Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: Υπόθεση όλων μας η «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: Υπόθεση όλων μας η «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο»


Η δημοσίευση της παράταξης "Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης για την θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου:



"Φωνές, γέλια, τραγούδια από τα σπίτια της Τραπεζούντας, κήποι που μοσχοβολούσαν την άνοιξη στην Αμισό, όλα έμειναν πίσω … Πίσω έμειναν οι άνθρωποί μας .., βασανίστηκαν, μαρτύρησαν, γενιές χάθηκαν, σχολεία και σπίτια κάηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν.... Πάρθεν ….ο Πόντος...  
Η ψυχή του Πόντου ήρθε στην Ελλάδα, ζει χρόνια τώρα, συνεχίζει να δημιουργεί και να θυμάται, μεταφέρει το τραγούδι, τη γλώσσα από γένια σε γενιά και προχωράει .. 

Όμως δεν ξεχνάμε τις πατρίδες που αφήσαμε πίσω μας, τους ανθρώπους μας που χάθηκαν εκεί, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους και ξεκίνησαν το δρόμο της προσφυγιάς. Εμείς οι Πόντιοι που ζούμε δεν ξεχνάμε, τους τιμούμε και διεκδικούμε την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων !"

"...Πέρα από το ελληνικό κράτος ο διωγμός των Ποντίων αναγνωρίζεται επισήμως ως γενοκτονία από την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, εννέα πολιτείες των ΗΠΑ (Φλόριντα, Τζώρτζια, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, Νότια Καρολίνα, Ρόουντ Άιλαντ και από τις 11/9/2019 Καλιφόρνια, ενώ υπάρχει και μια γενική αναφορά -οιονεί αναγνώριση- σε γενοκτονία Ελλήνων και από την πολιτεία της Αλαμπάμα, τη βουλή της αυστραλιανών πολιτειών της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας, την Αυστρία (ακολουθούμενη λίγες ημέρες αργότερα από το Δήμο της Βιέννης) και την Ολλανδία. 

Στο Καναδά οι πόλεις Οττάβα και Τορόντο έχουν αναγνωρίσει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής γενοκτονίας.
Ωστόσο η Ποντιακή γενοκτονία έχει οριστεί και αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS), ενώ έχει τύχει αναγνώρισης και από μερικές διεθνείς οργανώσεις και φορείς, όπως οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες Φοιτητές. 

Τέλος ψηφίσματα της Γερουσίας των ΗΠΑ κάνουν αναφορά γενικά για γενοκτονία κατά Ελλήνων."