Τελευταία Νέα:

Λαχματζούν: Η πίτσα της Ανατολής από τον Ακη Πετρετζίκη



Ακούγοντας πίτσα, σκεφτόμαστε κατευθείαν φωνακλάδες Ιταλούς, καρό τραπεζομάντηλα και ζυμάρια που ανοίγουν στον αέρα από μαστόρους της πίτσα!  
Η Ανατολή έχει όμως την δική της πεντανόστιμη πίτσα, λεπτή και τραγανή, με κιμά, μπαχαρικά, ψιλοκομμένα λαχανικά και αρωματικά. Το λαχματζούν -ή αλλιώς η “Αρμένικη πίτσα”, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την διασημότερη πίτσα του κόσμου και θα σας ταξιδέψει σε πολύβουα στενά και παζάρια της Ανατολής.

Το λαχματζούν, είναι αρκετά γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες, αφού οι Έλληνες της Πολής έφεραν την συνταγή μαζί τους και την φτιάχνουν συχνά. 

Εγώ προτιμώ να μαγειρεύω τον κιμά (μοσχαρίσιο ανάμεικτο με αρνίσιο ή σκέτο αρνίσιο) με μπολικα μπαχαρικά και μάλιστα καυτερά, αλλά εσείς μπορείτε να τον αρωματίσετε με τα μπαχαρικά που αγαπάτε. Όλο το μυστικό κρύβεται στον καλά καβουρτνισμένο κιμά και στην πολύ λεπτή και τραγανή ζύμη.
Συστατικά

Για τις πίτες
  • 160 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 350 γρ. αλεύρι σκληρό
  • αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 400 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. τσιμένι
  • 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για το σερβίρισμα
  • κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις πίτες
 Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Καλό θα ήταν να αφήσουμε 5-10 λεπτά το μείγμα για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.

Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να φτάσει σε διάμετρο 20 εκ.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι 26 εκ. σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Απλώνουμε 1 κ.γ. από το ελαιόλαδο και βάζουμε το ένα ζυμάρι. 

Ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και αφήνουμε στην άκρη.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα ζυμάρια, βάζοντας 1 κ.γ. ελαιόλαδο. Αφήνουμε στη άκρη.

Για τη γέμιση
Τοποθετούμε το τηγάνι ξανά στη φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι. 

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.


Βάζουμε το κύμινο, το τσιμένι, την πάπρικα, το μπούκοβο και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.


Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.

Βάζουμε τις πίτες σε ταψιά με λαδόκολλα και μοιράζουμε τον κιμά. 

Απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλυφθεί η επιφάνειά τους.

Πασπαλίζουμε με την γραβιέρα και ψήνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σερβίρουμε με κόλιανδρο και ελαιόλαδο.

Βιντεο:

Πηγές : akispetretzikis.com, madameginger.com




Δεν υπάρχουν σχόλια