Επανομή: Νησίδα ασφαλείας έπειτα από 20 χρόνια! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επανομή: Νησίδα ασφαλείας έπειτα από 20 χρόνια!





Διαχωριστική νησίδα ασφαλείας σε τμήμα της πολυσύχναστης ειδικά το καλοκαίρι επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Πλαγιαρίου – Επανομής τοποθετεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η νησίδα θα τοποθετηθεί σε μήκος ενός χιλιομέτρου του δρόμου από την είσοδο της Επανομής μέχρι το φανάρι αναστροφής, σημείο που θεωρείται πολύ επικίνδυνο για τροχαία ατυχήματα.
Το έργο ήταν σε εκκρεμότητα από το 2001, όταν εκπονήθηκε η πρώτη μελέτη ανακατασκευής, στην οποία προβλεπόταν η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου σε μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων από την είσοδο της Επανομής μέχρι τα φανάρια για τη Νέα Μηχανιώνα.


Στο συγκεκριμένο τμήμα προβλεπόταν η κατασκευή δρόμου διπλής κατεύθυνσης με πλάτος 7 μέτρα ανά κατεύθυνση και έρεισμα 1,5 μ., όχι όμως στηθαίο ασφαλείας. Στο μεταξύ όμως η περιοχή αναπτύχθηκε οικιστικά και εμπορικά και παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε κόμβος αναστροφής, αρκετοί οδηγοί δε συμμορφώνονταν στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα το σημείο να είναι πολύ επικίνδυνο.


«Η έντονη ‘εκτός σχεδίου’ οικιστική ανάπτυξη και επιχειρηματική δραστηριότητα που παρουσιάζει η περιοχή, καθιστά την οδό αμιγώς αστικού τύπου καθόσον οι σημαντικές εμπορικές χρήσεις που υπάρχουν (συμπεριλαμβανομένων και των υπεραγορών όπως ΜΑΣΟΥΤΗΣ, LIDL κ.τ.λ.) αποτελούν σημεία έλξης μεγάλου αριθμού μετακινήσεων, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο. 


Λόγω της ύπαρξης των παρόδιων εγκαταστάσεων εκατέρωθεν και της γεωμετρίας της οδού σε σχέση με τις αγροτικές οδούς που συμβάλλουν, η οριζόντια σήμανση σε όλο το μήκος του δρόμου είναι διπλή συνεχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική εισήγηση που εγκρίθηκε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Ο κόμβος αναστροφήςΤον Ιανουάριο του 2015 κατατέθηκε μελέτη κυκλοφοριακή μελέτη σηματοδοτούμενου κόμβου αναστροφής σε απόσταση χιλίων μέτρων από τον οικισμό της Επανομής (στο ύψος των υπεραγορών), η οποία ολοκληρώθηκε το 2016 και άρχισε να λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2017.


Ο κόμβος αναστροφής λειτούργησε καλά και δόθηκε κατάλληλη λύση εξυπηρέτησης των μετακινήσεων προς όλες τις παρόδιες εμπορικές και μη εγκαταστάσεις της περιοχής, στην κατεύθυνση από Επανομή προς Πλαγιάρι.


Μάλιστα έχουν ληφθεί και σειρά μέτρων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, χωρίς όμως να υπάρχει ηλεκτροφωτισμός.


Αίτημα της Τροχαίας

Η Τροχαία Θέρμης έχει υποβάλει αίτημα από το 2008 για την τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων από την είσοδο του οικισμού της Επανομής και για ένα χιλιόμετρο προς το Πλαγιάρι, προκειμένου να αποτρέπονται οι εκούσιες παραβιάσεις από τους πολίτες– πελάτες των παρόδιων εγκαταστάσεων, τους παρόδιους επαγγελματίες και τα φορτηγά τροφοδοσίας, της υπάρχουσας διπλής διαχωριστικής γραμμής.

Ωστόσο, η κατασκευή του στηθαίου δεν προχώρησε, διότι ο τότε δήμος Επανομής έκρινε ως καλύτερη λύση να δημιουργηθούν κόμβοι, όπου θα επιτρέπεται η αριστερή στροφή και αναστροφή σε κρίσιμες θέσεις της οδού των τεσσάρων χιλιομέτρων. Κι αυτό γιατί κρίθηκε πως η τοποθέτηση διαχωριστικών σε ένα χιλιόμετρο του δρόμου δε θα έλυνε το πρόβλημα των ατυχημάτων, αλλά θα το μετέθετε σε διαφορετικό σημείο.


Το 2018 ελήφθησαν και επιπλέον μέτρα ασφάλειας για να περιοριστούν οι παραβάσεις του ΚΟΚ. Όλα αυτά τα μέτρα όμως (εύκαμπτα πλαστικά πτερύγια) καταστράφηκαν μόλις τρεις μήνες από την τοποθέτησή τους και ήδη έχουν αντικατασταθεί από τότε δυο φορές…


Η παραβατικότητα συνεχίστηκε με τους αρμόδιους να επισημαίνουν ότι η συχνότητα τέλεσης παράνομων αριστερών στροφών για την πρόσβαση στις παρόδιες επιχειρήσεις αυξήθηκε και αποτελεί αιτία σοβαρότατων παραβάσεων και συνιστά μεγάλο κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα.


«Δυστυχώς οι οδηγοί δε συμμορφώνονται προς την σήμανση που αφορά είτε την απαγόρευση αριστερής στροφής είτε το όριο ταχύτητας κυκλοφορίας, εξακολουθώντας να θέτουν εαυτούς και τρίτους σε κίνδυνο», τονίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες.


Έτσι, ο Δήμος Θερμαϊκού επανέφερε το αίτημα για την τοποθέτηση διαχωριστικού ασφαλείας και η Μητροπολιτική Επιτροπή ενέκρινε την κατασκευή νησίδας.