Αννα Τσιφτελίδου: Covid 19, Oι προτεραιότητες και οι προτάσεις για το Δήμο μας ! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αννα Τσιφτελίδου: Covid 19, Oι προτεραιότητες και οι προτάσεις για το Δήμο μας !


Αγαπητοί συνδημότες,


Είναι πράγματι πρωτόγνωρα όσα ζούμε αυτές τις μέρες και δημιουργούν βίαια μια νέα πραγματικότητα, μια νέα καθημερινότητα.


Επιβάλλεται να συμβιβαστούμε με τη νέα πραγματικότητα αναγνωρίζοντας έμπρακτα την αξία που έχει η ζωή του συνανθρώπου μας: να αυτοπεριοριστούμε, δείχνοντας κατανόηση και βοηθώντας όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους που εργάζονται και επιτελούν το καθήκον τους:

Α. Στην καθαριότητα αλλάζουμε συνήθειες, ώστε να παραμένουμε υγιείς και να βοηθούμε τους υπαλλήλους που εργάζονται στη συλλογή των απορριμμάτων. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι, μετά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας, ανθρώπινη ασπίδα της δημόσιας υγείας!

 Θα συμβάλλουμε λειτουργώντας με βάση τις πρακτικές που ακολουθούν:

1. Γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.

2. Κλείνουμε τις σακούλες απορριμμάτων όσο πιο ερμητικά γίνεται.

3. Τοποθετούμε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείνουμε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια.

4. Δεν αφήνουμε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος, αναζητούμε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατάμε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.

5. Αποφεύγουμε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων, δεν βγάζουμε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα ή συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.

6. Αν είμαστε σε καραντίνα, για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια, δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα).

Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα. 

Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και να δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων –τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.(αναλυτικά οδηγίες https://thessaloniki.gr/anakoinosh-dhmou-thessalonikis-odhgies-aporrimmata/).

Β. Σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Πρέπει να προστατεύσουμε τους υπαλλήλους για να προστατευτούμε. Πρώτα επικοινωνούμε τηλεφωνικά και επιδιώκουμε επικοινωνία με email. Αξιοποιούμε την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του ermis.gov.gr για υπηρεσίες των ΚΕΠ και του Δήμου καθώς και τη νέα πύλη που λειτουργεί δοκιμαστικά το gov.gr για ηλεκτρονικές εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις με γνήσιο της υπογραφής. 

Eπικοινωνία με τα ΚΕΠ για ραντεβού 2313338130 .

Γ. Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν ενισχυθεί οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι για ασθενείς, ηλικιωμένους, άπορους και οικονομικά αδύναμους. Κάθε δήμος λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο μπορούν να απευθύνονται για καταγραφή οι κάτοικοι του δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν κατά δήλωσή τους να εξυπηρετηθούν! 

Οι άποροι και οικονομικά αδύναμοι κάτοικοι του Δήμου μας που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν για την εξυπηρέτησή τους σε θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης, παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, δωρεάν προσφοράς φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης, αξιοποιούν το τηλέφωνο επικοινωνίας 2313300739.

Δ. Για ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει τεθεί στη διάθεσή μας η σύνδεση στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ( http://www.e-syntagografisi.gr/p-rv/p) .

Ε. Πέραν των ανωτέρω, καθώς στη δύσκολη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών προστέθηκαν και οι αλλαγές στην εργασία λόγω του κορονοϊού, προτείνουμε ο Δήμος μας να υιοθετήσει και να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις:

•Για τις επιχειρήσεις :Να υιοθετηθούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ (https://www.kedke.gr/el/images/ypourgeia/pnp_68_200320.pdf) για αναστολή καταβολής μισθωμάτων κυλικείων εντός των σχολικών μονάδων. Να ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε οι επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, να απαλλάσσονται από όλα τα αναλογούντα τέλη και του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί .

-να κλείσουν όλοι οι δημοτικοί ανοικτοί χώροι άθλησης, ψυχαγωγίας και συνάθροισης,

-να ανασταλεί οποιαδήποτε απόφαση αύξησης του τιμολόγιου της ΔΕΥΑΘ,

-να διευκολυνθούν οικονομικά όσοι άποροι και οικονομικά αδύναμοι απειλούνται με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος,

-να ληφθεί απόφαση για μη καταβολή διδάκτρων για τα μαθήματα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό για τους μήνες που ισχύουν οι περιορισμοί και δεν παρέχεται η υπηρεσία,

-να ληφθεί απόφαση για μη καταβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για τους μήνες που ισχύουν οι περιορισμοί και δεν παρέχεται η υπηρεσία,

-να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς, στη ΔΕΠΑΘ κλπ, οι οποίοι λόγω των μέτρων δεν παρέχουν εργασία και δεν καλύπτονται από το επίδομα των 800 ευρώ,

-να δοθεί έκτακτο επίδομα στους εργαζομένους στην καθαριότητα,
-να υπάρχει διαφάνεια στις απευθείας αναθέσεις .

-Να διεκδικήσει ο δήμος ασκώντας πίεση διά της ΠΕΔ και ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση ώστε να υιοθετηθούν οι παραπάνω προτάσεις με έκδοση πνπ και αποστολή εγκυκλίων, όπου δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Δήμου η λήψη των αποφάσεων .

-Επιβάλλεται η Εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη λειτουργία του Δήμου και των κοινωφελών υπηρεσιών του, ακόμη και με την οργάνωση Σώματος Εθελοντών σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα με ανεξέλεγκτο ρυθμό.

-Επιβάλλεται η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου τηλεφωνικής ενημέρωσης των πολιτών συμπληρωματικό του ΕΟΔΥ από τις Περιφέρειες και τους Δήμους με τη συμμετοχή εθελοντών ιατρών, δημοτικών ιατρείων με τρόπο συγκροτημένο ως ένα δεύτερο σχέδιο υγείας ανά Δήμο για την προστασία του πολίτη.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απέδειξε ότι πρέπει να υπάρχει Κράτος Πρόνοιας και Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Απέδειξε ότι πρέπει η χώρα μας και οι Δήμοι να τρέξουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για λιγότερες απώλειες στην οικονομία και την εξυπηρέτηση του πολίτη .

Μένουμε καθηλωμένοι στα σπίτια μας, αλλά παραμένουμε υγιείς.

Ας αναλογιστούμε πόσο χειρότερα θα νιώθαμε καθηλωμένοι στα σπίτια ως ασθενείς!

Νοιαζόμαστε για αυτούς που μας φροντίζουν!

Άννα Τσιφτελίδου