ΣτΕ: Επιδικάζει αναδρομικά 11 μηνών για 250.000 συνταξιούχους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΣτΕ: Επιδικάζει αναδρομικά 11 μηνών για 250.000 συνταξιούχους



Nέος κύκλος αναμονής ξεκινά στο αέναο σίριαλ με τα αναδρομικά 2.5 εκατομμυρίων συνταξιούχωνμετά τις πληροφορίες ότι το ΣτΕ σε πρόσφατη διάσκεψη έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση επιδικάζοντας αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή.

Ο υπουργός εργασίας επισημαίνει ότι το ζήτημα θα κριθεί όταν η απόφαση καθαρογραφεί και δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο και σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αγωγές έχουν υποβάλλει περίπου 250.000-300.00 συνταξιούχοι, δηλαδή ένας στους δέκα. Οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 8.000 ευρώ με εφάπαξ καταβολή εφόσον η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να εκτελεστεί άμεσα.

Ωστόσο ως σενάριο στο τραπέζι παραμένει να ληφθεί πολιτική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών 11 μηνών και στους 2.5 εκ συνταξιούχους. Το κόστος υπολογίζεται σε 3.8 δις, 3 δις καθαρά αν αφαιρεθούν οι φόροι και οι εισφορές υπέρ υγείας. Η επιστροφή για αυτό το διάστημα ( Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) θα αφορά τους πάντες ακόμα και αυτούς που δεν έχουν καταθέσει αγωγές ,ατομικές η ομαδικές,

Η λήψη πολιτικής απόφασης αντί της εκτέλεσης της απόφασης του ΣτΕ δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εργασίας να προγραμματίσει την επιστροφή των ποσών σε βάθος χρόνου προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο ήταν προβληματισμένο για την καταβολή ενός τέτοιου μεγάλου ποσού και πριν από την επέλαση του κορωνοϊού.

Η πίεση προφανώς έχει πολλαπλασιαστεί με τα πρόσφατα μέτρα στήριξης που απαιτούν την εκταμίευση ισόποσων η και μεγαλύτερων κονδυλίων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εργασίας με την αίτησή του προς το ΣτΕ, που συζητήθηκε στις 10-1-2020, ζητούσε την ανατροπή της ευνοϊκής για τους συνταξιούχους απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα όλους τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά όλων των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα.

Στην πρόσφατη διάσκεψή του το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε τα εξής:

•ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του (2287/2015 ΟλΣτΕ) που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους

•έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση

•επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή!!

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου «Η Ένωση ,πριν την υποβολή της αίτησης του υπουργού Εργασίας για πιλοτική δίκη (που εκδικάστηκε στις 10-1-2020), είχε καλέσει την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα και να συμψηφίσει τις απαιτήσεις των συνταξιούχων και των οικογενειών τους με αυτές του κράτους έναντι αυτών.

Επειδή η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα απογοητεύσει όλους σχεδόν τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση, έστω την υστάτη στιγμή, να διευθετήσει το ζήτημα δίκαια και να αποκαταστήσει τμήμα των μεγάλων απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι καθ’όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά κυρίως με τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων του 2012 και την οριστική κατάργηση των τριών Δώρων-Επιδομάτων.»



ΠΗΓΗ: protothema.gr