Η υγιεινή του στόματος κρύβει πολλά μυστικά: Οι έρευνες και τα αποτελέσματα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η υγιεινή του στόματος κρύβει πολλά μυστικά: Οι έρευνες και τα αποτελέσματα



Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε πως για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται το κάπνισμα, το μεγάλο βάρος, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και η αρτηριακή υπέρταση.


Όμως, πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη και στην Αμερική πρόσθεσαν στους παράγοντες αυτούς και την περιοδοντική νόσο.

Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια νέα κορεατική επιστημονική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει την παρουσία μικροβίων στο αίμα και προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, πράγμα που αυξάνει τους κινδύνους για την καρδιά.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η καλή στοματική υγιεινή, εκτός από τα οφέλη για τα δόντια, λειτουργεί επίσης προστατευτικά για την καρδιά.



Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τάε-Τζιν Σονγκ του Πανεπιστημίου Ewha Womans της Σεούλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 121.300 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 80 ετών χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας.

Από αυτούς, στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το 3% εμφάνισε αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή) και το 5% καρδιακή ανεπάρκεια.
Διαπιστώθηκε ότι το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα σχετιζόταν με κατά μέσο όρο 10% μικρότερο κίνδυνο αρρυθμίας και 12% μικρότερο κίνδυνο ανεπάρκειας, άσχετα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος και άλλους παράγοντες.

Το καλό καθάρισμα καταπολεμά τα βακτήρια ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα παθογόνοι μικροοργανισμοί να εισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος.


Ουλίτιδα: Κίνδυνος για την καρδιά και τον εγκέφαλο

Η χρόνια ουλίτιδα συμβάλλει στη στένωση και απόφραξη των αρτηριών. Με τον τρόπο αυτό, η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια, που είναι αντίστοιχα, η πρώτη και τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων.

Η κατάσταση του στόματος έχει σημαντικές επιδράσεις στη συνολική μας υγεία. Η σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου δηλαδή της ουλίτιδας και των καρδιαγγειακών παθήσεων, έχει διαφανεί εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με υψηλούς αριθμούς βακτηριδίων στα ούλη, έχουν περισσότερο κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση.
Η αθηρωμάτωση στους ασθενείς αυτούς προκαλείται από τη χρόνια φλεγμονή που δημιουργείται λόγω της χρόνιας ουλίτιδας.

Η χρόνια φλεγμονή λόγω βακτηριδίων διεγείρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό παράγει χημικές ενώσεις οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη της πλούσιας σε χοληστερόλη, αθηρωματικής πλάκας.

Η αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών, είναι η αιτία στένωσης και απόφραξης που προκαλεί το έμφραγμα στο μυοκάρδιο και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από τις χρόνιες ουλίτιδες, υπάρχουν και άλλες χρόνιες μολύνσεις στο σώμα που είναι σε θέση να προκαλούν ανάλογη φλεγμονή και να είναι έτσι αιτία γένεσης και ανάπτυξης της αθηρωμάτωσης.



Οι άνθρωποι με ή χωρίς πρόβλημα υγείας που θέλουν να μειώνουν το κίνδυνο τους να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι απαραίτητο να φροντίζουν να έχουν το στόμα και τα δόντια τους σε μια όσο το δυνατό, καλύτερη κατάσταση.

Δηλαδή με λίγα λόγια με τον ίδιο τρόπο, που πρέπει να μεριμνάμε για τη σωματική μας άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τα φάρμακα που παίρνουμε γιατί μας συμβούλευσε ο γιατρός μας, έτσι πρέπει να φροντίζουμε για την καλή κατάσταση του στόματος μας.

Όλο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία, δείχνουν ότι το βούρτσισμα, το καθάρισμα με τη βοήθεια του οδοντικού νήματος και η παρακολούθηση από τον οδοντίατρο, είναι βασικές προϋποθέσεις για καλή κατάσταση της καρδίας και των αρτηριών μας.

Το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής των ανθρώπων αυξάνεται, σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρόνιας ουλίτιδας και κατά συνέπεια καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι μεγαλύτερος.

Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που μπορούμε να λαμβάνουμε για να προστατεύουμε την υγεία του στόματος και τα δόντια μας:

1. Η εξέταση από τον οδοντίατρο
Ο οδοντίατρος κάνοντας μια καλή στοματική και οδοντική εξέταση μπορεί να εντοπίσει μια χρόνια ουλίτιδα και να κάνει την κατάλληλη θεραπεία ή ακόμη να συστήσει τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της χρόνιας μόλυνσης των ούλων και της οδοντικής πλάκας.


2. Τακτικό βούρτσισμα και καθάρισμα με οδοντικό νήμα των δοντιών

Όσο πιο συχνά είναι τα δόντια απαλλαγμένα από φαγητό, τόσο το καλύτερο. Τα καθαρά δόντια δεν δίνουν υπόστρωμα στο οποίο να μπορούν τα βακτηρίδια να αναπτύσσονται.


3. Προσοχή στα ενδιάμεσα

Αυτά που τρώμε στα ενδιάμεσα των γευμάτων, δηλαδή τα σνακ και τα άλλα, προσφέρουν νέα εφόδια για να πολλαπλασιαστούν τα βακτηρίδια των δοντιών και των ούλων. Εάν είναι απαραίτητο να τρώτε κάτι, τότε είναι προτιμότερο καταναλώνετε φρούτα ή λαχανικά, να αποφεύγετε φαγώσιμα ή γλυκά που κολλούν στα δόντια και να πλένετε το στόμα σας μετά.

Συνοπτικά βλέπουμε ότι η φροντίδα και καλή υγιεινή του στόματος και των δοντιών, προσφέρουν πολλά στην καρδία, στον εγκέφαλο και συμβάλλουν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


Ποιες στοματικές ασθένειες είναι απειλή για την καρδιά

Η υγιεινή του στόματος έχει άμεση επίπτωση στην καρδιά μας. Υπεύθυνη για σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα είναι σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Αγγλικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ η κακή στοματική υγεία. Και αυτή την περίοδο όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, οι Έλληνες λόγω κρίσης παραμελούν σοβαρά τη στοματική τους υγεία.


Αυτό επισημαίνει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Νικόλαος Κουβελάς, ο οποίος τόνισε: «Η μελέτη του Αγγλικού πανεπιστημίου δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η ιατρική κοινότητα, πως δηλαδή μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία».

Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πως μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ λένε πως ένοχος είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος.

Όταν τα βακτήρια εισέλθουν στην ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν, παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία εξαναγκάζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν έναν θρόμβο που θα περιβάλλει τα μικρόβια ως ασπίδα.

Τα αιμοπετάλια, όπως είναι γνωστό, είναι κύτταρα του αίματος που έχουν ως ρόλο να συγκολλούνται, για να πήζει το αίμα (π.χ. σε περίπτωση τραυματισμού).

Η αυξημένη συγκόλλησή τους είναι αιτία θρομβώσεων.
Όταν ενώνονται τα αιμοπετάλια δημιουργούν γύρω από τα στοματικά μικρόβια μια τόσο δυνατή ασπίδα, η οποία είναι ανθεκτική και στα αντιβιοτικά.



Επιπλέον, η συγκόλληση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει μικρούς θρόμβους αίματος, μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να παρεμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Έτσι τα στοματικά βακτήρια μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν με την σωστή στοματική υγιεινή.

Ένα επικίνδυνο βακτήριο είναι ο στρεπτόκοκκος, που φυσιολογικά ζει σε «κλειστές» αποικίες στο στόμα.



Οι αποικίες του στρεπτόκοκκου ευθύνονται για την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα, αλλά γίνονται πολύ επικίνδυνες όταν φύγουν από το στόμα και κυκλοφορήσουν στο αίμα.


Τότε μπορεί τα μικρόβια να εγκατασταθούν σε σημεία που δεν ρέει κανονικά το αίμα, π.χ. στην καρδιά σε περιπτώσεις ενδοκαρδίτιδας (φλεγμονή του μυός της καρδιάς).


Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, θα πρέπει εκτός από υγιεινή διατροφή, ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερόλης, άσκηση και διακοπή του καπνίσματος, να προσέχουμε και την στοματική μας υγεία.



Μάλιστα οι επιστήμονες ενοχοποιούν την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα ως υπεύθυνες για την στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.


Διαβάστε ποιες είναι οι κρυφές στοματικές απειλές για την καρδιά
Σύμφωνα με τους επιστήμονες δυο κρυφές απειλές για την καρδιά «ενδημούν» στο ανθρώπινο στόμα. Πρόκειται για:

■ Τα αποστήματα (φλεγμονές στα ούλα ή στο οστό της γνάθου γύρω από τη ρίζα του δοντιού, όπου συσσωρεύεται πύον).



Τα αποστήματα συνοδεύονται από πόνο, πρήξιμο των ούλων και μερικές φορές πυρετό. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα με προβλήματα στην καρδιά, καθώς και όσοι πέρασαν έμφραγμα εντός του προηγούμενου εξαμήνου), επειδή σε περίπτωση αποστήματος υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ενδοκαρδίτιδας, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιο από τα μικρόβια του αποστήματος να μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στις βαλβίδες της καρδιάς, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη.

Ειδικότερα για τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον οδοντίατρό τους σε περίπτωση αποστήματος, προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί σωστά, σε συνεργασία με τον καρδιολόγο, είτε στο ιατρείο - όπου θα χορηγηθεί αντιβίωση από το στόμα- είτε στο νοσοκομείο - όπου γίνεται ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης -, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης.

Επίσης τρείς μήνες πριν από προγραμματισμένα χειρουργεία καρδιάς (π.χ. bypass, μεταμοσχεύσεις), θα πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από οδοντίατρο, ώστε να αποφύγουμε την μικροβιαιμία.


■ Η περιοδοντίτιδα ( μορφή προχωρημένης ουλίτιδας, όπου τα ούλα υποχωρούν και τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους και αργότερα μπορεί και να πέσουν).

Σήμερα, πλήθος ερευνών συσχετίζουν την περιοδοντίτιδα με ορισμένες από τις σημαντικότερες παθήσεις της εποχής μας, όπως είναι και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Αμερικανική Ακαδημία Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, η περιοδοντίτιδα αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.

Επίσης, θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 30%. Υπολογίζεται πως το 10% του γενικού πληθυσμού έχει σοβαρή περιοδοντική νόσο, για την πρόληψη της οποίας είναι απαραίτητη η σωστή στοματική υγιεινή καθημερινά.

Επίσης όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνο μία φορά την ημέρα ή και καμία, έχουν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.


Πότε ένα χαλασμένο δόντι μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθεια

Ένα και μόνο χαλασμένο δόντι μπορεί να σας στοιχίσει τη ζωή, και μάλιστα χωρίς υπερβολή, καθώς μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση και καρδιοπάθεια.

Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.


Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, «ένοχος» είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος.
Συγκεκριμένα, όταν τα βακτήρια εισέρχονται στην ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν, παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία εξαναγκάζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν αναμεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα θρόμβο που θα περιβάλλει τα μικρόβια ως ασπίδα.

Η ασπίδα αυτή, μάλιστα, είναι τόσο ισχυρή και αδιαπέραστη ώστε όχι μόνον προστατεύονται από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και από τα αντιβιοτικά που παίρνει κανείς για να αντιμετωπίσει την λοίμωξη.

Το βακτήριο που τα προκαλεί όλα αυτά είναι ο στρεπτόκοκκος, που φυσιολογικά ζει σε «κλειστές» αποικίες στο στόμα.
Οι αποικίες του στρεπτόκοκκου ευθύνονται για την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα, αλλά γίνονται πολύ επικίνδυνες όταν βρουν διέξοδο από το στόμα και εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ Χάουαρντ Τζένκινσον, καθηγητή Στοματικής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο, η συγκόλληση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει μικρούς θρόμβους αίματος, μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να παρεμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Με τον πιο γλαφυρό τρόπο περιέγραψε ο καθηγητής Τζένκινσον τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν μιλώντας σε συνέδριο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας της Βρετανίας, τονίζοντας:



«Εάν δεν περιοριστούν με το συστηματικό βούρτσισμα και καθαρισμό των δοντιών, τα στοματικά βακτήρια μπορεί «να σπείρουν τον όλεθρο». «Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία των ούλων, παρέχοντας στα βακτήρια μια διέξοδο διαφυγής προς την κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να ενεργοποιήσουν την διαδικασία δημιουργίας θρόμβων και να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία», κατέληξε.

Γερά δόντια… γερή καρδιά!


Οι ασθένειες του περιοδοντίου, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, προσβάλλουν τα ούλα και τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια και αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία για την απώλεια γερών δοντιών.

Πηγές: Περικλής Έξαρχος, Χειρουργός - Οδοντίατρος, Συνεργάτης ΛΗΤΩ

Αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, η ουλίτιδα (διόγκωση ούλων, ερεθισμός, αιμορραγία), προκαλεί την περιοδοντίτιδα (έντονη αιμορραγία ούλων, πύον, κακοσμία, άσχημη γεύση).

Αν η περιοδοντίτιδα δεν θεραπευτεί, τα δόντια γίνονται χαλαρά και, όταν χάσουν τη στήριξή τους, πρέπει να εξαχθούν.

Με ποιον τρόπο, όμως, η περιοδοντική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα;

Η σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και καρδιαγγειακών παθήσεων έχει διαφανεί εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια.

Είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι η χρόνια ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα συμβάλλουν στη στένωση και στην απόφραξη των αρτηριών με τους εξής τρόπους:

■ Τα βακτηρίδια μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και κάθονται πάνω σε αθηρωματικές πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία πήγματος αίματος, που είναι δυνατόν να προκαλέσει απόφραξη του αγγείου.

■ Η χρόνια φλεγμονή διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την παραγωγή χημικών ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη, της πλούσιας σε χοληστερόλη, αθηρωματικής πλάκας.

■ Οι παθήσεις του περιοδοντίου αυξάνουν την ύπαρξη στο αίμα πρωτεϊνών της φλεγμονής, όπως η CRP, το ινωδογόνο και η χοληστερόλη HDL.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα εργαστηριακών και επιδημιολογικών μελετών (American Academy of Periodontology) φαίνεται ότι όσοι πάσχουν από νοσήματα του περιοδοντίου διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με άτομα που έχουν υγιές περιοδόντιο.



Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο 14ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που διοργάνωσε, τον Νοέμβριο του 2010, το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, η περιοδοντίτιδα μας κάνει πιο εύκολα υπερτασικούς και στους υπερτασικούς επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ ο κίνδυνος για εμφάνιση νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται στα άτομα με σοβαρή περιοδοντική νόσο.

Η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου, μαζί με τον έλεγχο των άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης), μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για το λόγο αυτό συνιστάται ο συχνός περιοδοντικός έλεγχος και η περιοδοντική θεραπεία.

Όταν ο πόνος στο στόμα δεν οφείλεται σε δόντι!


Κάποιες ασθένειες μπορούν μιμηθούν πονόδοντο, αλλά με την εξέταση ο οδοντίατρος, δεν βρίσκει εμφανή αιτία στα δόντια. Ποιες είναι.

Γράφει: Κιμιωνής Γεώργιος Αλέξανδρος, Οδοντίατρος, Ειδικός Χειρουργός Στόματος
Είναι αυτονόητο ότι όταν κάποιος έχει πόνο στο στόμα, θα κάνει μια επίσκεψη στον καλό του φίλο, τον οδοντίατρο.


Ο πόνος στο στόμα τις περισσότερες φορές προέρχεται από κάποιο χαλασμένο δόντι με τερηδόνα που χρειάζεται σφράγισμα ή απονεύρωση, από κάποιον φρονιμίτη που δεν έχει πλήρως κάνει την εμφάνισή του ή από τα ούλα όταν είναι ερεθισμένα και χρειάζεται να γίνει απλά ένας καθαρισμός για να ηρεμήσουν.


Ο οδοντίατρος θα βρει εύκολα και γρήγορα τις περισσότερες φορές την αιτία του πόνου.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ασθένειες και καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στις γνάθους και στα δόντια, τις οποίες ο οδοντίατρος θα πρέπει να γνωρίζει προκειμένου να είναι σε θέση να κάνει τη σωστή διάγνωση.
Μπορούν να μιμηθούν πονόδοντο, αλλά με την εξέταση ο οδοντίατρος, πολύ χαρακτηριστικά, δεν βρίσκει εμφανή αιτία στα δόντια.

Κάποιες από τις ασθένειες αυτές είναι πιο συνηθισμένες.

Άλλες πάλι αρκετά σπάνιες.

Οξεία ιγμορίτιδα



Μπορεί να εκδηλωθεί με δυνατό πόνο στα δόντια της πάνω γνάθου της ίδιας πλευράς. Οι ασθενείς δεν είναι σίγουροι πιο δόντι πονάει. Το χαρακτηριστικό είναι ότι πονάνε περισσότερα από ένα δόντι στην ίδια πλευρά που υπάρχει η ιγμορίτιδα, όταν ο οδοντίατρος τα χτυπήσει ελαφρά με ένα εργαλείο. Ο πόνος δυναμώνει όταν ο ασθενής σκύψει απότομα προς τα κάτω, ενώ συνήθως υπάρχει καταρροή και βουλωμένη μύτη.

Νευραλγία του τριδύμου νεύρου
Το τρίδυμο νεύρο είναι το κύριο αισθητικό νεύρο που νευρώνει το πρόσωπο. Ο πόνος στη νευραλγία του τριδύμου έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι πολύ δυνατός, εμφανίζεται ξαφνικά και σταματά το ίδιο ξαφνικά, διαρκεί από 2 δευτερόλεπτα ως 2 λεπτά στην αρχή, αλλά με την εξέλιξη της νόσου μπορεί να διαρκέσει και 2 ώρες. Προκαλείται με ένα απλό άγγιγμα του προσώπου, στο ξύρισμα, στο βούρτσισμα των δοντιών, στο πλύσιμο του προσώπου, στο φαγητό ή ακόμη και απλά από την ομιλία. Οι ασθενείς αποφεύγουν όλες τις απλές καθημερινές δραστηριότητες από φόβο μην εμφανιστεί ο πόνος.


Η νευραλγία του τριδύμου μπορεί οφείλεται σε πίεση του νεύρου σε διάφορα σημεία κατά τη διαδρομή του από τον εγκέφαλο ως την περιφέρεια και είναι χαρακτηριστική σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μπορεί όμως να είναι το πρώτο σύμπτωμα άλλων ασθενειών ειδικά αν εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία, κατά την οποία δεν είναι χαρακτηριστική η νόσος. Όταν εμφανιστεί σε μικρή ηλικία, τότε ο οδοντίατρος θα πρέπει να υποπτεύεται αιτίες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας και εγκεφαλικό όγκο ο οποίος πιέζει το νεύρο.


Σύνδρομο «Sjogren»

Το σύνδρομο «Sjogren» είναι αυτοάνοσο και χαρακτηρίζεται από ξηρότητα του στόματος, ξηρότητα των ματιών και στις περισσότερες περιπτώσεις ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλο αυτοάνοσο νόσημα όπως ο λύκος. Μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχει πόνος παρόμοιος με την νευραλγία του τριδύμου.


Κροταφική αρτηρίτιδα
Η κροταφική αρτηρίτιδα είναι η φλεγμονή μιας ή περισσότερων από τις κύριες αρτηρίες του προσώπου και του κρανίου. Μπορεί να πρωτοεμφανιστεί ως πόνος στο στόμα, πόνος στον κρόταφο, όπως και με διαταραχές της όρασης όταν έχει προσβληθεί ο κλάδος που αιματώνει το μάτι. Είναι χαρακτηριστική για ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου



Οι οδοντίατροι γνωρίζουν ότι ένας δυνατός, βαρύς πόνος, ιδιαίτερα όταν εντοπίζεται στην κάτω αριστερή περιοχή του στόματος και στην κάτω γνάθο, συχνά με αντανάκλαση στον λαιμό, μπορεί να προέρχεται από πόνο στην καρδιά ή ακόμη και από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής, δεν θα πρέπει να φύγει από το οδοντιατρείο προς κάποιο νοσοκομείο, αλλά να περιμένει ασθενοφόρο.

Στοματοδυνία



Η στοματοδυνία είναι μια κατάσταση στην οποία ο ασθενής αισθάνεται τσούξιμο, κάψιμο, παραισθησία σαν μυρμήγκιασμα, ή πόνο σε διάφορες περιοχές ή σε όλο το στόμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές, έλλειψη βιταμινών, λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως και από τοπικές αιτίες όπως μυκητίαση του στόματος.

Αντανακλαστικός μυϊκός πόνος
 
Ο μυϊκός πόνος από την περιοχή των μυών του προσώπου, του κροτάφου ή και του λαιμού μπορεί να αντανακλά πολύ συχνά στα δόντια. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οδοντίατρος δεν βλέπει εμφανή αιτία στο στόμα ή στα δόντια.

Αυτές και πολλές άλλες ακόμα καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του στόματος, μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα από τον οδοντίατρο, στην επίσκεψη για καθαρισμό και προληπτικό επανέλεγχο 1 ή 2 φορές το χρόνο.

Οι οδοντιατρικοί ασθενείς με πόνο συνήθως ανακουφίζονται άμεσα μετά από μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Υπάρχουν παρόλα αυτά και ασθένειες που είναι δύσκολες στην διάγνωσή τους και στην θεραπεία τους. Αν έχετε πόνο στο στόμα ή στο πρόσωπο καλό είναι να πάρετε μια γνώμη από τον οδοντίατρό σας. Μπορεί να μην πρόκειται για έναν απλό πονόδοντο.


Με πληροφορίες από: 
 kathimerini.gr - ΑΠΕ-ΜΠΕ- medlook.net -iatropedia.gr - onmed.gr - iatronet.gr - athamastos.blogspot.gr