Άννα Τσιφτελίδου: “Η ατομική υπευθυνότητα και η συλλογική ευθύνη αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης και διάδοσης της νόσου δεν μπορούν να παύσουν να υφίστανται” - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Άννα Τσιφτελίδου: “Η ατομική υπευθυνότητα και η συλλογική ευθύνη αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης και διάδοσης της νόσου δεν μπορούν να παύσουν να υφίστανται”



Συνέντευξη της επικεφαλής της παράταξης "Παρέμβασης Πολιτών Δ.Θέρμης" :

“Όσο οι περιορισμοί είναι οι απολύτως αναγκαίοι, χρονικά περιορισμένοι και δεν υπερβαίνουν τον σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκαν, δεν υπάρχει φόβος για τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και την έννομη τάξη”
 Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; 
Παγκοσμίως και σχεδόν ταυτόχρονα τα κράτη αντιμετώπισαν μια νέα άγνωστη απειλή απέναντι στην οποία φάνηκαν γυμνά και απροετοίμαστα. Η κοινωνία μας έζησε βίαια και απότομα πρωτόγνωρες συνθήκες. Ως κοινωνικό σύνολο, υπό το φόβο της απώλειας της ζωής μας και των οικείων μας, συμμορφωθήκαμε στις απαιτήσεις της καραντίνας. Η επόμενη ημέρα θα δείξει αν διδαχτήκαμε από αυτή την εμπειρία στον να προτάσσουμε το συλλογικό καλό και την ατομική υπευθυνότητα. Κατά τα άλλα η επόμενη μέρα είναι στα χέρια του κράτους.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να διαφυλάξει όλες τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών της, οι οποίες περιορίστηκαν λόγω των έκτακτων συνθηκών διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση ευρείας αποδοχής, ένα σχέδιο ουσιαστικής στήριξης των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να επιταχύνει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, να καταστήσει τη τεχνολογία προσιτή σε όλους αλλά και να οχυρώσει το σύστημα υγείας ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε σε ανάλογες συνθήκες να μη χρειαστεί να δοκιμαστούμε μέσα σε ακραίες συνθήκες περιορισμού και θυσίας της οικονομίας μας με ένα καθολικό lock down.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; 
Ο πολιτισμός εμβαθύνεται και εμπλουτίζεται στις δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες για την ανθρωπότητα. Άλλωστε η ιστορία προκαλεί τον πολιτισμό και αυτός με τη σειρά του αντικατοπτρίζει την αισθητική της κάθε εποχής. Η δημιουργία του σύγχρονου πολιτιστικού “προϊόντος” φυσικά και είναι συνυφασμένη με την επικοινωνία μας μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; 
Είναι δεδομένο ότι ο τουρισμός θα πληγεί. Η έκταση των συνεπειών θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, την ψυχολογία και την οικονομική δεινότητα των ταξιδιωτών. Ήδη τουριστικές επιχειρήσεις σταθμίζοντας τα οφέλη και τις απώλειες τους έχουν αποφασίσει ότι δεν θα λειτουργήσουν φέτος. 
Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να μπορέσει να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις γείτονες χώρες ώστε να προσελκύσει τουρίστες παρουσιάζοντας ένα οργανωμένο πλάνο και επιδιώκοντας διμερείς συμφωνίες με ορισμένα κράτη. Επίσης πρέπει έγκαιρα να εκπονηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης από το κράτος.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; 
Κατά την περίοδο της καραντίνας αποδεχθήκαμε περιορισμούς. Όσο οι περιορισμοί είναι οι απολύτως αναγκαίοι, χρονικά περιορισμένοι και δεν υπερβαίνουν τον σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκαν δεν υπάρχει φόβος για τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και την έννομη τάξη. 
Σε ότι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξε πληθώρα νομοθετημάτων που αφορούν τη λειτουργία της και την άσκηση πολιτικής χωρίς όμως την αντίστοιχη στήριξη από την κυβέρνηση με αύξηση της χρηματοδότησης.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; 
Την επόμενη μέρα της κανονικότητας θα επιδιώξω να συναντηθώ με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μου και αγαπημένους φίλους. Προφανώς η ζωή μας δεν θα επανέλθει μαγικά εκεί που σταμάτησε καθώς ο κίνδυνος της ασθένειας δεν έχει εξαλειφθεί. Η ατομική υπευθυνότητα και η συλλογική ευθύνη αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης και διάδοσης της νόσου δεν μπορούν να παύσουν να υφίστανται. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε μόνιμα άλλου είδους συμπεριφορά.

Άννα Τσιφτελίδου
Δικηγόρος
Δημοτική Σύμβουλος,
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης»

polismagazino.gr