φλεγμονής. 

Η επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στα ουδετερόφιλα και την αθηροσκλήρωση παρέμεινε σημαντική μετά την προσαρμογή για πολλούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου για αρτηριακή νόσο συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της εθνικότητας, του δείκτη μάζας σώματος, του καπνίσματος και της αρτηριακής πίεσης.