Πώς αποζημιώνονται ειδικές θεραπείες και οπτικά λόγω κοροναϊού, από τον ΕΟΠΥΥ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς αποζημιώνονται ειδικές θεραπείες και οπτικά λόγω κοροναϊού, από τον ΕΟΠΥΥ



Οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση των αιτημάτων για την αποζημίωση ειδικών θεραπειών και οπτικών ειδών στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ στα πλαίσια έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το έγγραφο δαπάνες που προκλήθηκαν ή θα προκληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 και υποβάλλονται με ατομικά αιτήματα στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, δύναται να αποζημιώνονται και απευθείας στους δικαιούχους με νομιμοποίηση των πληρωμών που διενεργήθηκαν πριν τη 
δημοσίευση του σχετικού νόμου δηλαδή πριν τις 20 Μαρτίου 2020.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά την περίπτωση φυσικοθεραπειών, για τη διενέργεια των οποίων ο Οργανισμός διαθέτει επαρκές δίκτυο συμβεβλημένων παροχών.

Επισημαίνεται ότι, το θέμα των επιταγών πληρωμής έχει θεσμοθετηθεί για συγκεκριμένους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.


Επιμέρους προβλήματα έλλειψης θεραπευτών σε τοπικό επίπεδο, δύναται να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση.Από την έναρξη ισχύος της αναφερόμενης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή από τις 203-20, οι προβλεπόμενες ημερομηνίες υποβολής,εκκαθάρισης και εκτέλεσης σχετικών γνωματεύσεων, παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου του 2020.


Για τις ειδικές θεραπείες παιδιών-εφήβων και ενήλικων ισχύουν:
Οι θεραπείες, οι οποίες λόγω της συγκυρίας δεν διενεργήθηκαν κατά το προβλεπόμενο χρόνο του παραπεμπτικού, δύναται να διενεργηθούν μέχρι 30 Ιουνίου 2020, χωρίς να παρατείνεται ο συνολικός χρόνος διάρκειας της γνωματεύσεις πέρα από την ημερομηνία λήξης αυτής. 


Παραδείγματος χάρη η δωδεκάμηνη ισχύος γνωμάτευση δεν παρατείνεται πέραν των 12 μηνών. Οι γνωματεύσεις λήγουν στον προβλεπόμενο χρόνο για τον οποίο έχουν εγκριθεί, μετά την παρέλευση του οποίου πρέπει να ανανεωθούν.

Για τις θεραπείες που θα διενεργηθούν σε χρόνο μεταγενέστερο από το προβλεπόμενο, «εφαρμόζεται η ρητή διατύπωση της παρ. 11 του άρθρου 45 του ΕΚΠΥ, περι απαγόρευσης της εκτελεσης των ίδιων θεραπευτικών πράξεων ανα ημέρα».


Οι γνωματεύσεις συνεχίζουν συστηματικά να ελέγχονται ηλεκτρονικά από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.


«Τα προβλεπόμενα για την έκδοση του φορολογικού παραστατικού στο άρθρο 60 του ΕΚΠΥ ισχύουν ως έχουν, εφόσον το κριτήριο για την έκδοση του αποτελεί ο πραγματικός χρόνος εκτέλεσης των θεραπειών».


Τέλος, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «οι θεραπευτές και τα κέντρα ειδικών θεραπειών που παρέχουν μεμονωμένες θεραπείες οιασδήποτε νομικής μορφής, δεν εντάχθηκαν στις επιχειρήσεις που διέκοψαν την λειτουργία τους με απόφαση δημόσιας αρχής».