Πανεπιστήμια: Δεν θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων –Αναμένονται οι ανακοινώσεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πανεπιστήμια: Δεν θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων –Αναμένονται οι ανακοινώσεις



Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, λόγω κορωνοϊού ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, καθώς λόγω της πανδημίας το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε δεκτές προτάσεις Πανεπιστημίων για μείωση του αριθμού εισακτέων.


«Αγώνα δρόμου» κάνει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο και να έχουν ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουνίου.

Ο αριθμός των εισακτέων, που αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα, θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα με ανεπαίσθητες αυξομοιώσεις σε κάποια τμήματα. Πέρσι ο συνολικός αριθμός εισακτέων ανήλθε στις 78.335, ήταν δηλαδή αυξημένος κατά 3.643 θέσεις από πρόπερσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων εμφανισθεί χαμηλότερος καθώς «θα γίνει κάποια διόρθωση σε τμήματα που έχουν δημιουργηθεί χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό».

Συνολικά τα δύο τελευταία χρόνια ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 7.609 θέσεις.
Πέρσι ο αριθμός εισακτέων είχε παραμείνει ίδιος σε 121 τμήματα. Όπως έλεγαν πηγές στο υπουργείο Παιδείας ο κορωνοϊός έβαλε «φρένο» στα όποια σχέδια για μείωση του αριθμού εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα ίσχυε κυρίως για τα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Ήδη τα πανεπιστήμια είχαν στείλει στο υπουργείο Παιδείας τις προτάσεις τους με τον αριθμό των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 , πολλές από τις οποίες ήταν για μείωση του αριθμού εισακτέων. Η διαδικασία της αποστολής των προτάσεων δεν ολοκληρώθηκε καθώς ξέσπασε η πανδημία.

Σε ότι αφορά στις αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την ερχόμενη χρονιά με το άρθρο 7 του πολυνομοσχέδιου που κατατέθηκε για διαβούλευση ρυθμίζονται επιμέρους θέματα που αφορούν στις πανελλαδικές εξετάσεις και την πρόσβαση των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρωτίστως για λόγους αποτελεσματικότερης οργάνωσης και διαχείρισης του προγράμματος σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 


Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η Β′ τάξη Λυκείου παραμένει τάξη στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει τόσο μαθήματα γενικής παιδείας όσο και μαθήματα δύο ομάδων προσανατολισμού, όπως ισχύει, άλλωστε, μέχρι και το φετινό σχολικό έτος (παράγραφοι 1 και 2).Προβλέπονται, επίσης, η μείωση των Ομάδων Προσανατολισμού της Γ′ τάξης Λυκείου από τέσσερις σε τρεις (παράγραφος 3), σταθμίζοντας λόγους οργανωτικούς και συνάφειας μεταξύ μαθημάτων, ο καθορισμός ακολούθως της πρόσβασης στις σχολές και τα Τμήματα των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων (παράγραφος 5), καθώς και η κατάργηση της προσμέτρησης του βαθμού του απολυτηρίου της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επαναφέρονται στις πανελλαδικές εξετάσεις οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση μεταξύ άλλων για λόγους ορθολογικότερης οργάνωσης και καλύτερης ευθυγράμμισης των πανελλαδικών εξετάσεων με το ειδικότερο αντικείμενο κάθε πανεπιστημιακής σχολής ή τμήματος.