Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800€ στους εργαζόμενους – Απαγόρευση απολύσεων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800€ στους εργαζόμενους – Απαγόρευση απολύσεων


Νέα δέσμη μέτρων στήριξης εργαζόμενων κι επιχειρήσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση
 
Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου σε 600.000 εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους, για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοιού. Ταυτόχρονα νομοθετείται η απαγόρευση απόλυσης των εν λόγω εργαζομένων και όποια απόλυση γίνεται θα θεωρείται άκυρη.
Το υπουργείο Εργασίας βάζει στο τραπέζι δέσμη μέτρων – από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία του οικονομικού επιτελείου – προκειμένου να στηριχθεί η πληγωμένη οικονομία και αγορά εργασίας. Αναλυτικά για τους εργαζόμενους προβλέπεται:
  1. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με κρατική εντολή αλλά βλέπουν μείωση τζίρων και πλήττονται από την πανδημία, ως προϋπόθεση για να λάβουν οι επιχειρήσεις τα ευνοϊκά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, δηλαδή αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων όπως και πρόσβαση σε έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης.
  2. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.
  3. Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για διάστημα.  κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους. Θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.
  4. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη, για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.

Για ανέργους

  • Παράταση καταβολής:
  • τακτικής επιδόματος ανεργίας
  • του επιδόματος μακροχρονίων ανέργων και
  • του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες
  • για 2 επιπλέον μήνες σε όλους όσοι το δικαίωμα επιδότησης λήγει την 31η Μαρτίου. Δηλαδή οι εν λόγω θα επιδοτηθούν μέχρι και 31 Μαϊου.

Για ελεύθερους επαγγελματίες

Η πληρωμή των ατομικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου αναστέλλεται για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Οι εισφορές μηνός Ιανουαρίου πρέπει να καταβληθούν κανονικά έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Αναστέλλονται οι εισφορές του επόμενου μήνα.

Για επιχειρήσεις και εργοδότες

  • αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται
  • αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε Ταμεία για 3 μήνες σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται
  • Όλα τα μέτρα συνδυάζονται με ρήτρες διατήρησης θέσεων εργασίας

Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας επιχειρήσεων για λειτουργική προσαρμογή

  • Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας
  • Θέσπιση μέτρων για απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών γιατρού εργασίας – άρση διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις υπηρεσίες και γιατρούς και προστασία   της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και δημόσιας υγείας
  • Αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ