Οι νέες απάτες στην εποχή του κορονοϊού - Ομάδα ετοιμότητας για αυτεπάγγελτες δικογραφίες στα fake news - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι νέες απάτες στην εποχή του κορονοϊού - Ομάδα ετοιμότητας για αυτεπάγγελτες δικογραφίες στα fake news



Νέου είδους και μορφής απάτες στην εποχή του κορονοϊού, κάποιες από τις οποίες δομημένες σε παλιές συνταγές, καλείται ν' αντιμετωπίσει η αστυνομία ώστε να προστατευθούν οι πολίτες.
Πληροφορίες του bloko.gr σημειώνουν ότι οι επιτήδειοι στοχεύουν πλέον τις "ευπαθείς" ομάδες με τους ακόλουθους τρόπους.

1. Προσοχή στις ηλεκτρονικές παραγγελίες για μάσκες και αντισηπτικά και μάλιστα σε δελεαστικές τιμές, καθώς διαπιστώνεται ότι "συστήθηκαν" ανύπαρκτες "εταιρείες". Η προτροπή είναι να ελέγχουμε την αξιοπιστία των εταιρειών.

2. Αναβιώνει η τηλεφωνική απάτη σε ηλικιωμένους με ψευδείς κοινοποιήσεις πως το παιδί τους πάσχει από κορονοϊό και ζητούν χρήματα για τη νοσηλεία.

3. Προσοχή σε γνωστούς- άγνωστους σε facebook και messenger που με διάφορες αιτιάσεις ζητούν κωδικούς λογαριασμών, καθώς εμφανίζονται ως εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι τέτοιων εταιρειών. Αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς κι εκμεταλλεύονται το περιεχόμενο προχωρώντας σε εκβιασμού.

4. Μία νέα μορφή απάτης συνίσταται κι εκδηλώνεται από γυναικεία προφίλ που δηλώνουν σε άνδρες "φίλους" ότι έχασαν το πορτοφόλι τους στο τζόκινγκ ή κάπου αλλού και ζητούν κωδικούς μιας χρήσης για την ανάληψη από το ΑΤΜ στην εφαρμογή λεφτά στο λεπτό ποσών για τα οποία υπάρχει εξουσιοδότηση από τον κάτοχο του λογαριασμού.

Τέλος, καλά ενημερωμένες πηγές του bloko.gr τονίζουν ότι στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει συσταθεί ειδική ομάδα που παρακολουθεί τα fake news, προκειμένου σε περίπτωση διασποράς επικίνδυνων για τη δημόσια τάξη κι ασφάλεια ψευδών ειδήσεων, να παρεμβαίνει με αυτεπάγγελτες δικογραφίες. 

Τα fake news φυσικά μέχρι και σήμερα βρίθουν, πλην όμως δεν έχει προσδιοριστεί κάποιο από αυτά ως τέτοιας σημασίας που να προκαλέσει πανικό ή το δημόσιο αίσθημα.



του Γιώργου Καραϊβάζ