Έρχονται τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Έρχονται τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά



Τυπωμένα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, που ζυγίζουν μόλις 400 γραμμάρια ανά πλαίσιο, εμβαδού περίπου ενός τετραγωνικού, έρχονται να αντικαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά με στοιχεία πυριτίου, που σήμερα βλέπουμε διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, με βάρος 15 κιλών ανά πλαίσιο περίπου ίδιου εμβαδού.
Πρόκειται για τα τρίτης γενιά φωτοβολταϊκά, που εκτός από το μικρό βάρος, έχουν το πλεονέκτημα να είναι διαφανή, εύκαμπτα και να βγαίνουν σε διάφορα χρώματα, ενώ η κύρια εφαρμογή τους αναμένεται σε προσόψεις κτιρίων, ώστε να παράγουν ρεύμα και να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στο ίδιο το κτίριο.

Τα φωτοβολταϊκά αυτά παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου Nanotexnology 2019 από την ΟΕΤ( Οrganic Εlectronic Τechnologies) που είναι εταιρεία spin out (τεχνοβλαστός) του ΑΠΘ και είναι η μοναδική στην Ελλάδα και μία από τις λίγες παγκοσμίως στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Αρχικά θα απευθύνονται μόνο σε λίγους, καθώς το κόστος θα είναι υψηλό αλλά στη συνέχεια όσο μεγαλώνει η παραγωγή το κόστος θα πέσει. Προς το παρόν διατίθενται σε πιλοτικές εφαρμογές.

“Τα οργανικά φωτοβολταϊκά ανταποκρίνονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία ορίζει ότι ένα μέρος των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου πρέπει να καλύπτονται από εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Μπορούν να παραχθούν σε όποιο χρώμα και σχήμα θέλουμε. Οι εφαρμογές τους είναι άπειρες και αυτό προκαλεί ο ενδιαφέρον του κόσμου . 

Οι προσόψεις με φωτοβολταϊκά είναι μία εφαρμογή . Μία άλλη μεγάλη εφαρμογή είναι τα θερμοκήπια. Μπορούν να μπούνε στην οροφή του θερμοκηπίου και να παράγουν ρεύμα έτσι ώστε να συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία και των θερμοκηπίων. 

Άλλη εφαρμογή είναι οι έξυπνες συσκευασίες όπου χρησιμοποιώντας κάποιος το κινητό του μπορεί να τις πλησιάσει και να δει πληροφορίες για το προϊόν όπως πχ πού έχει παραχθεί, πότε έχει παραχθεί κλπ” προσθέτει ο κ . Δημητρίου.

Ωστόσο οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας δεν σταματούν εδώ. Τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν σε wearables , όπως, π.χ., σε ένα μπουφάν και έτσι να δώσουν σε αυτόν που το φοράει τη δυνατότητα να ζεσταθεί ή να φορτίσει το κινητό του ή κάποια άλλη συσκευή . Άλλες εφαρμογές είναι σε στέγαστρα ή σε ομπρέλες που έχουν οι ξαπλώστρες παραλίας. 

Έτσι μπορούν να παράγουν ρεύμα, ώστε να λειτουργεί ένα ψυγείο και δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον που είναι ξαπλωμένος στην ξαπλώστρα να δροσίζεται και να φορτίζει το κινητό του ή τον φορητό υπολογιστή του.

“Είχαμε σκεφτεί να γίνει και ένα πρόγραμμα στις αραβικές χώρες για τη μεταφορά φαρμάκων με ψυγείο που θα λειτουργεί με τέτοια φωτοβολταϊκά, τα οποία θα μπορούν να μπαίνουν ακόμη και σε καμήλα” προσθέτει ο κ . Δημητρίου. Παράλληλα αναφέρει ότι ξεκίνησε η πρώτη συνεργασία με τη Fiat με την τοποθέτηση οργανικού φωτοβολταϊκού στην οροφή του αυτοκινήτου για την ψύξη /θέρμανση του οχήματος όταν είναι σταματημένο.

“Κι επειδή πλέον η ηλεκτροκίνηση είναι μέρος της ζωής μας, γίνονται δοκιμές, ώστε τα φωτοβολταϊκά αυτά να είναι συμπαραγωγός στην ενέργεια που χρειάζεται το αυτοκίνητο την ώρα που λειτουργεί. Άρα θα βγάλει επιπλέον χιλιόμετρα απόστασης, που είναι και αυτό βοηθητικό” επισημαίνει ο κ.Δημητρίου.