Για τις επόμενες 10 ημέρες θα βρίσκεται απλωμένος σε όλο το Αιγαίο ο ελληνικός στόλος - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Για τις επόμενες 10 ημέρες θα βρίσκεται απλωμένος σε όλο το Αιγαίο ο ελληνικός στόλος



Απλωμένος σε ολόκληρο το Αιγαίο θα βρίσκεται ο στόλος μας τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες, μέχρι δηλαδή και τις 2 Αυγούστου που λήγει η Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου.


Όπως μας αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «αυτή τη στιγμή παίζεται στο Αρχιπέλαγος ένα παιχνίδι τακτικής αλλάζοντας συνεχώς θέσεις και συντεταγμένες των πλοίων μας. Κάθε φορά που διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια κινητικότητα από την απέναντι πλευρά, μετακινούμε και τις δικές μας δυνάμεις σε κατάλληλες θέσεις». 


Στόχος είναι να διαπιστώσει η Άγκυρα ότι είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» να ποντίσει καλώδια σε δικά μας ύδατα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις απειλές της Άγκυρας και προσωπικά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το επίμαχο σκάφος εξακολουθεί να βρίσκεται μέχρι και αυτή την ώρα στο λιμάνι της Αττάλειας και παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς και εάν τελικά θα αποπλεύσει μέχρι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Άλλωστε ως γνωστός είναι απρόβλεπτος στις κινήσεις του.

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak έχει σήμερα αναλυτικό ρεπορτάζ για την ετοιμότητα των ένοπλων δυνάμεών μας μετά την έκδοση της Navtex, επισημαίνοντας ότι στον Ελληνικό Στρατό έχουν ανασταλεί οι άδειες και ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο για να βρίσκεται στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΠΕΘΑ.

Μάλιστα αναφέρει και την επίμαχη δήλωση του στρατηγού, πως «φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε εάν και όποτε απαιτηθεί και στις τρεις διαστάσεις, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα». Τονίζει δε ότι τα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις γύρω από το Καστελόριζο ενώ έγιναν και αναγνωριστικές πτήσεις από τουρκικά drones (UAV).

Τέλος, σε δηλώσεις του ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ που φιλοξενούνται στην εφημερίδα, επισημαίνει ότι η Τουρκία προηγείται κατά «1-0» έναντι της Ελλάδας καθώς ανακήρυξε υφαλοκρηπίδα στην συγκεκριμένη περιοχή και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει Navtex ακριβώς επειδή δεν έχει ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα.

newsbeast.gr