Μπελάδες για έφηβο που στην κατοχή του βρέθηκε φωτογραφία συμμαθήτριάς του - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μπελάδες για έφηβο που στην κατοχή του βρέθηκε φωτογραφία συμμαθήτριάς του


Η νεανική απερισκεψία και η χρήση του διαδικτύου και ιδιαίτερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν πολλές φορές προβλήματα στους εφήβους καθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν ποια είναι τα όρια που δεν πρέπει να υπερβούν. Μία τέτοια περίπτωση απασχόλησε χθες το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου με υπόθεση που είχε διαδραματιστεί σε σχολείο της Μαγνησίας πριν από δύο περίπου χρόνια. 

Αιτία, μια φωτογραφία μαθήτριας που «κυκλοφόρησε» από κινητό σε άλλο κινητό εφήβου, ο οποίος ήταν ο κατηγορούμενος. Η φωτογραφία εστάλη μέσω της κοινωνικής πλατφόρμας instagram και σε άλλη συμμαθήτρια και η υπόθεση έφτασε χθες στο δικαστήριο Ανηλίκων. 

Ωστόσο η αποστολή της φωτογραφίας προκάλεσε την έντονη ανησυχία της πρώτης μαθήτριας και φυσικά του οικογενειακού της περίγυρου. 

Ο κατηγορούμενος μαθητής, που σήμερα έχει ενηλικιωθεί, απαλλάχθηκε καθώς δεν στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία σε βάρος του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να ζήτησε συγνώμη από την κοπέλα που απεικόνιζε η φωτογραφία, από τους γονείς της αλλά και από το δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον Νόμο 2472/1997 περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικού χαρακτήρα, που αντικαταστάθηκε με τον νέο νόμο 4624/2020 (άρθρο 38) η παράβασή του επιφέρει ποινικές κυρώσεις:

-Όποιος χωρίς δικαίωμα: 
α) επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και με την πράξη του αυτή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών 
β) να αντιγράφει, αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, συλλέγει, καταχωρεί, οργανώνει, διορθώνει, αποθηκεύει, προσαρμόζει, μεταβάλει, ανακτά, αναζητεί πληροφορίες, συσχετίζει, συνδυάζει, περιορίζει, διαγράφει, καταστρέφει, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος, εάν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξης

-Όποιος χρησιμοποιεί, μεταδίδει, διαδίδει, κοινολογεί με διαβίβαση, διαθέτει, ανακοινώνει ή καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία απέκτησε σύμφωνα με την περίπτωση α΄’ της παραγράφου 1 ή επιτρέπει σε μη δικαιούμενα πρόσωπα να λάβουν γνώση των δεδομένων αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη

– Εάν η πράξη της παραγράφου αφορά ειδικών κατηγοριών δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του άρθρου 9 παράγραφος 1 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων ή δεδομένα που αφορούν ποινικές καταδίκες και αδικήματα ή τα σχετικά με αυτά μέτρα ασφαλείας του άρθρου 10 του ΓΚΠΔ, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ, εάν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

-Με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρείται ο υπαίτιος των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων, εάν είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να προκαλέσει περιουσιακή ζημιά σε άλλον ή να βλάψει άλλον και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

– εάν από τις πράξεις των παραγράφων 1 έως 3 προκλήθηκε κίνδυνος για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή για την εθνική ασφάλεια, επιβάλλεται κάθειρξη και χρηματική ποινή έως 300.000 ευρώ.

– τα κακουργήματα που προβλέπονται στο παρόν άρθρο υπάγονται στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.


e-thessalia.gr