"Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης" για το Συμβούλιο Νέων Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

"Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης" για το Συμβούλιο Νέων Θέρμης


Η Ανακοίνωση της παράταξης "Παρέμβαση Πολιτών" με επικεφαλής την Αννα Τσιφτελίδου:
«Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης»
Η Σοσιοκρατική ή Κοινωνιοκρατική Κυκλική Μέθοδος….

Μάθαμε, τυχαία από το διαδίκτυο μολονότι είμαστε ως αντιπολίτευση παρόντες στο Δήμο, ότι στήθηκε πλατφόρμα – εργαλείο που καλεί τους νέους του τόπου να συμμετάσχουν στο δίκτυο που ονομάστηκε «Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης». 

Με την πρώτη ευκαιρία απευθύναμε αίτημα -κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (20-5-2020)- προς τον δήμαρχο με σκοπό να ενημερωθούμε! Μας παρέπεμψε στις υπηρεσίες. Μας έγινε γνωστό μόνο ότι την ευθύνη και επίβλεψη του εγχειρήματος έχει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Κουλαουζίδης 

Ενημερωνόμαστε…. Είμαστε καθ’ οδόν!
http://www.thermi.gov.gr/info/wp-content/2020/05/Τεύχος-193-1.pdf Σελ 18…

Εξ αυτής της αφορμής και ως μέλη της κοινωνίας του δήμου μας, της κοινωνίας της υπό οργάνωση κατά τα πρότυπα της κοινωνοκρατίας - τον όρo τον δανειστήκαμε από το συγκεκριμένο site, θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να θέσουμε τους προβληματισμούς μας δημόσια για να ανοίξει η συζήτηση (αυτή που μέχρι τώρα έγινε από τη διοίκηση του δήμου χωρίς την παρουσία αντιπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης), να ενημερωθεί και ο δήμος=οι κάτοικοι που φυσικά τους αφορά και, τελικά να το αποφασίσουν και να δηλώσουν συμμετοχή περισσότεροι νέοι για καλύτερο αποτέλεσμα!

Γνωρίζοντας καλά πώς λειτουργεί η ελληνική οικογένεια σημειώνουμε ότι θεωρούμε ως αυτονόητα απόλυτο το δικαίωμα κάθε νέου/νέας την απόφασή του/της να εγγραφεί ή όχι σε έναν σύλλογο, να πάρει ή όχι μέρος σε μια οργανωμένη ομάδα, να δηλώσει ή όχι συμμετοχή σε ένα συλλογικό υποκείμενο! Οι τοπικές κοινωνίες έχουν μόνο να ωφεληθούν εάν μεγάλος αριθμός νέων με αυτόνομη σκέψη αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη κίνηση του Δήμου μας!

Είμαστε υπέρ της επικοινωνίας και της συνεργασίας των δημοτών και των κοινοτήτων, ασυζητητί, και ιδιαίτερα των νέων! Ο τόπος, η κοινωνία έχει ανάγκη από τη δραστηριοποίηση της νεολαίας αφού οι νέοι έχουν τη ζωή μπροστά, τη δύναμη και τα προσόντα να επηρεάσουν δυναμικά την κοινωνία στην εξέλιξή της. Η κοινωνία έχει ανάγκη από την οργανική ένταξη των νέων στον ενεργό κορμό της. Κάθε άλλη στάση των νέων υπονομεύει το δημοκρατικό μέλλον του τόπου μας.

Αν και η επικοινωνία αυτή έγινε πράγματι δύσκολη καθώς η εποχή μας από καιρό χαρακτηρίζεται ως α-πολιτική, θέλουμε να τονίσουμε ότι το «Δεν ψηφίζω/Δεν εμπλέκομαι, γιατί πιστεύω ότι δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα» που ακούγεται ως επιχείρημα που αιτιολογεί τη μεγάλη αποχή των πολιτών και κυρίως των νέων από τις διαδικασίες διοίκησης του Δήμου, ζημιώνει τις μικρές και τις μεγάλες κοινωνίες μας.

Όμως πού οφείλεται η αποστασιοποίηση των νέων από την πολιτική; Γιατί αδιαφορούν οι νέοι για την πολιτική και τους όρους υπό τους οποίους διεξάγεται; Γιατί δείχνουν απροθυμία οι νέοι να αφιερώσουν χρόνο για την πολιτική απέχοντας ακόμη και από τις εκλογικές -σε μεγάλο ποσοστό- διαδικασίες; Τι οδήγησε τους νέους να υιοθετήσουν μια τέτοια στάση;

Έχουμε την πεποίθηση ότι έχει υποχρέωση η κοινωνία να συζητήσει αυτά τα ερωτήματα και να δώσει πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες των νέων. Αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος που θα επιτρέψει -και ως ένα βαθμό θα επιβάλλει- στους νέους μας να ενδιαφερθούν για τη διοίκηση του τόπου.

Κατά καιρούς έχουν τεθεί ως προβλήματα των νέων τα οποία τους προκαλούν ανασφάλεια, ανησυχία, απροθυμία και τελικά αδιαφορία τα παρακάτω:


• Ο αυταρχισμός των κομμάτων/παρατάξεων και η έλλειψη δημοκρατίας κατά τις διαδικασίες τους, πράγμα που αποπροσανατολίζει και δεν κατευθύνει, δε διδάσκει τάξη, δεν παιδαγωγεί.
• Η περιρρέουσα ηθική και κοινωνική ατμόσφαιρα. Το κλίμα της εποχής στο οποίο κυριαρχούν η αδικία, η ανισότητα, η αναξιοκρατία, η ανηθικότητα, η υποκρισία των πολιτικών και η ασυνέπεια των ενηλίκων.
• Η ιδεολογική σύγχυση που επικρατεί στις κοινωνίες.
• Η αδιαφορία της πολιτικής για τους νέους. Δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι για τα οποία η πολιτική και οι πολιτικοί δεν δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον. Αναφέρουμε:
o Οι ρυθμοί των σύγχρονων υπερκαταναλωτικών κοινωνιών και οι ανάγκες των νέων που δεν τους επιτρέπουν να αφιερώσουν χρόνο σε τίποτε άλλο πέρα από τα προσωπικά τους προβλήματα.
o Το πρόβλημα των σπουδών.
o Η ανεργία και ειδικότερα ως αποτέλεσμα του κορεσμού των επαγγελμάτων.
o Η ανισότητα στις ευκαιρίες καθώς ανθούν τα μέσα…
o Η εσωστρέφεια των νέων ως συνέπεια των ανωτέρω…

Κατά τη δική μας γνώμη οι νέοι θα ζητήσουν από μόνοι τους και χωρίς πρόσκληση να αναλάβουν τη διοίκηση του τόπου εάν μεγάλο μέρος αυτών των προβλημάτων λυθούν για το καλό τους. Οι νέοι ως προσωπικότητες άφθαρτες για να ενεργοποιηθούν είναι ανάγκη τους να αισθανθούν την ύπαρξη της ηθικής και των αξιών, ότι ζουν σε «κράτος δικαίου», ισότιμα ασφαλείς.

Κανείς δεν θέλει να συμμετέχει πουθενά αν υποψιάζεται ότι τον καλούν μεθοδευμένα για να τον χειραγωγήσουν! Είμαστε βέβαιοι ότι οι νέοι θα σπεύσουν αν αισθανθούν ότι οι ίδιοι θα συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων και δεν προσκαλούνται προσχηματικά, με σκοπό να εφαρμόσουν άκριτα προειλημμένες από πάνω αποφάσεις.

Μέχρι τότε, μέχρι να γυρίσουν τη ματιά τους οι νέοι προς την πολιτική οφείλουμε να θυμόμαστε ότι μπορούμε να τους πείσουμε ότι ακούμε την κοινωνία και μαζί και τους νέους της κοινωνίας μέσα από τα ήδη υπάρχοντα θεσμικά εργαλεία–μέσα:


1. Το καλύτερο υπαρκτό μέσο-εργαλείο για να βάλει το αυτί του και να ακούσει ο Δήμος μας την κοινωνία αυτή τη στιγμή, δε χωράει αμφιβολία, είναι τα Κοινοτικά Συμβούλια. Αν πραγματικά έχει αποφασίσει η διοίκηση να δώσει στις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές εκπροσωπούνται στην πυραμίδα της διοίκησης, την αξία που αυτονόητα έχουν, μπορεί να αξιοποιήσει τις προτάσεις τους στη διάρκεια του έτους ή, τουλάχιστον, κατά τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος. Είναι απλό: Ας δώσει εντολή στους προέδρους των δεκατεσσάρων (14) κοινοτήτων να ανοίξουν τις ατζέντες στις προτάσεις των συμβούλων και γενικότερα των κατοίκων. Ας πάψει να χρησιμοποιεί τα συμβούλια μόνο για να νομιμοποιεί τις από πάνω προειλημμένες αποφάσεις…

2. Πέρα από τα κοινοτικά συμβούλια υπάρχει, βεβαίως η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου! Αν οι δημότες / κάτοικοι πειστούν ότι η διοίκηση σέβεται την επιτροπή ως έκφραση της βούλησης των κατοίκων του τόπου και τη λαμβάνει υπόψη της, είναι απόλυτα βέβαιο ότι έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από την τωρινή παραλυσία που της έχει επιβληθεί. Θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην επιτροπή και να εκφράζονται συμβάλλοντας στη συζήτηση, έστω χωρίς ψήφο, και οι πρόεδροι των κοινοτήτων!

3. Εάν η διοίκηση του δήμου επιθυμεί πραγματικά την ενεργό συμμετοχή όλων και των νέων, την έκφραση της κοινωνίας στα ζητήματα του τόπου π.χ. ποια ρέματα και ποιες εποχές πλημμυρίζουν, ποιοι δρόμοι έχουν διαβρωθεί και κρύβουν κινδύνους, ποια γεφύρια είναι επικίνδυνα για τις τοπικές κοινωνίες, πού δεν υπάρχει πεζοδρόμιο να περπατήσει ο ηλικιωμένος/ανήμπορος – η μάνα με το μωρό στο καρότσι, ποια σχολεία είναι υπερφορτωμένα με μικρές και ακατάλληλες αυλές, πού έχουμε πνιγεί από τα άκοπα χόρτα, ποια οικόπεδα έχουν εξελιχθεί σε εκτάσεις σαβάνα όπου προφανώς αναπτύσσονται αντίστοιχα ενδιαφέροντα οικοσυστήματα, κ.λ.π. ο κατάλογος αυτός είναι πλούσιος…, δεν έχει παρά να οργανώσει καλύτερα-αποτελεσματικότερα το δημοτικό ψηφιακό δίκτυο και να ζητάει σε «όλα» τα ζητήματα την έκφραση των πολιτών με τοπικά δημοψηφίσματα.


Εμείς είμαστε εδώ και «Αλλάζουμε! Μαζί, παντού, για όλους!Υ.γ. Το έργο που συνοδεύει το κείμενο είναι του γνωστού Βρετανoύ καλλιτέχνη του γκράφιτι Banksy!