Ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνει μια γυναίκα μετά τα 40 - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνει μια γυναίκα μετά τα 40



«Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» τονίζουν οι ειδικοί σε όλους τους τόνους. Γιατί, κάνοντας προληπτικές εξετάσεις, μπορείς να προφυλάξεις την υγεία σου και να προλάβεις οποιοδήποτε κίνδυνο.

Κάθε ηλικία έχει μία σειρά από εξετάσεις και χρόνους που πρέπει να γίνονται. Γιατί υπάρχουν οι γυναίκες εκείνες που παραμελούν να επισκέπτονται τον γιατρό και υπάρχουν κι εκείνες που κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκονται «έντρομες» στο σαλόνι του ιατρείου, επειδή κάτι έχουν.

Δείτε παρακάτω ποιες εξετάσεις και κάθε πότε θα πρέπει να γίνονται όταν μετά την ηλικία των 40.

Μαστογραφία
Αν στην οικογένεια δεν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του στήθους, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε μαστογραφία μόλις φτάσετε στα 40. Και θα πρέπει να την επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο, ειδικά μετά τα 45.

Οφθαλμολογικές εξετάσεις
Συνήθως, μετά τα 40 παρουσιάζονται πάσης φύσεως οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως η πρεσβυωπία, γλαύκωμα κ.α. Έτσι, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας στα 40 για να ελέγξετε για τυχόν αλλαγές της όρασης. Ο οφθαλμίατρος είναι εκείνος που θα σας πει πότε θα επαναλάβετε τον έλεγχο.

Γενική αίματος και ούρων
Μία φορά τον χρόνο θα πρέπει να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις, βιοχημικές εξετάσεις, αλλά και ούρων που ελέγχουν τη λειτουργική κατάσταση των νεφρών, καθώς και τυχόν ύπαρξη ουρολοίμωξης ή κυστίτιδας.
Σε περίπτωση που κάποια από τις τιμές είναι ανεβασμένη, ο παθολόγος είναι εκείνος που θα σας καθοδηγήσει.

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης
Ακόμη και αν δεν έχετε κληρονομικότητα υπέρτασης, χρειάζεται μετά τα 40 να κάνετε τις πρώτες εξετάσεις για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Συνήθως, ο επαναληπτικός έλεγχος γίνεται κάθε 2 χρόνια το πολύ.

Γυναικολογικός έλεγχος και τεστ Παπ
Αν και τον παραλείπουν αρκετές γυναίκες ή αμελούν να τηρούν τους χρόνους επανάληψης, ειδικά μετά την ηλικία των 40 θα πρέπει να κάνετε γυναικολογικό έλεγχο και τεστ Παπ κάθε χρόνο.
 Με την ευκαιρία θυμίζουμε ότι στο Κέντρο Υγείας Θέρμης γίνονται ΔΩΡΕΑΝ τεστ ΠΑΠ. Πληροφορίες στο τηλ.: 2313310856

Έλεγχος θυρεοειδούς
Αν δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό, δε σημαίνει πως δεν θα πρέπει να κάνετε έναν τυπικό έλεγχο του θυρεοειδούς. Αν δεν έχετε ιστορικό, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται το πολύ μέσα σε 5 χρόνια, όμως, αν υπάρχει ιστορικό, τότε θα πρέπει να είναι πιο συχνός. 

Επίσης, στις αιματολογικές εξετάσεις και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνετε και αυτές για τις τιμές του θυρεοειδή.