Σε σοβαρό κίνδυνο η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σε σοβαρό κίνδυνο η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας



Με νέα επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά άμεσα μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και κυρίως της αιγοπροβατοτροφίας.


Στην επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα:
«Πολύ έγκαιρα είχαμε επισημάνει στην κυβέρνηση και τα κόμματα ότι η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε το 2019 σε σύγκριση με το 2018 πάνω από 40.000 τόνους. Η πολύ μικρή αύξηση της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος το 2020 (35 λεπτά/κιλό) δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα 200 εκατ. ευρώ περίπου που αφαιρέθηκαν από τους αιγοπροβατοτρόφους, λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, τα έτη 2017, 2018, 2019 (έως και 20 λεπτά/κιλό).

Πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα αφού όχι μόνο δεν έχουν έστω ένα ελάχιστο κέρδος αλλά μπαίνουν και μέσα αδυνατώντας να συνεχίσουν την παραγωγή. 


Τονίζεται ότι 100.000 και πλέον κτηνοτρόφοι συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και ενδυνάμωση της υπαίθρου, στην προστασία του περιβάλλοντος και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας.