Θεσσαλονίκη: Πόλεμος για τα κλειδιά της «νύχτας» - Ο ματωμένος Δεκέμβρης - Τα περιστατικά τρόμου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θεσσαλονίκη: Πόλεμος για τα κλειδιά της «νύχτας» - Ο ματωμένος Δεκέμβρης - Τα περιστατικά τρόμου



Ακόμη και... εισαγόµενοι από τον Θεσσαλικό Κάµπο Ροµά επιχειρούν να µπουν στη νύχτα της Θεσσαλονίκης, ελέγχοντας καταστήµατα και πορτιέρηδες. 


Το θέµα είναι σε γνώση συµµοριών Γεωργιανών, που έχουν ήδη «πατήσει πόδι» στη νυχτερινή διασκέδαση και δεν αφήνουν αναπάντητη καµία τέτοια πρωτοβουλία. 

Τρία απανωτά περιστατικά, µε πυροβολισµούς και τραυµατισµούς ανθρώπων της νύχτας, θέτουν σε αυξηµένο συναγερµό τις αστυνοµικές Αρχές, ενώ την «όρεξη» των νέων άνοιξε ο αιφνίδιος θάνατος, το περασµένο καλοκαίρι, γνωστού επιχειρηµατία που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, «κρατούσε τη νύχτα σε ισορροπία και δεν κουνιόταν φύλλο».

Οι έρευνες της Αστυνοµίας στρέφονται σε συγκεκριµένα άτοµα, µέλη της ίδιας οικογένειας, µε καταγωγή από χωριό της Λάρισας, που επιθυµούν να ελέγξουν τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη, έναντι αµοιβής φυσικά. 

Δεν αποκλείεται το ίδιο άτοµο να βρίσκεται πίσω από όλες τις επιθέσεις, σε µια προσπάθεια να δείξει ότι έχει δύναµη και «στρατολόγησε» αρκετούς άλλους, πρόθυµους να τον ακολουθήσουν. 

Ο «πόλεµος» γίνεται µεταξύ οµάδων σκληρών Γεωργιανών που δεν διστάζουν να πατήσουν τη σκανδάλη και νεαρών, ανάµεσά τους και πολλοί Ροµά, που θέλουν να µπουν στο... παιχνίδι, βλέποντας ότι η προστασία της νύχτας έχει καλά χρήµατα

Μέσα σε µόλις δύο εβδοµάδες σηµειώθηκαν τρία σοβαρά περιστατικά, στα οποία «µίλησαν» τα πιστόλια, τρία άτοµα τραυµατίστηκαν, ενώ δεν µένει εκτός του κάδρου και το τηλεφώνηµα για... βόµβα που έγινε το Σάββατο 14 ∆εκεµβρίου στο νυχτερινό κέντρο όπου εµφανίζεται η Πάολα, καθώς από εκεί ξεκίνησαν όλα. 


Εκείνο το τριήµερο η Θεσσαλονίκη έζησε σκηνές Φαρ Ουέστ.


Την Παρασκευή 13 Δεκεµβρίου µια οµάδα Ροµά ήρθε στα χέρια µε οµάδα Γεωργιανών έξω από το νυχτερινό κέντρο που φιλοξενεί το σχήµα Πάολα - Κουρκούλης, στα Σφαγεία. Η άγρια συµπλοκή έληξε πριν φτάσει η Αστυνοµία και οι πληροφορίες λένε πως αιτία ήταν η προσπάθεια των Ροµά να πάρουν την... προστασία της νύχτας από τους Γεωργιανούς. 

Την επόµενη µέρα, γύρω στα µεσάνυχτα, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο Κέντρο Αµεσης Δράσης και δήλωσε ότι θα εκραγεί εκρηκτικός µηχανισµός στο ίδιο νυχτερινό κέντρο. Η Αστυνοµία εκκένωσε το µαγαζί, οι τραγουδιστές παρέµειναν για αρκετή ώρα έξω από αυτό και το πρόγραµµα εκείνης της βραδιάς ακυρώθηκε. Ο ειδικά εκπαιδευµένος σκύλος της Αστυνοµίας δεν βρήκε κάτι, αλλά οι αστυνοµικοί υποψιάστηκαν πολλά. 


Την επόµενη µέρα, Κυριακή 15 ∆εκεµβρίου, µία οµάδα επτά ατόµων επιχείρησε να µπει σε γνωστό κλαµπ στην οδό Παγγαίου, στα Λαδάδικα, αλλά «έφαγαν πόρτα» από Γεωργιανούς που ήταν στην είσοδο. Μέσα σε λίγα λεπτά οι επτά έγιναν 30 και ένας από αυτούς τράβηξε πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί στην κατάµεστη από κόσµο πλατεία Μοριχόβου.

«Δεν τελειώσαμε»
Κάποιοι από αυτούς, όπως είπαν αυτόπτες µάρτυρες, είχαν καλυµµένα τα πρόσωπά τους και κάποιοι άλλοι φώναζαν «δεν τελειώσαµε, θα µας βρείτε ξανά µπροστά σας». Οι πυροβολισµοί έπεσαν στον αέρα και µερικοί κρατούσαν ρόπαλα, τα οποία κουνούσαν απειλητικά. Πανικόβλητοι οι θαµώνες των καταστηµάτων και οι περαστικοί ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να καλυφθούν, αλλά οι δράστες φαίνονταν καλά εκπαιδευµένοι, καθώς πυροβολούσαν µόνο στον αέρα και σε απόσταση από τους διερχόµενους.


Η Αστυνοµία εκτιµά ότι ήθελαν να στείλουν µήνυµα ισχύος τόσο προς τους επιχειρηµατίες όσο και προς τους «προστάτες» καταστηµάτων, ενώ ατάραχοι µετά τους πυροβολισµούς και την... παρέλαση που έκαναν επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητά τους, τα οποία είχαν παρκάρει στη συµβολή των οδών Σαλαµίνος και Κουντουριώτου, και αποχώρησαν πριν φτάσουν οι αστυνοµικοί. 
Οι τελευταίοι συνέλεξαν από το οδόστρωµα 27 κάλυκες από πιστόλι των 9 χιλιοστών και 14 κουκούλες τύπου full face, οι οποίες ήταν πεταµένες κατά µήκος του δρόµου, από την οδό Αναγεννήσεως µέχρι τη Βουτυρά. 


Ξηµερώµατα Πρωτοχρονιάς, αστυνοµικοί ενηµερώθηκαν από το Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο πως είχε διακοµιστεί εκεί ένας 24χρονος οµογενής από τη Ρωσία µε τραύµα από σφαίρα στο πόδι.


Ο ίδιος κατέθεσε ότι περπατούσε στην οδό Βαΐου στα Λαδάδικα όταν δέχτηκε τον πυροβολισµό, αλλά δεν κατάλαβε από πού ήρθε η σφαίρα. Οι αστυνοµικοί εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα έναν 27χρονο στα Λαδάδικα, που επίσης έφερε τραύµα από πιστόλι στο πόδι. Και εκείνος δεν κατάλαβε ποιος τον χτύπησε και πότε, επειδή, όπως είπε, ήταν µεθυσµένος. 

Ανήµερα τα Θεοφάνια, ένα νέο περιστατικό µε πυροβολισµούς αναστάτωσε τα Λαδάδικα. Δύο άτοµα που επέβαιναν σε µηχανή σταµάτησαν έξω από γνωστό κλαµπ στην παραλιακή οδό Κουντουριώτου και ο συνοδηγός πυροβόλησε στο οδόστρωµα. Μια σφαίρα πέτυχε τον 55χρονο άνδρα που εργαζόταν στην υποδοχή του κλαµπ και τον τραυµάτισε στο πόδι.


Σηµειώνεται ότι ο δράστης πυροβόλησε τρεις φορές προς τα κάτω µε πιστόλι, ενώ ο τραυµατίας µεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Την ώρα εκείνη το κλαµπ, που είναι από τα πιο γνωστά της πόλης, ήταν γεµάτο από κόσµο, κυρίως νεαρά άτοµα που διασκέδαζαν. Κανείς τους δεν αντιλήφθηκε το παραµικρό λόγω της δυνατής µουσικής και έµαθαν τι είχε συµβεί αρκετή ώρα µετά, επειδή η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία. Οι αστυνοµικοί συνέλεξαν τρεις κάλυκες από τον δρόµο και η βαλλιστική εξέταση θα δείξει αν το όπλο έχει χρησιµοποιηθεί και σε άλλες παράνοµες ενέργειες.


«Οι υποθέσεις που σχετίζονται µε ξεκαθάρισµα λογαριασµών “νονών” της νύχτας χρειάζονται χρόνο. Δεν είναι εύκολο να ανοίξουν στόµατα, ακόµη και από την πλευρά των θυµάτων. Ο νόµος της σιωπής κυριαρχεί, επειδή όλοι φοβούνται. Κανείς δεν θυµάται τι συνέβη και κανείς δεν θα πει πως είχε διαφορές µε κάποιον» λένε στο «Εθνος της Κυριακής» αστυνοµικές πηγές. 

Αν και τις υποθέσεις χειρίζονται διαφορετικές υπηρεσίες -τους 30 πυροβολισµούς, το τµήµα Ασφάλειας Λευκού Πύργου, τον τραυµατισµό του 55χρονου πορτιέρη, το τµήµα Εγκληµάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης-, υψηλόβαθµα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ενηµερώνονται για την πορεία των ερευνών.




Μαρία Ριτζαλέου
ethnos.gr