Πρόεδρος κοινότητας Λειβαδίου: "Το χωριό μας εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης και έλλειψης νοικοκυροσύνης, δυστυχώς". - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πρόεδρος κοινότητας Λειβαδίου: "Το χωριό μας εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης και έλλειψης νοικοκυροσύνης, δυστυχώς".



//Η ανακοίνωση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Λιβαδίου Δημήτριου Γουδήρα:

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΟΥ

Στο παρελθόν η εθελοντική προσφορά εργασίας στην Κοινότητα λεγόταν «προσωπική εργασία» και ήταν υποχρεωτική για κάθε ενήλικο άτομο που ήταν σε θέση να εργάζεται. Σήμερα ονομάζεται «εθελοντισμός» και εννοείται η αυτοπροαίρετη μη υποχρεωτική προσφορά έργου κάθε πολίτη στο κοινωνικό σύνολο. 

Ο εθελοντισμός και η αυτοπροαίρετη / ελεύθερη προσφορά δηλώνει το πόσο ενεργός, συνειδητοποιημένος και υπεύθυνος πολίτης αισθάνεται ότι είναι καθένας.

Συνήθως περιμένουμε οι δημόσιες υπηρεσίες να εργάζονται συνεχώς επιτελώντας το καθήκον τους, το οποίο αφορά κυρίως στην εξυπηρέτηση των ποικίλων αναγκών των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. 

Στις σύγχρονες κοινωνίες των υπηρεσιών, συμβαίνει, όμως, οι ανάγκες των πολιτών να αυξάνονται συνεχώς και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες και τις κοινωφελείς υπηρεσίες να μην επαρκούν, παρόλο που αυτοί είναι αναλογικά πολλοί και διακρίνονται για την υψηλή εξειδίκευση μέσω της εκπαίδευσης και της συνεχούς επιμόρφωσης. 

Για τον λόγο αυτόν η Πολιτεία θέσπισε τον κοινωφελή φορέα της «Πολιτικής Προστασίας», ο οποίος στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και πλαισιώνεται από αναρίθμητους εθελοντές, οι οποίοι σπεύδουν με προθυμία και πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους να αντιμετωπίζουν κάθε έκτακτο περιστατικό που προκύπτει από διάφορες αιτίες, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, τυφώνες, μπουρίνια κ.ά 

Αρκετοί νέοι, αλλά και ηλικιωμένοι κάτοικοι του Λειβαδίου έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή και αξιοζήλευτη ομάδα Πολιτικής Προστασίας και πολλές φορές μέχρι τώρα έσπευσαν και πρόλαβαν μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές που κατά καιρούς εκδηλώθηκαν, αλλά και σε ώρες δυνατών βροχών, χιονόπτωσης και παγετού στη διάρκεια του χειμώνα. 

Οι προσφορά τους δεν περιορίζεται μόνο σε έκτακτα περιστατικά και ακραία φυσικά φαινόμενα. Είναι πολύ σημαντική και αξιέπαινη η προσφορά της ομάδας της Πολιτικής Προστασίας Λειβαδίου στη διάρκεια πολιτιστικών και εορταστικών εκδηλώσεων, όπως π.χ. στην ανάβαση του ΑΟΘ, στο πανηγύρι της Παναγίας, στις γιορτές του Κάστανου και του Μανιταριού κ.ά. 

Παράλληλα θα πρέπει να μνημονεύσουμε εδώ και τη μεγάλη προσφορά των γυναικών σε κοινωφελή έργα, κυρίως σε εορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως π.χ. ο καθαρισμός και ο στολισμός της εκκλησίας στις παραμονές των μεγάλων εορτών, η ετοιμασία και η προσφορά τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων, η πλαισίωση των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου κ.ά. 

Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια και έπαινοι για το κοινωφελές έργο που επιτελούν.

Είναι όμως και ορισμένα άλλα ζητήματα ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας, στα οποία θα αναμέναμε οι κάτοικοι και οι φίλοι, και κυρίως οι εθελοντές του Λειβαδίου να δείξουν την ευαισθησία τους και την αίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο αναπτύσσοντας ενεργό δράση. 

Μπορεί αυτά να είναι έργα μικρής έκτασης, αλλά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Λειβαδίου. Ως τέτοια έργα θα μπορούσα να αναφέρω 
- την φροντίδα για τον καλλωπισμό και την καθαριότητα του οικισμού, όπως 
- την καθαριότητα του κεντρικού δρόμου, των δρόμων μπροστά στο σπίτι καθενός, 
- το ασβέστωμα των κρασπέδων της κεντρικής πλατείας, 
- τη συντήρηση των περιφράξεων των ιδιωτικών οικοπέδων, 
- την κοπή των χόρτων μπροστά στην κατοικία μας και στα οικόπεδά μας, 
- την κοπή κάποιων κλάδων των δένδρων και των θάμνων που κλείνουν τους δρόμους, 
- τη σωστή τοποθέτηση των απορριμμάτων στους κάδους περισυλλογής, 
- τη λελογισμένη και προσεκτική απόρριψη ογκωδών απορριμμάτων και πολλά άλλα.

Συναφώς αναφέρω ότι είχαμε ορίσει κατά τη δημόσια ανοιχτή συζήτηση στις 16 Ιουνίου ότι το Σάββατο 20 Ιουνίου θα αναλάμβαναν οι εθελοντές, που είχαν δηλώσει συμμετοχή, να κόψουν τα χόρτα και τους θάμνους στο ρέμα από το Τηγανάκι μέχρι τη Φ’σκήνα. Δυστυχώς εκείνη την ημέρα εμφανίστηκαν μόνον δύο! Ο ένας καθάρισε ένα τμήμα του κρασπέδου του ρέματος στον χώρο του ηρώου και ο άλλος έκοψε το χόρτο και καθάρισε το γήπεδο ποδοσφαίρου. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων και επαίνων! Ήταν πολλοί, όμως, εκείνοι που καθόταν αραχτοί στα καθίσματα της καφετερίας και σχολίαζαν με απαξίωση την προσπάθεια ή έκαναν τον αδιάφορο!. Αυτό δεν συνιστά καλό δείγμα για τον τόπο μας!. 

Το χωριό μας εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης και έλλειψης νοικοκυροσύνης, δυστυχώς!. Όταν το συγκρίνουμε με το νοικοκύρεμα και τη φροντίδα που δείχνουν τα γειτονικά χωριά, θα πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή! Αν βλέπετε τις αναρτήσεις των γειτονικών Κοινοτήτων, θα διαπιστώνετε ότι και σε αυτές οι εθελοντές είναι οι πρωτεργάτες. Οι δημόσιοι φορείς, οι Δήμοι και η Περιφέρεια είναι δυστυχώς δύσκαμπτοι και χρονοτριβούν πολύ, ώσπου να λάβουν αποφάσεις και να ενεργήσουν.

Έχουμε ένα χωριό με τόσες πολλές φυσικές ομορφιές και τόσο όμορφα κτίρια, και αντί αυτό να αποτελεί στολίδι του Δήμου, φαίνεται σαν να είναι έρημο! Περιμένουμε να ενδιαφερθούν για το νοικοκύρεμα του χωριού μας οι υπάλληλοι του Δήμου; Εκείνοι δεν πονούν και δεν νοιάζονται για τον δικό μας τόπο, όσο εμείς. Είναι λογικό και αναμενόμενο να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα δικά τους χωριά, για τις γειτονιές και τα σπίτια τους! 

Την Κυριακή 28 Ιουνίου θα περιμένω, μετά την Εκκλησία, να φιλοτιμηθούν οι νέοι του χωριού και να έρθουν στην καφετερία για να αρχίσουμε με την κοπή των χόρτων στο ρέμα. Αν θα τα αφήσουμε θα γεμίσουμε ποντίκια και φίδια, μύγες και κουνούπια, και αν θα βρέξει δυνατά θα πλημμυρίσουμε και αργότερα στην περίοδο της ξηρασίας θα καούμε! Θεωρώ πως σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει το ρέμα σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση!

Με τιμή
Ο πρόεδρος της Κοινότητας