Ανάσα μέσω εκπτώσεων φόρου: Ποιες ελαφρύνσεις εξετάζονται και ποιους αφορούν - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ανάσα μέσω εκπτώσεων φόρου: Ποιες ελαφρύνσεις εξετάζονται και ποιους αφορούν



Φορολογική ανάσα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις εξετάζει να δώσει το οικονομικό επιτελείο μέσω ελαφρύνσεων και εκπτώσεων φόρου προκειμένου να ενισχύσει έτσι όσους έχουν πληγεί ή ακόμα πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και του lockdown.


Αυτό που εξετάζεται μεταξύ άλλων είναι σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", η μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία εκτιμάται βάσει ενός πρώτου σεναρίου ότι θα είναι κοντά στο 30%- 50% για το 2021. 


Έτσι ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% του κύριου φόρου που ισχύει σήμερα θα μειωθεί στο 70% ή ακόμα και στο 50%.

 Η έκπτωση θα είναι οριζόντια και θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με μείωση τζίρου από ένα ποσοστό και άνω. Όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τους φορολογούμενους να προκαταβάλουν φέτος φόρο για την επόμενη χρονιά για κέρδη που σίγουρα δεν θα έχουν το 2020 λόγω της βαθιάς ύφεσης.

Οι μειώσεις ενοικίουΤο 1/3 εισοδημάτων που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40% θα καλύψει το υπουργείο Οικονομικών, συμψηφίζοντας ποσό το ποσό αυτό με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τον Ιούλιο και μετά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κάλυψη του 33,3% των πραγματικών απωλειών εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων, χωρίς να προβλέπεται περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει συμψηφισμός.

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα από τα οποία θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια το τρίμηνο Μαρτίου –Μάιου θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν και συνυποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό της είσπραξης των μειωμένων ποσών. 

Από τις απώλειες θα προκύψουν το 33,3% θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την 1η Ιουλίου και μετά. Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή δόθηκε το δικαίωμα εγκατάστασης κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.
 Για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας δόθηκε το ίδιο δικαίωμα για τους μήνες Μάρτιο , Απρίλιο και Μάιο εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Ενώ τον Ιούνιο η έκπτωση θα ισχύσει για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.

Μείωση ενοικίου κατά 40% θα έχουν Ιούλιο και Αύγουστο μόνο οι επιχειρήσεις κλάδων τουρισμού , μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.