Τι να κάνετε όταν βλέπετε ένα παιδί να εργάζεται στο δρόμο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι να κάνετε όταν βλέπετε ένα παιδί να εργάζεται στο δρόμο


Το 64,6% επαιτεί - Όλοι ξέρουν, κανείς δεν μιλά δείχνει η έρευνα της ΑΡΣΙΣ



«Με βλέπεις κάθε μέρα στους δρόμους και νομίζεις ότι αυτό που βλέπεις είναι αυτό που διάλεξα. Πολλές φορές με έχεις λυπηθεί και άλλες θύμωσες μαζί μου. Πολλές φορές μου έδωσες χρήματα και πολλές φορές θυμάμαι να με διώχνεις. Σου λέω λοιπόν, ότι είμαι αυτό που μ’ έμαθαν να είμαι. Διαφορετικά απ’ ό,τι μαθαίνεις εσύ στα παιδιά σου».

Θα μπορούσαν να είναι τα λόγια ενός παιδιού που αναγκάζεται να εργάζεται στον δρόμο, όπως καταγράφεται σε οδηγό για τους πολίτες με τίτλο «Σπάσε τον κύκλο της εκμετάλλευσης - 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για ένα παιδί που δουλεύει στο δρόμο», που κυκλοφόρησε η ΑΡΣΙΣ.

Η οργάνωση, προσπαθώντας να προσεγγίσει περισσότερο το φαινόμενο της παιδικής εργασίας, διεξήγαγε έρευνα, με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου, σε δείγμα 1.281 ερωτώμενων, εκ των οποίων 1.070 γυναίκες, από 15 έως 50 ετών.

Όλοι ξέρουν, κανείς δεν μιλά

Όπως προκύπτει από την έρευνα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί άγνοια, αφού οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι δίνοντας χρήματα, συντηρούν την παιδική εργασία και δεν βοηθούν το παιδί.
Συγκεκριμένα,στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρονται ότι :
  • Η παιδική εργασία αποτελεί ένα εξαιρετικά ορατό κοινωνικό φαινόμενο, με το 92,4% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι βλέπει παιδιά που δουλεύουν στον δρόμο.
  • Το συντριπτικό ποσοστό των ερωτώμενων (91,6%) γνωρίζει ότι η παιδική εργασία είναι ποινικό αδίκημα για τους ενήλικες που εξωθούν και εκμεταλλεύονται τα παιδιά, ενώ πάνω από το 50% έχει δώσει ή δίνει χρήματα στα παιδιά που δουλεύουν στο δρόμο.
  • Το 73,6% όσων δίνουν χρήματα πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό δεν βοηθά το παιδί. Η συντριπτική πλειοψηφία μάλιστα γνωρίζει ότι με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στη διατήρηση του φαινομένου της παράνομης παιδικής εργασίας.
  • Το στοιχείο που αξιολογείται ως εξόχως σημαντικό είναι ότι το 46,7% των συμμετεχόντων έχουν δώσει ή δίνουν χρήματα, ενώ γνωρίζουν ότι η παιδική εργασία είναι παράνομη.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτώμενων γνωρίζει ότι τα παιδιά είναι θύματα εκμετάλλευσης.
  • Το 56,6% του δείγματος δεν γνωρίζει πού να απευθυνθεί όταν εντοπίζει ένα παιδί σε κίνδυνο.
  • Μόλις το 11% όσων γνωρίζουν πού μπορούν να απευθυνθούν το έχουν ήδη πράξει.

Ορατή και αόρατη παιδική εργασία

Η ορατή παιδική εργασία για το ευρύ κοινό αφορά την πώληση μικροαντικεμένων (86,1%), την επαιτεία (64,6%), τον καθαρισμό τζαμιών στα αυτοκίνητα (40,1%), το παίξιμο μουσικών οργάνων (36,5%) και την περισυλλογή σκουπιδιών (29,4%). Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα έδιναν χρήματα σε ένα παιδί που πουλά μικροαντικείμενα (36,4%) ή που παίζει μουσική (22,5%).

Η «αόρατη» για τους πολλούς μορφή της εκμετάλλευσης παιδιών είναι η παιδική πορνεία και η εργασία σε αγροτικές, χειρωνακτικές και οικοδομικές εργασίες.

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης για το φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης, η ΑΡΣΙΣ κυκλοφόρησε έναν οδηγό για τους πολίτες με τίτλο «Σπάσε τον κύκλο της εκμετάλλευσης – 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για ένα παιδί που δουλεύει στο δρόμο», ο οποίος περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για την παιδική εργασία και τους τρόπους καταπολέμησης του φαινομένου με τη συνδρομή των ενεργών πολιτών.

Το έντυπο θα παρουσιαστεί σε ενημερωτική εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Η καμπάνια ενημέρωσης διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχοκοινωνικές και υγειονομικές παρεμβάσεις για την ευημερία των παιδιών από ευάλωτους πληθυσμούς» με τίτλο «In4Child» που υλοποιείται στο πρόγραμμα INTERREG IPA CBC «Ελλάδα - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών πόρων των συμμετεχουσών χωρών.

Τι να κάνετε όταν βλέπετε ένα παιδί να εργάζεται στο δρόμο

  • Να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πού θα πάνε, τι πρέπει να κάνουν ή να μην κάνουν. Τα κατευθύνουν, τα εκπαιδεύουν και τα ελέγχουν άλλα ενήλικα πρόσωπα με στόχο το κέρδος.
  • Μη δίνετε χρήματα. Όπως και σε κάθε άλλη μορφή εργασίας, όταν αυτή παύει να είναι επικερδής σταματάει να έχει λόγο ύπαρξης.
  • Προσφέρετε κάτι χρήσιμο. Προτιμήστε να προσφέρετε στα παιδιά τρόφιμα, χυμό, νερό, ρούχα για το κρύο ή καπέλο για τον ήλιο, παιχνίδια ή βιβλία κ.α.
  • Απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες: Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), Εισαγγελία Ανηλίκων, Ελληνική Αστυνομία, ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, κλπ