Οι Λειβαδιώτες βράβευσαν τον Σ.Φάμελλο στην επέτειο του ολοκαυτώματος του Λειβαδίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι Λειβαδιώτες βράβευσαν τον Σ.Φάμελλο στην επέτειο του ολοκαυτώματος του Λειβαδίου



Με απλότητα και λιτότητα, αλλά και τη δέουσα επισημότητα έγιναν οι εκδηλώσεις την Κυριακή 21 Ιουνίου για την επέτειο της καταστροφής και του ολοκαυτώματος του Λειβαδίου την 21η Ιουνίου 1821. Στην τέλεση της πανηγυρικής θείας λειτουργίας και της επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των λειβαδιωτών αγωνιστών και των θυμάτων της Επανάστασης της Χαλκιδικής πρωτοστάτησε ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης πατέρας Ιγνάτιος, πρωτοσύγκελος της ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητο. 

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την τοπική Κοινότητα, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών και την ενορία του Αγίου Αθανασίου και τελούσαν υπό την αιγίδα του Δήμου Θέρμης και της ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αμπελοκήπων κ. Γεώργιος Κατζικάς, η δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Θέρμης κ. Ευαγγελία Κούτρη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Περιστεράς κ. Δημήτρης Ντισλής, ο επίτιμος πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Καρτσιώτης, ο ταμίας του ίδιου συλλόγου κ. Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο ιστορικός και εκδότης του περιοδικού ΑΡΝΑΙΑ κ. Δημήτρης Κύρου, οι διατελέσαντες πρόεδροι της Κοινότητας Λειβαδίου, κ. Πασχάλης Ταυλίκος, κ. Παναγιώτης Καμπανός, κ. Πασχάλης Ξουπάς, ο καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Κλεάνθης Βενετόπουλος και πλήθος λειβαδιωτών και επισκεπτών. 



Τη πανηγυρική ομιλία έκαμε ο πρόεδρος της Κοινότητας, καθηγητής Δημήτρης Γουδήρας, με θέμα: Η Εκπαίδευση του Λειβαδίου στον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η απόδοση τιμής στους ένδοξους λειβαδιώτες αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα (1821-1829) και η μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος και της καταστροφής του Λειβαδίου κατά την Επανάσταση της Χαλκιδικής το καλοκαίρι του 1821. 


Παράλληλα οι τοπικές αυτές εκδηλώσεις αποσκοπούν στην ανάδειξη της ένδοξης ιστορίας του Λειβαδίου, του ηρωισμού και των κατορθωμάτων των λειβαδιωτών αγωνιστών, ώστε να αποτελούν αυτοί πρότυπα προς μίμηση στις επερχόμενες γενεές.


Ιδιαίτερη τιμή στον Σωκράτη Φάμελλο επιφύλαξε η τοπική κοινότητα Λειβαδίου με την ευκαιρία της επετείου του ολοκαυτώματος του χωριού στις 22 Ιουνίου ως αναγνώριση των υπηρεσιών και της προσφοράς του στην Κοινότητα Λειβαδίου. 
Παραθέτουμε την ανακοίνωση του ίδιου:



Σήμερα τιμήσαμε το ολοκαύτωμα του Λειβαδίου. 
Της πανέμορφης ορεινής κοινότητας του Δήμου Θέρμης, που έχουμε θέσει ως στόχο να αποτελέσει περιβαλλοντικό και οικολογικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. 
Στις 21 Ιουνίου του 1821 ο τουρκικός στρατός κατέστρεψε ολοκληρωτικά το Λειβάδι, που ανήκε στα χωριά της Χαλκιδικής, ως αντίποινα της συμμετοχής πληθώρας οπλαρχηγών και αγωνιστών από το Λειβάδι στην επανάσταση του '21. 
Μου έγινε η τιμή της βράβευσης από τον τοπικό σύλλογο Λειβαδιωτών και την Κοινότητα Λειβαδίου και τους ευχαριστώ πολύ!